Hokej v číslech: Preview čtvrtfinále – Sparta Praha vs. Liberec

Foto: Jiří Princ, hcbilitygri.cz

Díky našemu modelu Game Score vám po predikcích celé sezony a jednotlivých zápasů základní části přinášíme i rozbor všech sérií letošního play off.

Po Pardubicích byla Sparta dalším v pořadí předsezonních favoritů na titul. A podobně jako Dynamo, i Sparta v základní části tyto předpoklady plnila. Právě za Pardubicemi pak skončila v základní části na druhém místě, když si připsala zisk 111 bodů. Na titul Sparta čeká letos už 17 let, do play off jde tentokrát z druhého místa. Jak její pouť dopadne?

Loni Sparta pohořela hned ve čtvrtfinále, ve kterém vyfasovala za soupeře Třinec, který si i loni dokráčel pro titul. Tentokrát se Spartě souboj s Oceláři (prozatím) vyhnul, rozhodně ji ale nečeká nic lehkého. Do cesty se ji tentokrát staví liberečtí Bílí Tygři.

Právě s Libercem se Sparta ve stejné fázi utkala před dvěma lety, kdy se nakonec probojovala až do finále. Ve kterém ovšem padla s Třincem. Liberec se do čtvrtfinále musel probojovat přes předkole, ze kterého postoupil až v rozhodujícím pátém duelu série s Olomoucí. Na odpočinek tak měl Liberec před startem čtvrtfinále pouze dva dny. I to může sehrát roli.

Predikce

Sparta jde do čtvrtfinále v roli favorita, když má šance na postup 62 %. To je velmi podobné predikci našeho modelu Game Score z před dvou let, kdy šance obou týmů byly v podstatě totožné.

Liberec se v sérii s Olomoucí rozjížděl pomalu, končil ji ale velmi kvalitní hrou, kdy byl od zápasu číslo tři jasně lepším týmem. Pokud na to dokáže navázat i proti Spartě, může jít o velmi dlouhou sérii.

To ostatně očekává i predikce našeho modelu. Konec po čtyřech zápasech má totiž šanci pouze 12 %, naopak na sérii hranou na maximální možný počet sedmi zápasů je šance 32 %. Podobně tomu je také v případě šesti utkání. Kdo a kdy rozhodne?

Porovnání týmů

Sparta dokázala téměř jako jediný tým v základní části herně konkurovat Pardubicím. V konečném zúčtování dlouhodobé části extraligy za Dynamem mírně zaostala, nad ostatními soupeři ale měla značnou převahu.

Minulou sezonu Sparta byla jedním z nejnebezpečnějších ofenzivních týmů, a to platilo také letos. Na kontě měla druhý nejvyšší počet střeleckých pokusů při hře 5 proti 5, a tvořila si také dle očekávaných gólů druhé nejlepší šance. Ty pak proměnila ve třetí nejvyšší počet vstřelených gólů za 60 minut.

Kromě Pardubice se v počtu vstřelených gólů dostal ještě právě Liberec, čtvrtfinálový soupeř Sparty. Ten ovšem nepodložil gólovou produkci střeleckou aktivitou a kvalitou a proti Olomouci se ukázalo, že gólové výpadky mohou přijít poměrně jednoduše.

Největším rozdíl mezi oběma týmy ovšem vzniká v defenzivní hře. Právě v té Sparta v mezisezonním srovnání udělala velký pokrok, když loni měla oproti nejlepším týmům lehký odstup. Letos byla naopak defenzíva její silná stránka. Po Dynamu inkasovala nejméně gólů, když soupeřům velmi dobře limitovala nejen počet střel, ale i vytvořené šance.

A v oslabení navíc kolikrát měla více šancí než soupeři, kdy Sparta v početní nevýhodě excelovala celou základní část. Liberec naopak často soupeřům otevíral v obraně dveře, a ti toho využívali. Bílý Tygři totiž inkasovali v přepočtu na čas hned 12. nejvyšší počet gólů, když proti nim měli soupeři druhé největší šance ze všech týmů. A to může být, při pohledu na ofenzívu Sparty, pro Liberec v této sérii problém.

Sestavy

Liberci dělala problémy už ofenzíva Olomouce, která obranu Bílých Tygrů místy velmi trápila. Navíc i přes tři vychytané výhry nepůsobil příliš jistě Dávid Hrenák, naopak lepší čísla vykázal v sérii Daniel Král. Ne úplně jasno má v brankovišti také Sparta, kdy letos Josef Kořenář svého zkušenější kolegu v základní části výkony překonal. Ať se ovšem Sparta rozhodne jakkoliv, měla by dle papírových předpokladů mít v brankovišti větší kvalitu.

To stejné platí i pro obranu. Michal Kempný je jako největší hvězda defenzívy Sparty hodnocený v modelu Game Score jako druhé nejlepší obránce. Navíc mu sekundují i další beci a v celkovém hodnocení je obrana Sparty druhá nejlepší po té pardubické.

Naproti tomu je obrana Bílých Tygrů před čtvrtfinále hodnocena z osmi zbývajících týmů až jako šestá nejlepší, když v ní chybí opravdu špičkový bek a Liberec má dle modelu Game Score pouze jednoho obránce pro první pár, kterým je T.J. Melancon.

Kde ale Liberec se Spartou v rámci hodnocení modelu drží krok, je útok. Ten se jeví jako velmi vyrovnaný, a i když má mírnou výhodu v rámci celkové hodnoty Sparta, Liberec se oproti svému soupeři pyšní dvěma elitními útočníky. Na druhé straně pak mezi špičku patří dle Game Score Michal Řepík. A ani hloubka ofenzivní sestavy nedává výhodu Spartě, naopak ji má o trochu lepší Liberec. Bude to ale vzhledem k ostatním pozicím stačit?

Hlavní hvězdy

Filip Chlapík vs. Tomáš Filippi

Tomáše Filippiho jsme vybrali za hlavní hvězdu Bílých Tygrů už pro předkolo. A v něm svoji úlohu splnil na jedničku. V pěti zápasech bodoval hned šestkrát, když především rozdával přesné přihrávky. Primárních asistencí zapsal hned pět a přidal jeden gól.

V předkole si Filippi připsal 28 střeleckých pokusů a stejný počet střel připravil svými pasy i spoluhráčům. Dohromady se pak podílel na 20 vytvořených šancích Liberce a na ledě byl u sedmi vstřelených gólů, zároveň ovšem u šesti obdržených.

Navázal tak na svoje výkony ze základní části – hodně bodoval a táhnul ofenzívu Liberce, zároveň tím ale trpěla otevřená defenzíva. V modelu Game Score patřil Filippi k útočníkům s nejlepším ofenzivním vlivem, překonal jich hned 99 %. Směrem dozadu byl ale jeho mezi útočníky vliv vůbec nejhorší.

Naopak Filip Chlapík se v této sezoně ve Spartě prezentoval kromě výborné ofenzívy, také mezi útočníky vůbec nejlepším vlivem na defenzívu týmu! U Chlapíka ovšem nelze chválit přímo jeho defenzivní práci jako takovou, kdy by odstavoval pravidelně hráče od puku či skákal do střel.

Jeho síla spočívá především ve hře s pukem, kdy výrazně limituje během svých střídání čas, ve kterém je u puku soupeř. Ten se tak logicky nemůže ve svém ofenzivním snažení k ničemu dostat. To dokazuje také fakt, že si soupeři vypracovali při účasti Chlapíka na ledě šance pouze na 1,5 očekávaného gólu, zatímco Sparta na 2,7 a vstřelila jich dokonce 4,3 za 60 minut hry 5 na 5! Podíl očekávaných gólů měl Chlapík 64 %, gólový podíl dokonce 70 %.

Individuálně si Liberec na Chlapíka musí dávat pozor jak v zakončení, tak při vymýšlení šancí pro spoluhráče, kdy Chlapík platil v základní části za jednoho z nejlepších hráčů v obou směrech. A mezi nejlepší útočníky patřil také v průnicích do útočné třetiny. Model Game Score pak jeho přínos vyčíslil téměř na stejné úrovni jako před dvěma roky, kdy ovládl bodování základní části.

Podpora hvězd

Oba hráči se v útoku těší velmi podobné podpoře od spoluhráčů. Filip Chlapík nejvíce času strávil po boku Romana Horáka, Tomáš Filippi zase velkou část sezony odehrál s nejlepším střelcem základní části Jakubem Rychlovským.

Oba celky mají ve svých řadách mnoho ofenzivních hráčů, kteří mohou zápasy rozhodovat. Duely mezi Spartou a Libercem by mohly nabrat také poměrně rychlé tempo, když na jedné straně najdeme například rychlonohého Pavla Kousala, na druhé zase Oscara Flynna.

Dva bývalí spoluhráči z Mladé Boleslavi ukazují i ve svých nových klubech, že patří mezi nejlepší křídla extraligy. Oba dokáží vypomoci s rozehrávkou a přechodem středního pásma, v tom útočném se často tlačí do zakončení – Kousal i Flynn patří mezi tři procenta nejčastěji střílejících útočníků.

I v pozici kapitánů proti sobě najdeme bývalé spoluhráče. Michal Řepík i Michal Birner váleli v jedné lajně, teď budou stát už po několikáté proti sobě. O něco lepší základní část za sebou má Řepík, který stále patří mezi nejlepší extraligové střelce. Chybět Řepíkovi ovšem bude jeho dvorní centr Vladimír Sobotka.

Toho tak budou muset zastoupit jiní, hloubka ofenzivní sestavy by ale neměla dělat problém ani jednomu celku. I když na tribuně čeká více vlčáků na straně Sparty, v Liberci by citelnější absence řešili hůře.

Kde ovšem mají sparťanští útočníci navrch, je podpora od obránců. Michal Kempný si v základní části připsal 31 bodů, kromě toho se pyšní velmi precizní rozehrávkou. A jeho vliv na ofenzívu byl v základní části lepší než u 98 % beků.

Naopak směrem do defenzívy se Sparty může spolehnout na Michala Moravčíka, který překonal svým vlivem na defenzívu 97 % obránců, navíc velmi často a přesně zakládal i útoky Sparty. Povedenou základní část za sebou má i Jakub Krejčík, které se také neztratil v přechodové fázi, vidět byl často ale také přímo v útočné třetině.

A také v obraně má Sparta z čeho vybírat v případě absencí. Naopak i tady je libercká soupiska značně užší. Přísnější kritéria v základní části splňoval další sezonu po sobě T.J. Melancon, který si připsal 33 bodů a při hře 5 na 5 patřil mezi obránci k nejlepším střelcům. A ofenzívu velmi často podporoval také přímo v přechodové fázi.

Kromě něho se Liberec může opřít o zkušenosti Ronalda KnotaLukášem Dernerem. Více se ovšem čekalo od Iana McCoshena, který v základní části spíše zapadl do extraligového průměru, podobně lze hodnotit i výkony Vojtěcha Budíka.

U Liberce to tak bude chtít především dobře nastavený systém a týmovou spolupráci, protože na rozdíl od Sparty v jeho obraně příliš jmen nevyčnívá. Defenzíva Liberce za sebou navíc ani nemá elitního brankáře.

Ten ovšem po letošní základní části chybí i Spartě. Na začátku sezony byl Jakub Kovář hodnocený jako jeden z nejlepších brankářů, jeho sezona ovšem byla velmi průměrná a v konečném hodnocení se velmi podobá té Romana Willa z Pardubic.

Josef Kořenář se naopak po bídné loňské sezoně vyšvihl a v základní části chytil v 25 zápasech 4,7 gólu nad očekávání, což ho zařadilo do nejlepší desítky. Kořenář podával velmi spolehlivé výkony, ty odvedl konkrétně v 96 % zápasů, k tomu přidal i dva vychytané duely. Dostane příležitost i v play off?

Co rozhodne?

Oba celky mají velmi podobnou ofenzivní kvalitu. Ovšem defenzivní složky hrají ve prospěch Sparty. Liberec ukázal, že jeho hra nefunguje vždy na sto procent a okénka v jeho obraně se objevují. Důkazem mohou být i zápasy číslo tři a čtyři, kdy Liberec obdržel od Olomouce shodně po třech gólech.

Síla Sparty je poměrně velká zkrátka na všech postech. A pro letošní play off má i velmi široký kádr, kdy mají trenéři rozhodně kam sáhnout. Nakonec to může být právě někdo z hráčů, kteří se v prvních duelech ani nevejdou do sestavy, kdo rozhodne toto čtvrtfinále.

Závěr

Po pardubickém Dynamu je Sparta jasně druhý největší favorit a také vyzyvatel Pardubic. K tomu ale nejprve musí, stejně jako Pardubice, udělat první krok. Ten nebude ani pro Spartu vůbec jednoduchý, když Liberec může využít vlnu euforie po otočení předkola.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz