Češi před bitvou roku dobíjeli baterky. Věřím, že Švédy můžeme dát, tvrdí Varaďa

Foto: Alena Zapletalová

Během silvestrovského večera prohráli 2:7 s Kanadou, čeští junioři už před duelem věděli, že mají jisté čtvrtfinále. Bitva roku v této věkové kategorii vypukne ve čtvrtek 2. ledna od 20 hodin, junioři na ostravském ledě vyzvou Švédy. Tedy soka, který vládl v Třinci a na pažbě má šňůru 52 vítězných klání ve skupinách MS dvacítek.

Příchod roku 2020 si Češi připomněli jen symbolicky, v průběhu středy se věnovali dobíjení baterek. A také přípravě na klíčovou bitvu. „Dnešní trénink je dobrovolný. Půjdou na něj ti, kteří proti Kanadě nenastoupili. A Ota Šik, jenž toho vzhledem k vyloučení moc neuhrál. Dopoledne měli kluci výklus a protažení, po obědě následuje odpočinek s regenerací pro ty, co hráli. Ostatní mají led, po večeři bude porada k přesilovkám a oslabením. Hlavní mítink uděláme v den utkání proti Švédům," vypočítává Václav Varaďa.

Dvacítku v posledních dnech minulého roku trápila marodka. Jisté je, že do konce turnaje jsou mimo hru Jakub Lauko a Jan Jeník. Jak vypadá aktuální stav ostatních bojovníků? „Kluci jsou pobouchaní, ale spíš je to svalového rázu. Všechno by mělo být v pořádku. Lukáš Pařík se cítí lépe, měl by to jít zkusit na odpolední trénink. Stejně jako Lukáš Dostál a Jan Šír," hlásí kouč. O nasazení gólmana pro čtvrtfinále ještě není jasno. „Uvidíme, sestavu na zápas se tým dozví večer," dodává.

V utkání s Kanadou byl na pět minut a do konce utkání vyloučen Otakar Šik, přestupek útočníka Litoměřic by mohla zkoumat disciplinární komise turnaje. „Čekáme na informaci. Věřím, že to nebylo takového rozsahu, kanadský hráč pak zápas dohrál. Věřím, že se jednalo o nešťastnou náhodu a Ota bude součástí naší sestavy," konstatuje Varaďa.

Na Nový rok ještě v myšlenkách doznívá nepovedené klání s javorovými listy, „4:0 po první třetině, čtyři góly v oslabení – to rozhodlo o výsledku. Jak jinak by si ti kluci měli uvědomit, že laciné fauly dělat nemůžou. Ty, které jsou jasné, ubráníme. Ty blbé a laciné dělat nechceme. Proti Švédsku by to bylo smrtící," upozorňuje na nutnost maximální disciplíny, což Varaďa svěřencům ovšem opakuje neustále.

Hokejisté se pokusí napodobit ročník 1998, který před dvěma lety postoupil do semifinále na úkor Finů. V cestě teď stojí jiný severský výběr, který před rokem selhal ve čtvrtfinále se Švýcary a bude chtít vykoupit hříchy. „Švédům máme co vracet. Věřím, že si na ně náš tým věří. Že je můžeme dát. Uděláme pro to maximum," povídá Varaďa. Kde vidí největší přednosti protivníka? „Jsou velmi dobře technicky vybaveni. Bruslí, jsou kompaktní. Mají hráče se schopnostmi přejít jeden na jednoho. Nezbavují se puků, jsou silní na kotouči. V defenzivě se snaží hrát zónovou obranu. Ale každý tým musí prohrát, věřím, že se to zítra stane."

Velkou zbraní Švédů jsou také přesilovky. Zatím jsou v nich nejlepší na turnaji, využití jejich početních výhod činí vynikající 40 procent. „Neříkám, že druhá skupina byla lehčí. Určitě tam měli těžké zápasy. Švédové obecně hrají ve skupinách dobře, mají hokejisty, aby dali rozdílové góly. Zápasy o všechno vyhrávají speciální týmy na oslabení a přesilovky, stejně tak brankář," reaguje Varaďa.

Hlavní kouč dvacítky se chystá na své druhé čtvrtfinále mistrovství světa. „Loni v Kanadě nás čekali Američané. Herně jsme byli za soupeřem, ale drželi jsme stav 1:2, který nám dával šanci. Nakonec to bylo 1:3 do prázdné brány. Teď to bude o tom, jak budou kluci chtít. Myslím, že by jim měla pomoci i plná hala." Švédové dosud kotvili v Třinci, skvělé ostravské publikum neznají. „Může to hrát roli. Také budou napumpovaní na zápas, který jim dá šanci hrát o medaile. My jim to určitě neuděláme jednoduché," uzavírá.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz