Chceme prodat svůj potenciál, velí Bříza před MS. Ocenil i vzkaz od Pasty

Foto: paraostrava2019.cz

16. června 2021, 13:14

Jan Šimek

Velký den se blíží. Už v sobotu v pravé poledne odstartují čeští para hokejisté svou misi na mistrovství světa v Ostravě. Tým pod vedením trenéra Jiřího Břízy je na start domácího šampionátu pořádně natěšený a touží uspět. „Určitě to s námi budou mít nepříjemné. Jsme připraveni nechat na ledě pokaždé úplně všechno,“ slibuje kouč národního týmu.

„Jsme naladěni velmi dobře, už se moc těšíme na první zápas. Nechci říct, že máme Korejcům co vracet z před dvou let, ale pro nás je ten klíč jasný. Pokud vidíte, koho můžete potkat ve čtvrtfinále, první zápas je pro nás strašně důležitý. Chceme ho vyhrát,“ říká na úvod trenér českých para hokejistů Jiří Bříza.

„Podmínky byly během sezony pro všechny stejné v přípravě, takže o to to bude těžší, že nás čeká takový "Super Bowl" na začátku, protože o soupeři nevíme nic, jak je připraven a tak dále. Všechno se uvidí po vhození puku,“ dodává.

Cinkne to národnímu týmu doma v Ostravě? „Realisticky se musíme podívat na tři velmoci, které tu jsou – USA, Kanada nebo Rusko. Vždycky se ale začíná od stavu 0:0 a my jsme připraveni nechat na ledě pokaždé všechno. Určitě to s námi budou mít nepříjemné,“ tvrdí.

Para hokejisté by se rádi především vyhnuli sborné. „To je minimální cíl, kterého chceme dosáhnout. Chceme, aby se nám podařil vstup do turnaje a střípky se pak skládají – ať už je to sebevědomí, použití taktických věcí v zápase, které nás mohou posouvat dál, abychom byli v turnaji úspěšní, a tak dál,“ nabádá.

Probíhající sezona byla pro všechny týmy specifická vzhledem k přísným protiepidemickým opatřením v souvislosti s pandemií koronaviru. „Kanaďani sice spolu nebyli celý rok jako tým, ale to je úplně jiná mentalita. Ti kluci určitě pracovali v kapsách. Věřím, že byli denně na ledě, umí pracovat velmi silně individuálně. Ukázali nám to už ve dvou přípravných zápasech, co jsme tady sehráli,“ pokračuje kouč českého výběru.

„Mají dlouholetý program a obrovskou základnu s dvaceti tisíci registrovaných para hokejistů. Přijeli tady s týmem, který je velice zkušený a svou kvalitou jsou na tom ještě lépe než před dvěma roky,“ upozorňuje.

A další soupeři? „Opravdu nevíme. Soustředíme se na nás. Chceme prodat své maximum, svůj potenciál. Pokud to tam vložíme, nechci říct, že bude jedno, jestli prohrajeme, nebo vyhrajeme, ale uděláme maximum, abychom uspěli,“ velí Bříza.

„Tehdy to bylo tak silné, že se na to nedá zapomenout. Moc dobře cítíme, že vibrace budou podobné, i když kapacita bude jen čtvrtinová. Věříme, že to bude úžasné.“

Ten má ve svém týmu hned pět úplných nováčků, které čeká první ostrý zápas až na světovém šampionátu. „Nehráli ještě žádný soutěžní zápas, křest už ale měli s Kanadou. A my jsme rádi, že ty zápasy prožili, protože poznali, co to obnáší. Trávili jsme dlouhé hodiny v noci stříháním a analýzou videa, aby kluci měli výstupní zprávu, a aby se posouvali dál,“ popisuje.

Jaké dojmy si nováčci odnesli z konfrontace s Kanadou? „Kluky jsme na to velice dobře psychicky připravili. Zkušení hráči jim předali cenné informace, co nás čeká. Soustředili jsme se na schopnosti a dovednosti, které nás mohou posouvat dál. Šli jsme od vyhraného buly, získaného pásma, forčeking, dobrý zákrok brankáře – tohle všechno jsou pro nás v takových zápasech góly,“ přiznává.

Minulý šampionát v Ostravě ozdobila luxusní atmosféra. Hala byla plná, teď se do ní může podívat maximálně 2 500 fanoušků. „Už když jsme sem v sobotu přijeli a vstoupili jsme do haly, viděli jsme je tam. Tehdy to bylo tak silné, že se na to nedá zapomenout. Moc dobře cítíme, že vibrace budou podobné, i když kapacita bude jen čtvrtinová. Věříme, že to bude úžasné,“ těší se Bříza.

„Feedback byl krásný, po šampionátu se nám ozvalo pět, sedm kluků, se kterými už pracujeme. Je škoda, že někteří z nich ještě nedosáhli věku 16 let, aby s námi mohli hrát tady na turnaji. V šatně máme diamanty, které musíme brousit,“ doplňuje.

Dorazí i Václav Varaďa? Trenér úřadujících extraligových šampionů a velký Břízův kamarád? „Nekontaktovali jsme se, měl těžkou a náročnou sezonu, která se mu parádně podařila. Věřím, že si teď užívá klidu s rodinou. Když bude mít čas, věřím, že se ukáže,“ pokračuje trenér české para hokejové reprezentace.

Borci z para nároďáku poslali motivační video ve smyslu, že nohy po ledě mohou tahat jen oni, také výběru trenéra Pešána do Rigy. „Tohle vzešlo od kluků. Černý humor u nás vládne, je to vynikající. I tohle kluky tak nějak drží v těžké době, kdy jsme zavření a jenom trénujeme. Video se povedlo dopravit hráčům do kabiny. Bylo to pak i vidět v zápasech, ve kterých konečně začali makat,“ usmívá se zkušený kouč. A reakce? „Přišel nám vzkaz od Davida Pastrňáka, za to moc děkujeme. Kluci to hodně vnímají. Je to borec z místního regionu, moc za to děkujeme,“ uzavírá Jiří Bříza.

Program základní skupiny MS v para hokeji 2021

Sobota 19. června:
12:00 Jižní Korea – Česko
15:00 Kanada – USA
18:00 Norsko – Itálie
21:00 Rusko – Slovensko

Neděle 20. června:
11:30 Kanada – Jižní Korea
14:30 Česko – USA
17:30 Itálie – Rusko
20:30 Slovensko – Norsko

Úterý 22. června:
11:30 Norsko – Rusko
14:30 Kanada – Česko
17:30 Itálie – Slovensko
20:30 USA – Jižní Korea

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz