Hokej v číslech: Preview předkola – Kometa Brno vs. Mladá Boleslav

Díky našemu modelu Game Score vám po predikcích celé sezony a jednotlivých zápasů základní části přinášíme i rozbor všech sérií letošního Generali Česká pojišťovna play off.

Kometa má za sebou další rozpačitou základní část. Po vydatném letním posilování vypadala sezona v jejím podání jako na houpačce. Nakonec zakončila dlouhodobou část extraligy na sedmém místě, ale současně daleko od bojů o přímý postup do čtvrtfinále. O to bude muset zabojovat, stejně jako v posledních dvou letech, v předkole.

O postup mezi nejlepších osm bude Kometa bojovat s velmi nepříjemnou Mladou Boleslaví. Ta se protrápila druhým ročníkem v řadě, kdy opět nemohla najít klid v zakončení. A to ji stálo vyšší umístění, do předkola jde až z desátého místa po velmi podobné sezoně té loňské.

Predikce

Favoritem série je Kometa, ale nečeká ji rozhodně lehká práce. Mladá Boleslav ukázala už v loňské sezoně, že dokáže v play off v pravou chvíli zabrat, když prošla z 11. místa až do semifinále.

Oba celky navíc zdobí úplně jiné přednosti, půjde tedy o velice zajímavou konfrontaci. Pro Kometu by mohlo být důležité, že sérii začíná na domácím ledě, přičemž nejpravděpodobnějším scénářem tohoto souboje je rozuzlení až v pátém duelu.

I když model vkládá větší důvěru do brněnského celku, nepůjde vůbec o jednoznačnou záležitost.

Porovnání týmů

Mladá Boleslav patřila, již tradičně, k týmům, které velmi často drží puk a své soupeře značně přestřílí – měla čtvrtý nejvyšší podíl střeleckých pokusů. K lehce nadprůměrným týmům patřila také v převaze šancí i očekávaných gólů.

V posledních deseti zápasech základní části pak nebyl lepší tým v podílu očekávaných gólů než právě Mladá Boleslav. A nezvykle, na její celosezonní počínání, se s očekáváními na konci základní části srovnaly i skutečné góly. Pokud by to pokračovalo i do play off, může mít Kometa stejný problém jako měla v loňské sérii s Bruslaři Plzeň.

Kometa totiž, co se hry 5 na 5 týče, za nejlepšími týmy v základní části poměrně výrazně zaostávala. Nedařilo se jí generovat dostatek střeleckých pokusů a šancí, což vyústilo až ve 12. nejvyšší počet vstřelených gólů při základním počtu hráčů.

A poměrně velké mezery měla také defenzivní hra Komety, kdy měli soupeři 11. nejvyšší šance a v přepočtu na čas inkasovala Kometa desátý nejvyšší počet gólů. To vše zachraňovala vynikající přesilová hra, kde měla Kometa vůbec nejlepší gólovou produkci, a to více než jedenáct gólů za 60 minut v početní převaze. V posledních deseti utkáních pak dokonce v tempu 16,5 gólu.

Přesilová hra tak zřejmě bude pomyslným jazýčkem na postupových vahách, protože pokud by tuto zbraň svého soupeře dokázala Mladá Boleslav eliminovat, nemá Kometa příliš jiných variant, jak svého soupeře překonat.

Sestavy

Kromě kvalitních přesilovek bude Kometa spoléhat především na Dominika Furcha, který by měl být hlavní oporou případného tažení Komety letošními vyřazovacími boji. Vzhledem k celkové hře Komety totiž Furcha může v průběhu série čekat poměrně dost práce.

Furch si do play off nese výtečnou formu, v posledních deseti zápasech nebyl v extralize lepší brankář. A i v celkovém součtu sezony je Furch ve většině důležitých statistik velmi vysoko. V přepočtu na čas chytil šestý nejvyšší počet gólů nad očekávání, konkrétně 0,34. V celkovém součtu pak chytil Furch téměř dvanáct gólů nad očekávání a patří mu za základní část čtvrté místo. A jeho úspěšnost zákroků 92,6 % překonala očekávání o 1,1 %.

Naproti němu bude stát poměrně vyrovnaná dvojice Mladé Boleslavi. Filip Novotný lehce polevil oproti svým elitním standardům, které předváděl v Karlových Varech, stále se ovšem nacházel v kladných číslech a spolehlivé výkony podal v 85 % případů.

Lepší čísla měl v základní části Gašper Krošelj, který nastoupil do 22 zápasů, ve kterých chytil celkem 5,4 gólu nad očekávání a úspěšnost zákroků měl lepší, než byla očekávání o 0,9 procenta.

Z pohledu modelu by pak před sebou brankáři Mladé Boleslavi měli mít o něco lepší obranu. Ta stojí hlavně na Pavlu PýchoviMartinem Pláňkem, kteří patří do širšího okruhu elitních beků soutěže.

S Pýchou na ledě měla Mladá Boleslav podíl očekávaných gólů výborných 59 %, což ho zařadilo mezi beky do nejlepší desítky, a především na obrannou složku hry měl Pýcha výborný vliv. Celkově pak s Pýchou na ledě podíl očekávaných gólů stoupal o téměř osm procent.

Kvalitní podíl očekávaných gólů pak měla Mladá Boleslav také s Martinem Pláňkem, nebo Alexem Lintuniemim, všechny tři beky ovšem sráželo od lepších výsledků i v rámci gólových podílů hlavně špatné zakončení. Například Lintuniemi byl v průměru na ledě u šancí na 2,6 očekávaného gólu, za 60 minut hry ovšem Boleslav vstřelila pouze 1,2 gólu.

Špatné zakončení je pak společným jmenovatelem také pro útočníky Bruslařů. O tom svědčí i fakt, že nejproduktivnějšího hráče Mladé Boleslavi najdeme až na 60. místě (Róbert Lantoši nasbíral 27 bodů).

Za očekáváním zaostaly také výkony Davida Šťastného, který opět nedokázal navázat na svoji skvělou sezonu 2020/2021 a letošní ročník zakončil na 22 bodech. Prakticky ale kromě Šťastného, pokud nebereme výkony Tima Söderlunda, který odehrál ani ne polovinu sezony, při hře 5 na 5 nikdo z útočníků Bruslařů nebodoval alespoň na úrovni hráče druhé formace. A to může být v kombinaci s kvalitou Dominika Furcha v brance Komety problém.

Naopak na straně brněnské Komety v ofenzivě ční hned několik jmen. Jako velice dobrý tah se ukazuje příchod Kristiána Pospíšila, který se rychle zařadil mezi nejproduktivnější hráče. Při hře 5 proti 5 pak je dokonce v přepočtu na čas v nejlepší desítce bodování.

Na pomezí první a druhé formace se pak pohybují Jakub Flek, nebo Luboš Horký. A také Petr Holík, který je navíc hlavním mozkem přesilovek Komety, kde v základní části nasbíral 22 ze svých 48 bodů.

V obraně se pak Kometa spoléhá především na Jana ŠčotkuTomášem Kundrátkem, kteří na ledě tráví v průměru přes 20 minut. A velice solidní pozici má také Radek Kučeřík, který se zařadil mezi nejlepší defenzivní obránce soutěže.

Ofenzivní příspěvek od obránců Komety je ovšem poměrně za očekáváním – Tomáš Kundrátek nasbíral pouze patnáct bodů.

Ne úplně vydařenou základní část má za sebou z individuálního pohledu Marek Ďaloga, který zapsal pouze osm bodů. Byl však jediným obráncem Komety, se kterým se jeho tým alespoň vyrovnal herně soupeřům s podílem očekávaných gólů 50,4 %, přičemž Ďaloga měl solidní vliv na hru oběma směry.

Celkově na papíře defenzivní složení Komety nad svým soupeřem nijak nevyčnívá a hra v základním počtu hráčů bude z pohledu Komety o tom především přežít tlak Mladé Boleslavi. A následně udeřit v přesilových hrách.

Závěr

Fanoušci Komety si zřejmě uvědomují, že je proti Mladé Boleslavi nečeká vůbec nic lehkého a série může opravdu dopadnout jakkoliv. Bruslaři už několikrát ukázali, že jsou velice nepříjemným soupeřem a zvlášť letošnímu provedení Komety by hra Mladé Boleslavi nemusela příliš sedět.

Což potvrzuje i vzájemná bilance ze základní části, kdy Mladá Boleslav ovládla všechny čtyři duely. Naváže na to Mladá Boleslav i v play off, nebo se potvrdí papírové předpoklady, kdy by přeci jen měla mít k postupu blíže Kometa?

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz