Japonec Juki Miura si v Kladně plní své sny

Foto: Ronald Hansel

Asijský hokej je na vzestupu. Významnou roli v tom pochopitelně hrají peníze a obrovský marketingový trh, přesto nelze rostoucí počet talentů z Dálného východu přehlížet. Jedním z nejnadanějších Asiatů je Yuki Miura, mladý forvard, jenž momentálně bojuje o místo v kádru prvoligových Rytířů. „Kladno je nejlepší tým. Já miluju Kladno,“ říká.

Zimní olympijské hry v Jižní Koreji v roce 2018 budou pro nejrychlejší kolektivní sport v mnoha ohledech zlomové. Na hokejovém turnaji v rámci nejsledovanější sportovní akce se totiž představí i výběr domácí reprezentace (tu doplní několik naturalizovaných Kanaďanů). V té době už by měla v Kontinentální hokejové lize působit Šanghaj. Kdo ví, třeba i v sestavě s Andong Songem, prvním draftovaným Číňanem do NHL (2015, New York Islanders, 172. pozice). Song by se navíc mohl představit v dresu Číny na ZOH 2022, které bude hostit jeho rodný Peking.

Jak se říká, peníze jsou vždy až na prvním místě. Platí to i v tomto případě. Pokud se ovšem lední hokej v Asii zpopularizuje, jakože je k tomu slušně nakročeno, a vyrostou tam další sportovní naděje, rozhodně se nebude moci nikdo zlobit. 

Pomineme-li Kazachstán, v jehož národním týmu se objevují zejména Kazaši ruského původu, tak nejvýznamnější hokejový progres z asijských zemí dosud zaznamenalo Japonsko. Vliv na tom mělo mimo jiné konání olympiády v Naganu, kde si tuzemští fanoušci tento krásný a napínavý sport zamilovali. Mimochodem, za reprezentaci Japonska si tehdy zahrál i otec Juki Miury. Asi vás nepřekvapí, že právě on přivedl svého syna k hokeji.

A udělal dobře! V Juki Miurovi se totiž skýtá ojedinělý potenciál. Vždyť v loňské sezoně juniorské extraligy zaznamenal v 56 zápasech úctyhodných sedmačtyřicet kanadských bodů! Skvělá bilance pro hráče, jenž se narodil v roce 1996, a stále tak může hrát za juniory bez výjimky.

Sympatický Japonec sní o NHL. Sám ovšem moc dobře ví, že na cestě za svým snem musí dělat postupné krůčky. První z nich, v podobě probojování se do sestavy A-týmu Rytířů, může přijít na řadu již letos. Bude záležet jen na něm.

Rozhovor s Juki Miurou si můžete na webu hokej.cz přečíst již zítra. A je se opravdu na co těšit!

Foto: Petr Hubáček

Slavní asijští hokejisté

Jim Paek – Prvním hokejistou, který se narodil v Asii a dostal se až do NHL, byl v roce 1990 Jim Paek. Nutno podotknout, že rodák z korejského Soulu prožil své hokejové mládí v Kanadě.

Richard Park – Ještě výraznější stopu než Jim Paek udělal v NHL jeho krajan Richard Park. Naturalizovaný Američan, který zemi hvězd a pruhů reprezentoval na čtyřech mistrovstvích světa, sehrál v nejslavnější hokejové lize takřka 800 utkání.

Jutaka Fukufudži – Prvním Japoncem, který naskočil do zápasu v National Hockey League, byl brankář Jutaka Fukufudži. Ten odchytal za Los Angeles čtyři utkání, výrazněji se ale neprosadil a vrátil se domů.

Japonská stopa v České republice

Yuki Miura není ani zdaleka prvním Japoncem, který se projel po kladenském ledě. Již v sezóně 1993/1994 si za Kladno zahrál Hiroyuki Murakami, jehož si mohou fanoušci pamatovat i z jeho pozdějšího angažmá v Mělníku. O pár roků později za Kladno nastoupil Masanori Kon. Před deseti lety pak v Plzni a v Berouně zkoušel štěstí jejich krajan Junji Sakata. Ani on však za sebou výraznější stopu nezanechal. Krom Miury hraje za mládežnické celky Kladna i sedmnáctiletý Yuya Okegawa.

Japonec na konec

Když se řekne Japonsko a lední hokej, mnoha fanouškům se stále vybaví moment z MS 2004. Tehdy si Nobuhiro Sugarawa vstřelil vlastní gól, z něhož měl na okamžik neskrývanou radost. Až poté zjistil, že brána soupeře je na druhé straně arény.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz