Horké změny: Petra střídá u dvacítky Pešán, EL juniorů s novým formátem

Foto: Jiří Princ, hcbilitygri.cz

6. března 2017, 13:50

Václav Jáchim

Ačkoli dnes startuje předkolo Generali play off TELH a tuzemské soutěže jdou do klíčové fáze, vedení hokejového svazu myslí na budoucnost a schválilo několik novinek. Jedna se týká WSM Ligy, která bude v nadcházejících třech letech uzavřená – čili nesestupová. Postup nejlepšího týmu z druhé ligy ovšem zůstane zachován, počet účastníků WSM Ligy se tedy do roku 2020 o tři mužstva rozšíří. Další změna míří k reprezentační dvacítce, kterou nově povede hlavní trenér Filip Pešán. Rozhodli o tom členové výkonného výboru ČSLH.

Národní tým dvacetiletých dosud řídil Jakub Petr, ovšem dalo se čekat, že jeho spojení s mužstvem pokračovat nebude. Teď už je jasno, dvacítku převezme Filip Pešán (na snímku), jenž s Libercem loni získal extraligový titul a Bílé Tygry dvakrát dovedl k Prezidentskému poháru za výhru v základní části.

Dosavadnímu kouči Jakubu Petrovi vypršel kontrakt, dvacítku měl na povel od startu sezony 2015-16. Absolvoval s ní dvě mistrovství světa juniorů, přičemž mladí Češi pokaždé skončili ve čtvrtfinále. Petr se nyní bude soustředit na práci ve Vítkovicích, kde je hlavním trenérem a také generálním manažerem. Filip Pešán už v minulosti na svazové úrovni pracoval, vedl mj. výběr do 19 let. Proslýchá se, že o něj byl zájem v ruské Kontinentální lize, nicméně progresivní kouč dal přednost práci s národním týmem do 20 let.

"Tuto nabídku jsem s díky přijal. Je pro mě velkou ctí a výzvou pracovat s budoucností českého hokeje, zároveň se však samozřejmě jedná o velký závazek, čehož jsem si vědom," řekl Pešán na stránkách libereckého klubu. "Vím také, že se tato funkce bude zároveň určitým způsobem překrývat s mou pozicí v klubu, zejména pak v období mistrovství světa a během kempu před ním. Máme však dostatečně kvalitní realizační tým, který pod vedením Karla Mlejnka situaci plnohodnotně zvládne.“

Na příštím zasedání výkonného výboru svazu předloží Pešánovi návrh složení realizačního týmu, se kterým chce spolupracovat. Funkce se ujme po skončení sezony, v průběhu přípravy na další období, jehož vrcholem bude mistrovství světa juniorů v americkém Buffalu. Hokejisté ročníku 1998, který bude pro nový výběr dvacetiletých kmenový, dokončí sezonu pod hlavičkou reprezentace do 19 let. Tu vedou David Bruk a Tomáš Martinec, v dubnu čeká mužstvo poslední akce na Slovensku.

Výkonný výbor ČSLH dnes řešil také změny v extralize juniorů, která bude mít znovu jiný model. "Soutěž zahájí dvoukolová základní část s osmnácti účastníky. Dvanáct nejlepších mužstev se následně utká ve dvou šestičlenných skupinách, šest zbývajících ve skupině o umístění. Soutěž vyvrcholí play off, do něhož postoupí osm nejlepších účastníků z osmifinálových skupin. Do utkání extraligy juniorů budou moci v příští sezoně nastoupit za každý tým rovněž tři hokejisté ročníku 1997 s podmínkou, že půjde o hráče, kteří mají v příslušném klubu uzavřenu profesionální smlouvu," cituje tisková zpráva z jednání výkonného výboru svazu.

Zároveň výkonný výbor schválil žádost klubu EC Red Bull Salcburk o zařazení jeho družstva do extraligy staršího dorostu. „Jde o završení tříleté spolupráce a dlouhodobého zájmu hokejové akademie Salcburku o účast v naší soutěži,“ doplnil Tomáš Král. „Mládežnické týmy tak získávají kvalitního soupeře a ČSLH pro nadcházející tři sezony sportovně a ekonomicky velmi významného partnera s vynikajícím zázemím.“

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz