Hokej v číslech: Freibergs? Pro Třinec jde o skvělý kauf

Foto: Ivo Dostál, hc-kometa.cz

Když dostanete za úkol jmenovat nějakého obránce brněnské Komety, s největší pravděpodobností vás ani na několikátý pokus nenapadne Ralfs Freibergs. Tento lotyšský zadák však předváděl nejlepší obranné výkony v týmu a jeho přesun do Třince se klidně může stát parádní akvizicí!

Některé z vás možná poslední věta trochu zaskočila, přeci jen již ustálenou definicí obranné hry Komety je jméno Michala Gulašiho. A my se rozhodně nesnažíme toto tvrzení vyvracet, přínos aktuálního lídra Radegast indexu je opravdu obdivuhodný, ovšem Ralfs Freibergs ve vlastním pásmu dosud předváděl přinejmenším stejně kvalitní, ne-li lepší, výkony.

A vysvětlíme si proč. Na první pohled působí Freibergs poměrně nevýrazně, ostatně v průměru odehrál za stavu 5 na 5 pouze 13:32 minut na zápas, což ho v poměrně komplikované hierarchii brněnských zadáků řadilo někam na přelom druhého a třetího páru, spíše až do oné třetí dvojice.

Ovšem lotyšský reprezentant dokáže mistrovsky tahat za nitky zpoza jeviště. Ačkoliv nemohl těžit z jakékoliv výhody vzhledem ke kvalitě svých spoluhráčů a soupeřů, s ním na ledě Kometa čelila absolutně nejnižšímu počtu střeleckých pokusů na svou branku: pouze 53,8 za šedesát minut hry v plných silách.

To tedy v přepočtu znamená, že svou přítomností na ledě každou šedesátiminutovku ušetřil Brnu 6,7 střeleckého pokusu oproti času, kdy odpočíval na střídačce. Totožný trend pak můžeme sledovat i v případě, že se zaměříme pouze na palbu ze slotu. Tady Kometa s Freibergsem na ledě dovolila soupeři za 60 minut pouze 14,8krát vystřelit směrem k modro-bílé svatyni, tedy o 4,3 méně často, než když sledoval své kolegy z lavičky.

Výjimečně dobře se rodákovi z Rigy, potažmo jeho pětce, daří hatit právě ty nebezpečné kombinace, které pak ústí střelou z mezikruží. Za daných početních a časových podmínek se brněnský soupeř zmohl v průměru pouze na 8,5 přihrávky následované pokusem ze slotu.

Netřeba dodávat, že ve všech doposud zmíněných statistikách nenašel Freibergs v mužstvu konkurenci. Celkově pak jeho snažení vyústilo v pouze 1,9 inkasování za stejný časový úsek, neboli o 0,3 branky za 60 minut méně, než když hrála Kometa bez něj – v obou případech shodně čtvrté nejlepší číslo mezi moravskými obránci.

Ovšem někdejší hvězda Bowlinggreenské státní univerzity není pouze jednodimenzionálním bekem, který je za svou modrou nepoužitelný. O tom jako první svědčí jeho vyrovnané, a tedy všestrannost indikující, statistiky vstupů do útočného pásma a výstupů z toho obranného: v první metrice mu s 4,8 vstupem za 60 minut patří páté místo mezi týmovými obránci, v té druhé s hodnotou 16,7 příčka šestá.  

Dále, pokud sečteme všechny střelecké pokusy za přítomnosti Freibergse ve hře, zjistíme, že ze všech obránců pouze s ním dokázalo Brno za stavu 5 na 5 přestřílet svého soupeře. Poměr Corsi totiž činí 50,2 %, o 7,1 % více, než když se po kluzišti prohání nějaký jiný zadák.

Stejně tak se Moravanům s žádným svým obráncem nepodařilo držet puk více než jejich soupeř; ovšem když na led naskočila jejich devětadvacítka, dokázali v tomto ohledu alespoň uhrát plichtu, poměr držení kotouče týmem vůči soupeři totiž v tomto případě ukazuje rovných 50,0 %.

A jaký to všechno mělo vliv na hlavní hokejovou komoditu – góly? Ralfs Freibergs svou přítomností vylepšil poměr vstřelených a inkasovaných branek týmu o neuvěřitelných 18,8 % na 61,3 % oproti času, kdy se na ledě nepohyboval.

Tyto hodnoty jsou druhé, respektive třetí nejlepší mezi všemi modro-bílými obránci, a to bychom ještě z analytického hlediska měli z pořadí vyhodit lídra obou těchto statistik Jana Mlčáka, protože během jeho poměrně krátkého času ve hře předváděla Kometa dopředu i dozadu abnormálně výjimečné výkony (součet úspěšnosti střelby a úspěšnosti zákroků totiž činí ohromných 107,5 %).

Dosud jsme ovšem rozebírali pouze vliv Freibergse na výsledky celého týmu, pojďme se tedy ještě podívat i na jeho izolované ofenzivní statistiky. Ty dávají poměrně jasný obrázek o jeho stylu hry: nenápadně, ale účinně.

Freibergs totiž patřil k nejméně aktivním střelcům týmu, pouze 7,9 střeleckého pokusu za 60 minut hry jej zařadilo na třetí místo od konce v ohledu brněnský obránců. Ovšem hned 12,0 % z nich mířilo ze slotu, tedy čtvrtý nejvyšší podíl v dané konkurenci.

Právě z toho pak odchovanec rižské Prizmy dokázal výborně těžit, rovných 50,0 % jeho střeleckých pokusů totiž donutilo brankáře soupeře k zákroku a osm procent z těchto střel na branku pak i skončilo gólem. Pro představu, první hodnotu překonal mezi zadáky Komety pouze Ondřej Němec, tu druhou už dokonce nikdo.

A stejně vypadají i statistiky přihrávek na střelu jeho spoluhráčům. Tam devětadvacetiletému Lotyši patří třetí příčka v ohledu přihrávek do slotu, kterých za 60 minut stihnul 1,1, což tvořilo 41,2 % veškeré jeho nahrávačské aktivity; taktéž třetí nejvyšší podíl v mužstvu.

Díky všem těmto statistikám se Freibergs rozloučil s Kometou s osmi body (2+6) na kontě z 29 odehraných utkání, což z něj udělalo druhého nejproduktivnějšího zadáka týmu po Filipu Královi. Pět z těchto osmi bodů pak získal za stavu 5 na 5, a když zohledníme odehraný čas, patří mu mezi obránci týmu s hodnotou 0,8 bodu za 60 minut hry poměrně slušná pátá příčka.

Sečteno podtrženo

Třinci se tenhle last-minute přestup povedl. V Ralfsi Freibergsovi totiž získal v první řadě elitního defenzivního zadáka, ale také obránce, jenž dokáže kvalitně podporovat útok a v ofenzivním pásmu sám působí velice rozvážně a efektivně. Pokud se Ocelářům podaří svou novou akvizici vhodně zapracovat do systému, mohl by se tento přesun ukázat jako jeden z nejlepších za celou sezonu.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz