Finové na Carlson Hockey Games bez hvězd NHL, nechybí talent Kakko

Foto: leijonat.fi

28. dubna 2019, 15:59

Václav Jáchim

Zatímco ostatní týmy silné evropské čtyřky hlásí zajímavé posily z NHL, u Finů je výčet zámořských krajánků nečekaně skromný. Kouč Jukka Jalonen (na snímku) má v týmu pro Carlson Hockey Games pouze dva hokejisty, kteří v letošní sezoně okusili elitní soutěž: obránce Henri Jokiharju nastupoval za Chicago, útočník Juho Lammikko se prosadil do sestavy Floridy.

Jalonenův předchůdce Lauri Marjamäkli na tom loni v Pardubicích nebyl o moc lépe, nakonec ale získal souhlas Sebastiana Aha nebo Teuva Teraväinena. Oba nyní se svým klubem postoupili do druhého kola play off, podobně jako kupříkladu Mikko Rantaten, Roope Hintz, Miro Heiskänen, Valtteri Filppula, Joonas Donskoi či Leo Komarov. Řada jiných Finů už v NHL letos dohrála. jenomže pozvánku do národního mužstva většina z opor zatím odmítla.

Laine a Kotkaniemi jsou zranění, Barkova prý neuvolnila Florida

Jak uvedl deník Iltalehti, zdravotní potíže nepustily obránce Rasmuse Ristolainena (Buffalo), ze stejné příčiny není v týmu Patrik Laine (Winnipeg). Vedení Floridy údajně nedalo souhlas Alexanderu Barkovovi, v kádru Suomi chybí i bek Olli Määttä z Pittsburghu. Na operaci kolena musel mladík Jesperi Kotkaniemi z Montrealu. Uvidíme, zda po vyřazení z play off kývnou Mikael Granlund nebo Kasperi Kapanen.

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

Nelze vyloučit změny, Seveřané budou o posilách dál jednat. Zatím je ale výčet hráčů z NHL hodně slabý a tohle téma pro finský hokej poměrně citlivé. „Rozhodnutí hráčů musíme respektovat, každý má své důvody. Neřeším, proč nemáme víc hokejistů z NHL. Pracujeme s těmi, kteří jsou k dispozici. Také mají vysokou kvalitu," řekl Jalonen finským médiím.

Finové jako první zveřejnili nominaci pro turnaj v Brně, jsou v ní tři brankáři, devět beků a 16 útočníků. Vedle dalších hráčů NHL nejsou zatím k dispozici hokejisté Oulu a Hämeenlinny, jelikož bojují ve finále play off domácí nejvyšší soutěže.

Kakko přeskočil osmnáctky, bude jako Laine?

Ze zámoří zatím potvrdili účast gólman Kevin Lankinen (farma Chicaga), obránce Henri Jokiharju (Chicago) a útočník Juho Lammikko (Florida). Všichni už zasáhli do dvou utkání proti Švédsku, kterými pro Finy vrcholil letošní Nordic Cup. Tradiční sokové si připsali po jedné výhře, kádr Finů poté opustili obránce Jarkko Parikka a útočník Eemeli Suomi. Zranění vyřadilo zkušeného beka Teemu Eronena.

Kaapo Kakko

Kaapo Kakko | Foto: faneille.com

Kádr je jinak stejný, jedinou novou tváří je zadák Nikko Mikkola, jenž letos hrál za farmu St. Louis v San Antoniu společně s Jakubem Jeřábkem. Vedle uvedených hráčů v minulosti okusili NHL rovněž Petteri Lindbohm, Harri Pesonen a Joonas Nättinen. Vynikající sezonu v SM-Liize letos měli Oliwer Kaski, Juhani Tyrväinen nebo Arttu Ruotsalainen.

Událostí bude start nejmladšího hráče výběru – Kaapo Kakko počátkem ledna zařídil finské dvacítce titul mistrů světa, ačkoli mohl hrát ještě šampionát osmnáctek, od začátku je v přípravě elitního výběru na MS dospělých. Přesně stejný příběh prožil v roce 2016 Patrik Laine. Kakko poslední dobou zazářil natolik, že se v odhadech letošního draftu NHL dotahuje na dlouho jasného favorita číslo jedna Jacka Hughese.

Vstupenky na Carlson Hockey Games, které budou plné známých jmen z NHL, můžete zakoupit na Hokejka Ticket. Lístky jsou stále k dostání.

Nominace Finska na Carlson Hockey Games

Brankáři:
Kevin Lankinen (Rockford, AHL), Eetu Laurikainen (Jyväskylä), Jussi Olkinuora (Lahti).

Obránci:
Henri Jokiharju (Chicago, NHL), Niko Mikkola (San Antonio, AHL), Oliwer Kaski (Lahti), Juuso Vainio (Jyväskylä), Miika Koivisto (Dynamo Moskva, KHL), Mikko Lehtonen (HV´71 Jönköping), Petteri Lindbohm (Lausanne, Švýcarsko), Otto Leskinen (Kuopio), Tony Sund (Vaasa).

Útočníci:
Juho Lammikko (Florida, NHL), Harri Pesonen (Langnau, Švýcarsko), Toni Rajala (Biel, Švýcarsko), Joonas Nättinen (Nižněkamsk, KHL), Veli-Matti Savinainen (Kunlun, KHL), Marko Anttila, Sakari Manninen (oba Jokerit Helsinky, KHL), Kaapo Kakko (Turku), Kristian Kuusela, Niko Ojamäki (oba Tappara Tampere), Jere Sallinen (Örebro, Švédsko), Juhani Tyrväinen (IFK Helsinky), Arttu Ilomäki (Lukko Rauma), Arttu Ruotsalainen (Ilves Tampere), Eetu Luostarinen (Kuopio), Joel Kiviranta (Vaasa).

Trenér Jukka Jalonen.

Program Carlson Hockey Games 2019

Středa 1. května:
15:00 Švédsko – Rusko (Stockholm)

Čtvrtek 2. května:
17:30 Finsko – Česko (Brno)

Sobota 4. května:
14:00 Rusko – Finsko (Brno)
18:30 Česko – Švédsko (Brno)

Neděle 5. května:
14:00 Švédsko – Finsko (Brno)
18:00 Česko – Rusko (Brno)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz