KOMENTÁŘ Jana Šuráně: Video na střídačce mládeže? Brzy snad standard

Jan Šuráň | Foto: Osobní archiv Jana Šuráně

V dalším ze svých komentářů se mladý a perspektivní trenér Jan Šuráň zamýšlí nad digitalizací v českém hokeji. Zároveň představuje moderní metody, které zavádí v Jablonci a doufá, že stejným směrem se brzy vydá co nejvíce dalších klubů.

V současné době se pomalu do našeho odvětví začínají promítat moderní technologie, které neodmyslitelně patří k 21. století. V tréninku a rozvoji mládeže věřím, že v tomto ohledu máme velký prostor pro zlepšení.

Myslím si, že v blízké budoucnosti se bude trénink a proces učení u mládežnických kategorií ještě více vázat na moderní technologie, ať už při poskytování zpětné vazby a opravě chyb za pomoci videa, diagnostika a práce s daty o hráčích k co největšímu zefektivnění tréninku či zlepšení předávání informací hráčům. Věřím, že následující článek mnohé třeba i inspiruje s ohledem na to, co je již dnes možné a kam se v budoucnu můžeme posouvat.

První novinkou, která se tento rok více rozšířila v českém hokejovém prostředí, jsou live streamy z utkání. A to především díky projektu Czech Ice Hockey TV. Díky němu máme jako trenéři k dispozici velmi kvalitní záznam utkání ze svého i z venkovních stadionů bez nutnosti starat se o to, jak pořídit své vlastní video.

„Myslím si, že v blízké budoucnosti se bude trénink a proces učení u mládežnických kategorií ještě více vázat na moderní technologie."

Co však považuji ještě za přínosnější, je fakt, že záznam lze používat okamžitě během hry a předávat tak nutnou zpětnou vazbu hráčům. A stačí k tomu jen tablet s dobrou datovou kartou. To, co bylo před pár lety představitelné pouze v NHL a možná v nejvyšších tuzemských i zahraničních soutěžích, je dnes možné u dětí a našich mládežníků na všech stadionech, které disponují touto technologií (aktuálně všechny druholigové stadiony a ostatních rychle přibývá).

Každý trenér zná ten pocit, když hráči něco nakreslí na tabuli a pak mu hráč řekne, že si danou situaci nevybavuje, nebo že si myslí, že byla jinak. V tu chvíli celá vaše snaha o vysvětlení a pomoc hráči končí, protože se nemáte o co opřít. Takhle hráči ukážete okamžitě video se situací, která na ledě nastala a hráč vidí přesně to, co na ledě udělal.

„Takhle hráči ukážete okamžitě video se situací, která na ledě nastala a hráč vidí přesně to, co na ledě udělal."

U dětí jsem to na moc střídačkách, mimo těch našich (aktuálně trénuji v klubu HC Vlci Jablonec nad Nisou), ještě neviděl. Musíme se rychle učit a adaptovat nejnovější technologie do našich procesů. Doufám proto, že tenhle text inspiruje co nejvíce kolegů. My trenéři potřebujeme hledat věci, které naše hráče posunou dopředu. A tato jednou z nich podle mě je.

Celkově udělala digitalizace v českém hokeji za posledních pět let velký posun. Když jsem s trénováním začínal, byla to ještě doba, ve které měli téměř všichni všechno pouze na papírech. Dnes už velká spousta klubů využívá informační systém KIS, nebo jiné systémy pro správu svého klubu. V tom jsme udělali jednoznačně velký posun.

„Celkově udělala digitalizace v českém hokeji za posledních pět let velký posun."

Na svazové úrovni se podařilo realizovat myšlenku elektronických zápisů, což je taky fajn. Jen plastové registrační kartičky, které pořád používáme i přesto, že je vše potřebné v počítači… Ty jsou pro nás přítěží snad na každém utkání. Možná bychom se i v tomhle ohledu mohli brzy posunout.

Na závěr ještě něco pozitivního. Do digitalizace v českém hokeji můžeme zařadit i aplikaci Coach Manager, která je pro všechny trenéry zdarma.

Trenéři si v ní mohou připravovat tréninky, procházet záznamy, přihlašovat se na semináře a pracovat s různými metodickými materiály. To ve světě není běžné. Já sám ji využívám každý den. Sice už by si aplikace drill change (nástroj pro přípravu tréninků) a části coach manageru zasloužily také nějakou aktualizaci, ale je skvělé, že to vše máme k dispozici. Věřím, že i díky této digitalizaci bude český hokej dál dělat kroky směrem dopředu.

Jan Šuráň

Jan Šuráň | Foto: Osobní archiv Jana Šuráně

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz