Langhamer o šanci na MS i Ilvesu. Na co má jiný názor než Fini?

Foto: Jan Beneš, Český hokej

16. května 2022, 16:56

Josef Prášek

(TAMPERE, od našeho zpravodaje) Marek Langhamer si po sedmi letech zachytal play off, navíc byl jedničkou finského Ilvesu Tampere. S tímto klubem nakonec uspěl v zápase o třetí místo. Ve 27 letech se pak probojoval na premiérový světový šampionát, kde se dostal do hry v utkání proti Švédsku.

Tři brankáři, tři debuty na MS a všichni tři prošli také Kometou Brno (dva Arizonou). Na světovém šampionátu si zachytali už všichni čeští gólmani.

Ale pro Lukáše Dostála možná skončilo celé mistrovství světa kvůli zranění.

„Je to dobrý gólman. Bude to těžší v trénincích, uvidíme, jak vážný to je. To já nevím,“ říká Marek Langhamer po pondělním tréninku.

Pro vás to může být šance, že zabojujete o post jedničky.
Jo… Asi to tak vnímám. Ale já jdu zápas od zápasu a budu se snažit udělat maximum každý den a každý zápas. Uvidíme.

V neděli jste debutoval na mistrovství světa. Do hry jste šel v polovině zápasu za nepříznivého stavu…
Bylo to naskočení do rozjetého vlaku. Musím říct, že se mi povedlo to, co jsem chtěl – zastavit gólový příděl od Švédů a stabilizovat to trošku. Je škoda, že jsme ve třetí třetině udělali chybu, kdy se soupeř dostal do přečíslení a sehrál to dobře.

„Bylo to naskočení do rozjetého vlaku. Musím říct, že se mi povedlo to, co jsem chtěl – zastavit gólový příděl od Švédů."

Nakonec jste ale prohráli 3:5 a připsali jste si první porážku na turnaji.
Bylo to tím, s jakou energií proti nám Švédové nastoupili. Z našich chyb pak vznikaly další šance, ale Švédové hráli podle mě dobře. Aspoň jsme si vyzkoušeli, jaké to je hrát proti silnému týmu. Byla to dobrá zkouška – jdeme dál.

Vy jste střídal Karla Vejmelku, který také debutoval na MS. Jak to prožíval?
Podle mě celkem v pohodě. Takové věci se stávají v hokeji. Stačí se z toho oklepat. Takových zápasů budeme mít v kariéře hodně. A už jsme měli… Oklepe se z toho.

Během dvou zápasů jste chytali už všichni tři brankáři. Před startem turnaje byste s tím asi nepočítali, že?
Nepočítali, ale… Možná to může být výhoda pro všechny brankáře. Nečekali jsme dlouho na start a máme to rychle za sebou.

„Možná to může být výhoda pro všechny brankáře. Nečekali jsme dlouho na start a máme to rychle za sebou."

Všichni tři jste prošli Kometou. Bavili jste se o tom?
Ani ne. Ale máme to v hlavách, že jsme tam byli všichni tři. Jednu dobu to bylo dokonce zároveň. Spíše jsme se bavili o tom, jak jsme prošli letošní angažmá.

Karel Vejmelka byl jedničkou v Arizoně. Vy jste se tam snažil probojovat tři sezony, ale byl jste hlavně na farmě. Nebyl jste tam tehdy v blbou dobu?
Já už na to nemyslím. Ale když to beru takhle zpětně, tak jsem tam byl v době, kdy se z mé strany nedalo s tím nic moc dělat. Seděl jsem 17 zápasů na střídačce a dostal jsem dvě šance. Když to podepisoval Karel, tak měl před sebou také čtyři gólmany. Uvolnila se mu pak cesta, je to jen dobře pro něj.

Zpátky k mistrovství světa. Zdejší halu v Tampere znáte velmi dobře. Byl díky tomu debut lepší pro vás?
Možná, že o trošku jo. I když ono je teď v této hale vše jinak. Kabiny jsou překopané, diváci jsou také smíchání a je to jiný level. Jediné co, tak led a hala zůstaly stejné.

Na tréninky musíte do výtahu nebo po schodech…
V sezoně tu je méně lidí a výtah je více dostupnější. Když se teď na mistrovství trénuje mezi zápasy, tak ve výtahu jezdí i lidé, kteří dodávají jídlo a hůře se tam dostává. Někdy se dlouho čeká.

„Já jsem to taky nevěděl… Já na to mám jiný názor než lidi ve Finsku."

Letos jste dokončil ročník jako jednička Ilvesu. Díval jsem se, že jste chytal play off po sedmi letech.
Já mám takové zápasy rád. Těšil jsem se na to. Jediné, co bylo těžké, tak počet zápasů. My jsme měli snad 13 utkání během 18 dní. To byla velká porce. Trošku si myslím, že to zhoršilo kvalitu zápasů postupem času. Ale užil jsem si to.

Ve Finsku se hraje dokonce o třetí místo, což hodně lidí z Česka ani neví. Jak tohle vnímáte?
Já jsem to taky nevěděl… Já na to mám jiný názor než lidi ve Finsku. Podle mě, když je tým obouchaný z play off a je zklamaný… Všichni tam jsou od toho, aby vyhráli ligu, a ne aby sbírali třetí místo.

Spoluhráči z Finska s vámi souhlasí v tomhle?
Někteří na to jsou zvyklí. Ale jiní jsou zase odpůrci. Jde cítit, že po play off, kde jsou nemoci, zranění a je tým vyřízený, tak se jiskra těžce hledá.

V této moderní Nokia Areně hrají v sezoně dva týmy – Ilves a Tappara. Jaká je mezi nimi rivalita?
Mezi fanoušky to je něco jako Sparta a Slavia. Je to něco podobného a jde to vidět i cítit.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz