Hokej v číslech: Preview sezony – Rytíři Kladno

Foto: hc-kladno.cz

Díky našemu modelu Game Score vám přinášíme preview a sezonní predikce všech týmů pro sezonu Tipsport extraligy 2022/2023. V našich predikcích začínáme těmi nejhoršími a končíme nejlepšími týmy.

Rytíři z Kladna dokázali po postupu do Tipsport extraligy udržet v minulé sezoně svoji příslušnost mezi českou hokejovou elitou. V základní části se Kladno umístilo na 14. místě a v baráži si následně v pěti zápasech poradilo s Duklou Jihlava. Nějakou chvíli dokonce Kladno v průběhu základní části živilo i menší naděje na postup do předkola play off. To ovšem nakonec bylo mimo jeho síly.

Velkou roli v sestupové matematice sehrál Zlín, který za Kladnem zaostal na posledním místě o 18 bodů. Letos se ale Berani extraligy neúčastní, nejvyšší soutěž se zúžila zpátky na 14 týmů. A pro Kladno tak s velkou pravděpodobností půjde o těžký boj, náš model ho vidí opět u dna extraligové tabulky.

Predikce

Účast v baráži je před startem sezony v modelu nejpravděpodobnější událostí, a to s šancí 46 %. Žádnému jinému umístění jakéhokoliv týmu nedává model větší šanci než právě tomu, že Rytíři skončí na 14. místě.

V loňské sezoně Kladno nasbíralo 62 bodů, což je s tradičními 52 zápasy v základní části ekvivalentem necelých 58 bodů. Nejpravděpodobnější bodový zisk Rytířů pro sezonu 2022/2023 pak náš model předpokládá 59 bodů, tedy téměř totožný výkon, jakým se prezentovali i loni.

Pod hranicí 60 bodů se Kladno v simulacích modelu nachází v 53 % případů. A to na předkolo play off s největší pravděpodobností stačit nebude. Zároveň jsou ale šance na postup do předkola díky účasti hned 12 týmů v nadstavbové části sezony poměrně solidní, tedy 32 %.

Na větší úspěch to v konkurenci ostatních ale příliš optimisticky nevypadá, když na postup mezi nejlepších osm má Kladno šance osm procent, na semifinále pak jedno procento. Šance na účast ve finále, případně i zisk titulu jsou tak malé, že se v grafice zobrazují jako nula procent.

Sestava

Projektovaná hodnota všech hráčů je zobrazena za celou sezonu. V projekci celé sezony model pracuje s predikovaným počtem odehraných zápasů každého hráče. Model tedy počítá i s hráči, kteří nejsou v grafice zobrazeni.

Ke Kladnu samozřejmě neodmyslitelně patří osoba Jaromíra Jágra. Ten i v loňské sezoně podával velice solidní výkony. Ve 43 zápasech měl v hodnocení modelu na kontě 1,7 výher, což ho řadilo na třetí místo mezi všemi hráči Kladna. Jágr navíc měl velmi dobrý vliv na hru týmu: s ním na ledě se zlepšovaly jak ofenzivní, tak i defenzivní hodnoty Kladna. Byl také jedním ze dvou útočníků Rytířů, který měl poměr střeleckých pokusů i očekávaných gólů nad 50 %.

V rámci celé sezony má Jágr před startem ročníku predikovanou hodnotu 0,8 výher, ovšem jak sám naznačil, nedá se předpokládat, že by naskočil do mnoha zápasů. A i když se to může někomu zdát utopické, půjde pro Kladno o velkou ztrátu.

Větší úloha by tak měla připadnout při jeho absenci na další hráče. Velice solidně se v minulé sezoně ukázal Adam Kubík, ten byl nejlepším střelcem Kladna s 22 góly. Celkově pak nasbíral 33 bodů a dařilo se mu především v přesilových hrách, kde vstřelil 12 ze svých branek.

Na druhou stranu Kubík proměnil každou pátou střelu a je tak nutno počítat s možným zhoršením, protože šlo o jednu z nejvyšších střeleckých úspěšností v extralize. I tak náš model od Kubíka očekává okolo 15 gólů a další útok na dvacetigólovou hranici určitě není nemožný. Na Kubíka bude Kladno v ofenzívě opět určitě spoléhat.

Na centru bude mít Kubík s největší pravděpodobností zkušeného Tomáše Plekance. Ten byl v minulé sezoně jednoznačně lídrem Kladna a zařadil se i mezi nejlepší hráče celé extraligy. S 53 body v 56 zápasech byl Plekanec pátým nejproduktivnějším hráčem soutěže. 22 ze svých bodů pak nasbíral Plekanec v přesilových hrách, kde si rozuměl výborně právě s Kubíkem.

V základním počtu hráčů Plekanec bodoval na úrovni prvního útoku, za 60 minut hry 5 na 5 měl na kontě 1,76 bodů. Jeho vliv byl výborný především směrem dopředu, kdy s ním na ledě Kladno vstřelilo hned o gól více za 60 minut než bez něho. A i v nadcházejícím ročníku by měl být jasným vůdcem Rytířů. Zopakovat pokoření hranice 50 bodů bude nicméně pro tohoto zkušeného veterána těžké, i tak je jeho celková hodnota velmi vysoká: s 2,2 výhrami patří Plekanec jen těsně za dvacítku nejlepších forvardů.

Nejproduktivnějším hráčem Kladna při hře 5 na 5 byl v minulé sezoně Ladislav Zikmund. Ten si připsal 1,89 bodů za 60 minut hry 5 na 5 a jen těsně zaostal za nejlepší třicítkou útočníků. Byl tak společně s Plekance jediným ofenzivním hráčem Kladna, který bodoval na úrovni první formace. Kromě toho za účasti Zikmunda na ledě mělo Kladno poměr očekávaných gólů 53,5 %, nejlepší mezi útočníky Rytířů. A právě Zikmund je po Plekancovi před startem sezony druhým nejlepším forvardem týmu s hodnotou 1,2 výher.

Důležitou roli bude pro Kladno hrát i Matěj Beran. Ten v loňské sezoně zapsal sice pouze 17 bodů, z toho ale deset gólů. V ofenzívě Beran patřil k nejnebezpečnějším hráčům celé soutěže, když si vytvořil šance na téměř 18 očekávaných gólů, v přepočtu na čas patřil v tomto směru dokonce do nejlepší pětky. S ním na ledě také při hře 5 na 5 Kladno přehrávalo své soupeře s poměrem očekávaných gólů 52 %. Beran ovšem doplatil na slabé výkony brankářů za svými zády, za jeho účasti Kladno inkasovalo o šest desetin gólu více než byla očekávání.

Do obrany Kladno přivedlo velice zajímavé jméno v podobě Ondřeje Slováčka. Tomu jsme se podrobněji věnovali v samostatném článku. Slováček v dresu Českých Budějovic ukázal náznak svých velice dobrých schopností a také potenciál být pro Kladno plnohodnotným obráncem číslo jedno, protože dokáže velmi dobře dirigovat přesilové hry.

Kromě Slováčka pak Kladno přivedlo Oskara Cibulskise a Kristapse Sotniekse, dva lotyšské obránce s mezinárodními zkušenostmi. A z loňských zámořských posil zůstává Jake Dotchin. Ten přispěl v minulé sezoně v celkovém hodnocení modelu 0,6 výhrou. Nicméně především v defenzivě byly jeho výkony velice podprůměrné a také pro příští sezonu od něho náš model velké zlepšení v tomto směru neočekává. Velkou slabinou Dotchina byla v jeho první extraligové sezoně i nedisciplinovanost, pro příští sezonu je horších v tomto směru pouze šest procent obránců.

Zajímavé bude určitě sledovat výkony Jiřího Ticháčka, který má za sebou letní MS juniorů, na kterém se představil v prvním obranném páru po boku Davida Jiříčka. V minulém ročníku měl Ticháček v dresu Rytířů limitovanou roli, když dostával až šestý nejvyšší čas mezi obránci. To mu ale rozhodně nezabránilo, aby byl při přepočtu na čas nejproduktivnějším obráncem týmu. Při hře 5 na 5 si totiž připsal 0,86 bodů za 60 minut. Zároveň měl z obránců Kladna nejlepší poměr očekávaných gólů s 55 % a především směrem dopředu výrazně zlepšoval tvorbu šancí. Pro příští sezonu je právě jeho ofenzivní vliv projektován jako jeden z nejlepších v celé extralize!

Velká tíha bude v brankovišti, stejně jako v minulém roce, ležet na Landonu Bowovi. Ten v minulé sezoně naskočil do všech 56 zápasů a inkasoval v nich v celkovém součtu o 1,6 gólů méně než byla očekávání. Nicméně ve srovnání s extraligovým průměrem zaostal o čtyři góly. To není úplně špatné, ale pokud má mít Kladno šanci uspět, nebo se alespoň vyhnout baráži, potřebuje od Bowa mnohem lepší výkony.

Kanadský gólman je totiž hodnocený v našem modelu jako nejhorší jednička. Jako nejhorší tým je Kladno hodnocené také v útoku i obraně, na ostatní týmy zkrátka potřebnou kvalitu ztrácí na všech postech.

Názor fanoušků

Stejně jako náš model, i fanoušci vidí Kladno jako nejslabší celek. V průměru pak Kladnu přisoudila veřejnost ještě o pět bodů méně než náš model s výrazným odstupem za dalšími týmy. Ve shodě s naším modelem je téměř i bodové rozdělení od fanoušků.

Kladno jde do sezony jednoznačně jako největší adept na účast v baráži a tedy v pozici velkého outsidera. Cokoliv jiného než 14. místo by bylo pro velkou většinu fanoušků, ale i odborníků, překvapením.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz