Koreis o Vránovi i MS: Nálada kolem týmu je pozitivní. Zastal se Pešána

Foto: Bomby k tyči a Jan Beneš, Český hokej

26. května 2022, 7:59

Josef Prášek

(TAMPERE, od našeho zpravodaje) Vrchol mistrovství světa se blíží a české hráče čeká čtvrtfinále proti Německu. Svůj pohled na národní tým přidal bývalý extraligový hráč a současný hokejový expert O2 TV Sport či moderátor podcastu Bomby k tyči Jakub Koreis.

Češi v základní skupině obsadili třetí místo se ziskem třinácti bodů. Přišla ale historická prohra s Rakouskem, nevyhrálo se ani se Švédskem a Finskem.

„Když se podíváme na výsledky, tak pocit je rozpačitý. Mně nevadí prohra s Rakouskem na nájezdy, to se stane. Ale proti Švédsku jsme neměli žádnou šanci, s Finama to samé a Ameriku jsme porazili 1:0, kdy jsme měli velkou porci štěstí,“ říká Koreis exkluzivně pro hokej.cz.

„Ale ve výsledku se na to nikdo neptá. Máme velké štěstí, že jdeme na Němce ve čtvrtfinále. Pokud přes ně přejdeme, což bychom měli, tak se nikdo nebude ptát na to, jak jsme hráli v základní části,“ dodává rodák z Plzně.

„Přijde mi dobře, že je tým obklopený pozitivní náladou. To je oproti předchozím letům velká změna."

Co oceňuje? „Přijde mi dobře, že je tým obklopený pozitivní náladou. To je oproti předchozím letům velká změna. Je to samozřejmě novým trenérem,“ všímá si Koreis.

„I po zápase s Rakouskem řekne, že jsme měli 14 velkých šancí. Můžeme se nad tím pozastavit, ale aspoň nezvyšuje kritiku a napětí. Po utkání s Amerikou zase řekne, že jsme hráli nejlepších 60 minut na turnaji. I o tom by se dalo polemizovat. Líbí se mi, že nálada je pozitivní,“ popisuje bývalý extraligový hráč.

Kari Jalonen po zápase snad nikdy nekritizoval své hráče a vždy hledal nějaká pozitiva.
Jo, podle mě to je dobře. Někteří trenéři používají média, aby hodili vinu na jiné. V minulosti to dělal Alois Hadamczik, když se nedařilo. Filip Pešán podle mě nekritizoval úplně hráče. Já mám rád trenéry, kteří dávají jasné a diplomatické odpovědi. Není to třeba tak zajímavé pro novináře a fanoušky, ale kritiku si nechávají do šatny.

Foto: Twitter Bomby k tyči

V utkání proti Finsku nastala specifická situace. Před zápasem bylo jasné, že když prohrajeme, půjdeme na Němce. Mají to hráči podle vás v hlavách?
Jsem přesvědčen o tom, že věděli, jaký výsledek co přinese. Nemyslím si ale, že by do toho šli s tím, že prohrají. Možná si někdo v nějakém souboji dá trošku pozor, aby se mu něco nestalo před play off, ale to je spíše otázka na jednotlivce. Tým ale podle mě chtěl vyhrát. Kdyby ne, tak budou odpočívat někteří stěžejní hráči. Ve výsledku by mělo větší váhu to, že kdybychom porazili Finy a třeba vypadli s Kanadou, tak by se řeklo: Oukej, vyřadila nás Kanada, není to konec světa. Určitě by mělo svou váhu, kdybychom Finy porazili.

Tým táhnou David Pastrňák, Roman Červenka nebo David Krejčí. Ale vidíte v mužstvu i nějakého nenápadného hrdinu, o kterém se až tolik nemluví?
Takhle spatra mě asi nikdo nenapadá. Hodně se mluví o Matěji Blümelovi – má výrazné momenty na šampionátu. Pravděpodobně to povede k tomu, že podepíše smlouvu v NHL. Přijde mi, že za prvním útokem je velká propast. Nedokážu si vysvětlit, čím to je. Michael Špaček měl snad bod na zápas ve švédské lize, Jirka Smejkal to samé ve finské lize, Matěj Stránský byl nejlepším střelcem švýcarské soutěže. Přijde mi zvláštní, že se nedokážou pořádně prosadit v národním týmu.

„U Jakuba Vrány stále věřím tomu, že bude mít jednu šanci ve čtvrtfinále nebo semifinále a dá důležitý gól."

Ani Tomáši Hertlovi se ve Finsku zatím moc nedaří.
U Tomáše to je věc adaptace. Po sedmi letech hraje evropský hokej. Tam hraje velkou roli podle mě to, že je dlouhá léta navyklý na zámořský styl. U Jakuba Vrány stále věřím tomu, že bude mít jednu šanci ve čtvrtfinále nebo semifinále a dá důležitý gól. V tu chvíli bude prominuto, že v nějakých utkáních neskóroval. Je to hráč, který je strašně platný a nebezpečný směrem dopředu. Není náhoda, že dal nejrychleji 20 gólů v organizaci Detroitu.

Čím si vysvětlit jeho horší výkony v reprezentaci?
Potřebuje k tomu hráče, kteří mu šance připraví a ubrání to dozadu. Občas svou hrou, tedy spíše nehrou dozadu způsobí lehký problém pro bránění. Ale on to dokáže vykompenzovat svou útočnou produktivitou. Byl v lajně s Tomášem Hertlem a nedařilo se ani jednomu, i tohle ho poznamenalo. Pak hrál s Jirkou Smejkalem a Jiřím Černochem, případně Davidem Kämpfem. Což nejsou hráči, se kterými by byl zvyklý hrát v NHL. Nemá to úplně lehké. Je tady v jiné roli než v týmu NHL.

Kdyby nepřijel David Pastrňák a nehrál v takové formě třeba Roman Červenka, tak byste ofenzivní činnost neviděl tak růžově?
No, já jsem třeba na Twitter vypustil myšlenku: Představte si, že by tam nebyli Krejčí a Roman Červenka… Představa, že nejsou v mužstvu třeba tito dva, tak je tým poloviční. Jsou to hráči, kterým je 36 let – může to být jejich poslední nebo předposlední mistrovství a oni jsou zcela stěžejní pro ofenzivní činnost mužstva.

Nepřijde vám, že jak přiletěl David Pastrňák, tak šly i výkony Davida Krejčího ještě výš?
Jde cítit, že spolu hráli dlouho v Bostonu. Mají některé návyky zažité stejně a tím si dokáží na ledě dobře vyhovět. Možná bych se zamyslel nad tím, zda Romana Červenku nepřesunout k Tomáši Hertlovi, více by se roztáhla síla. Klidně bych prohodil Červenku s Matějem Blümelem. Věřím, že by Matěj vedle nich také dokázal hrát.

„Co jsem zatím viděl zápasy, tak za mě jsou favorité Finové."

Co zatím říkáte na styl Kariho Jalonena? Hrajeme hodně defenzivně.
Ať jsem vysazený na Hadamczika, tak on říkal, že nehrajeme moderní hokej, ale vítězný. To je ve výsledku pravda a docela dobrá formulace. Zatím je moc brzo hodnotit. Když zvládneme čtvrtfinále, tak splníme lehce cíl. V semifinále budou hráči uvolněnější a může to udělat velký efekt na jejich hru. S hodnocením bych tedy počkal.

Koho favorizujete na zlato?
Co jsem zatím viděl zápasy, tak za mě jsou favorité Finové. Jejich organizace hry v obranném pásmu – pořád tam je hráč mezi střelcem a brankou. Vystupují, zvládají si v pohodě přebírat hráče… Ještě když vidím způsoby zakončení – třeba Armia, jak vyřešil situaci jeden na jednoho (po jeho akci vstřelilo Finsko proti Česku úvodní gól – pozn. red.). A jejich bek při třetí brance? Asi všichni čekali, že to napálí na branku, ale jen to posunul na zadní tyčku.

„Myslím, že tlak na něj v médiích byl zbytečný. Udělal nějaké chyby v komunikaci ven a možná i k hráčům. Ale podle mě je pořád top český trenér."

Na závěr odbočme od mistrovství světa. Emoce vzbudila zpráva o přesunu Filipa Pešána do Švýcarska. Co na to říkáte?
Já jsem v týmu Filipa Pešána. Myslím, že tlak na něj v médiích byl zbytečný. Udělal nějaké chyby v komunikaci ven a možná i k hráčům. Ale podle mě je pořád top český trenér a šanci u národního týmu si zasloužil. Co se na něj navalilo ze všech stran, tak to úplně nereflektuje jeho kvality a to, jaký je on trenér.

V Česku ho někteří fanoušci moc nemusí, přitom se dá považovat za výborného kouče a má i úspěchy s Libercem.
Kdybych byl manažer nebo majitel nějakého týmu a měl volné místo, tak on a Venca Varaďa jsou prvními, komu bych volal.

Přesun do Švýcarska by mu mohl pomoci, navíc bude trošku mimo české dění. Souhlasíte?
Je to pro něj další výzva – první angažmá mimo Liberec, pokud nepočítáme národní tým. Ve Švýcarsku nikoho nezajímá, co udělal v Liberci. Tam bude sám za sebe a bude muset ukázat hráčům, že ví, co dělá a získat si je na svou stranu. Třeba to může určit více to, jak kvalitní trenér je.

Foto: Akademici Plzeň

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz