Liberec se dál propadá! Vítkovice přehrály Kladno, šlágr kola pro Plzeň

Foto: Stanislav Souček, mountfieldhk.cz

I po 16. kole Tipsport extraligy zůstává v čele Třinec – první místo uhájil na ledě Českých Budějovic. Tabulkou naopak dál klesá Liberec. A co další páteční výsledky?

Liberec nezvládl další zápas a dál klesá

Liberec prohrál počtvrté za sebou a v tabulce klesl ze dvanácté příčky až na třináctou. Vicemistr prožívá ohromnou krizi. Navíc v posledních čtyřech duelech skóroval dohromady jen čtyřikrát... 

Naopak Hradec Králové dál září. Díky gólu Radka Smoleňáka z 56. minuty se Mountfield díky lepšímu skóre dostal před rivala z Pardubic a už je druhý. 

Další parádní výkon předvedla hradecká obrana podpořená výkonem gólmana – tentokrát Henriho Kiviaha. Mountfield inkasoval pouze jednou a potvrdil, proč má po Olomouci nejlepší defenzivu v extralize. Hradec Králové kromě toho ukázal, že letos bude na svém ledě hodně silný: dosud před vlastními fanoušky získal osmnáct z jednadvaceti možných bodů.

Zato Liberec je venku mizerný, prohrál tam osmkrát z devíti případů. Nabízí se otázka – nepřijdou po tragickém vstupu do sezony změny na střídačce?

Ladislav Čihák (asistent trenéra Hradce Králové): „Chtěli jsme začít dobře a hlavně neinkasovat gól, protože v posledních zápasech jsme s tím měli problémy. Vstup do utkání se nám podařil a vedli jsme 2:0. Potom ale Liberec snížil a na nějakých osm deset minut nás zatlačil, tam se ukázalo, že má pořád tým s jednou z největších hráčských kvalit. Jsem rád, že jsme ten tlak ustáli a pomohli si přesilovkou na 3:1. Čtvrtý gól pramenil z toho, že jsme věděli, jak chce Liberec rozehrávat. Radek Smoleňák si na to perfektně počkal a musím smeknout, že to udělal zkušeně. Aniž bychom se dívali na tabulku, Liberec je pořád silným soupeřem, se kterým se musí počítat. Chtěl bych pochválit tým, že utkání odpracoval a zvládl.“

Patrik Augusta (trenér Liberce): „Myslím, že bylo vidět, v jakém rozpoložení obě mužstva hrají. Domácím to teď šlape a jsou na koni, my se trápíme. Nemůžu říct, že bychom nepracovali. Hráči bojovali, měli jsme výborný začátek, ale bohužel to, co jsme soupeři nabídli, bylo na stříbrném podnose. Hradec to ve své fazóně využil, a proto jsme prohráli.“

MOUNTFIELD HK – BÍLÍ TYGŘI LIBEREC 4:1 (2:0, 0:0, 2:1)

Branky a nahrávky: 8. Perret (Lev), 15. Jergl (Kevin Klíma), 39. Jergl (Kevin Klíma, McCormack), 56. Smoleňák – 21. Filippi (M. Rosandić).
Rozhodčí: Šír, Ondráček – Pešek, Malý.
Vyloučení: 5:7.
Využití: 1:1.
V oslabení: 1:0.
Střely na branku: 28:28.
Diváci: 4 141.
Nejlepší hráči: Aleš Jergl – Petr Jelínek.
Mountfield HK: Kiviaho – Blain, Nedomlel, F. Pavlík, Gaspar, McCormack, Kalina, Jank – Oksanen, Lev, Smoleňák – Jergl, Kevin Klíma, Perret – Kelly Klíma, Lalancette, R. Pilař – Orsava, Koukal, Jan Veselý. Trenéři: T. Martinec, Čihák, Svoboda.
Bílí Tygři Liberec: Pavelka – Melancon, Vitásek, M. Ivan, M. Rosandić, Štibingr, Derner – Klepiš, Filippi, M. Zachar – Gríger, A. Najman, Birner – Ordoš, P. Jelínek, J. Vlach – Klapka, J. Šír, A. Dlouhý – Faško-Rudáš. Trenéři: Augusta a Kudrna.

Plzeň dál září, přemohla i Pardubice

Šlo o střetnutí šestého a druhého týmu tabulky. Obě mužstva se navíc chlubila výbornou formou: Plzeň měla před pátkem bilanci šesti výher ze sedmi zápasů, Pardubice dokonce sedmi úspěchů z osmi duelů. 

Příběhem kola byl návrat Dominika Frodla do Plzně. A až do 47. minuty držel čisté konto. Pak začala divočina...

Zatímco v prvních dvou třetinách nepadl ani gól, v té závěrečné se skóre měnilo hned pětkrát. O výhře domácích rozhodli cizinci: Gustaf Thorell, Martins Dzierkals a Ludwig Blomstrand. Indiáni tedy slaví šestou domácí výhru z dosavadních osmi zápasů v této sezoně a posunuli se už na čtvrtou příčku v tabulce.

Navíc se opět potvrdilo, že v soubojích Plzně s Pardubicemi většinou vyhraje domácí mužstvo. Stalo se tomu tak už podesáté v řadě. Dynamu nepomohla ani další – už dvanáctá – trefa nejlepšího extraligového kanonýra Roberta Říčky. Pardubice doplatily především na svou nedisciplinovanost (a na neúspěšné trenérské výzvy), kterou Plzeň potrestala hned třemi přesilovkovými góly.

Miloš Říha mladší (trenér Plzně): „Pardubice jsou kvalitní soupeř, což jsme před zápasem věděli. První třetina byla z obou stran velice opatrná, poměrně i vyrovnaná. Od druhé třetiny jsme měli lepší pohyb, více střel a hráli jsme hodně na kotouči. Bohužel pro nás se soupeř dostal do vedení, což bylo nepříjemné, naštěstí jsme ale využili nabídnuté přesilové hry. Škoda v závěru, kdy jsme dostali laciný kontaktní gól. Poté ještě přišlo vyloučení, museli jsme se bránit, nicméně jsem rád, že se nám podařilo zvítězit. Klukům patří mé poděkování.“

David Havíř (asistent trenéra Pardubie): „Zápas z naší strany nebyl dobrý, Plzeň byla rychlejší a velmi silná na kotouči. Z prvních dvou třetin jsme měli jen pár dobrých střídání. V té třetí se to mírně zvedlo, dali jsme branku. Jenomže poté díky naší nedisciplinovaností jsme dali domácím přesilovou hru a Plzeň ji využila. Následně jsme dvakrát zkusil trenérskou výzvu, bohužel to ale nevyšlo. Podařilo se nám ještě snížit na 2:3, měli jsme v závěru i tyčku, vyrovnat už jsme ale nestihli. Plzeň byla lepší.“

HC ŠKODA PLZEŇ – HC DYNAMO PARDUBICE 3:2 (0:0, 0:0, 3:2)

Branky a nahrávky: 50. G. Thorell (Mertl, Dzierkals), 51. Dzierkals (Mertl, Blomstrand), 55. Blomstrand (G. Thorell, Mertl) – 47. Říčka, 59. Paulovič (Košťálek, J. Mikuš).
Rozhodčí: Hejduk, Svoboda – Ondráček, Rampír.
Vyloučení: 5:10.
Využití: 3:0.
Střely na branku: 32:20.
Diváci: 4 210.
Nejlepší hráči: Martins Dzierkals – Dominik Frodl.
HC Škoda Plzeň: Svoboda – L. Kaňák, Čerešňák, Graňák, Jiříček, Kvasnička, J. Kindl, V. Lang – Dzierkals, Mertl, Bulíř – Blomstrand, G. Thorell, F. Suchý – Kantner, Kodýtek, M. Lang – P. Musil, F. Přikryl, Adamec. Trenéři: Baďouček, Říha mladší a Vlasák.
HC Dynamo Pardubice: Frodl – J. Mikuš, Nakládal, D. Robertson, Košťálek, J. Kolář, Hrádek, O. Vála – Paulovič, Poulíček, Camara – Říčka, O. Roman, Cienciala – R. Kousal, A. Musil, Blümel – Koffer, Anděl, O. Rohlík. Trenéři: Král, Havíř a Sýkora.

Vítkovice odskočily Kladnu v tabulce

Oba týmy v tabulce dělily jen dva body. Šlo tedy o důležitý souboj směrem k záchraně – Ostravané byli v tabulce třináctí, Rytíři čtrnácti.

Vítkovice se vyzbrojily ruským obráncem Alexejem Solovjovem, který pomohl k zodpovědnému defenzivnímu výkonu – jeho ice time přesáhl dvacet minut. Klíčem k úspěchu byl opět Aleš Stezka, který hodil poslední nepovedené utkání za hlavu a z 24 střel inkasoval pouze jednou z hole Tomáše Pituleho.

V té době už ale Vítkovice vedly o dvě branky, povedla se jim totiž první třetina, kdy udeřili Jan Hruška s Markem Kalusem.

Výsledkem 2:1 pro Vítkovice skončilo i první vzájemné utkání. Vítkovice tedy přestřihly šest zápasů dlouhou šňůru, během níž nebraly tříbodové vítězství. Naopak stejná kladenská série se po pátku natáhla na deset utkání.

Miloš Holaň (trenér Vítkovic): „Vstup jsme měli parádní. Takhle bychom si představovali, abychom hráli domácí zápasy. Byli jsme hodně aktivní a na puku. Šancí jsme měli více, ale byli jsme rádi i za výsledek 2:0. Tam jsme položili základ k vítězství. Byl to těžký zápas až do konce, velice dobrý výkon podal brankář Aleš Stezka a těší mě, že jsme si pomohli i gólem z přesilovky a ubránili jednu z nejlepších přesilovkových formací v extralize. Pro nás to jsou velmi důležité tři body.“

David Čermák (trenér Kladna): „Myslím, že klíčová byla první třetina, kdy jsme podali velmi špatný výkon, vůbec jsme nebruslili a nestíhali. Vítkovice hrály do těla a my jsme se s tím nedokázali srovnat. Hokej se hraje šedesát minut, ale hráli jsme jen čtyřicet, což rozhodlo o výsledku. Měli jsme k dispozici pět přesilovek, ale chyběla mi v nich střelba.“

HC VÍTKOVICE RIDERA – RYTÍŘI KLADNO 2:1 (2:0, 0:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 2. J. Hruška (Marosz), 19. M. Kalus (R. Bondra, Dej) – 29. Pitule (M. Beran, O. Bláha).
Rozhodčí: Mrkva, Kika – Lederer, Rožánek.
Vyloučení: 7:5, navíc Dotchin (Kladno) do konce zápasu.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 29:24.
Diváci: 5 695.
Nejlepší hráči: Aleš Stezka – Marek Baránek.
HC VÍTKOVICE RIDERA: Stezka – A. Solovjov, R. Polák, Galvinš, Gewiese, P. Koch, Stehlík, L. Kovář – L. Krenželok, Marosz, Svačina – Bukarts, J. Hruška, Fridrich – M. Kalus, Dej, R. Bondra – J. Krejsa, Chlán, Bernovský. Trenéři: Holaň, Philipp a Šimíček.
Rytíři Kladno: Bow – Kehar, Dotchin, Donaghey, J. Suchánek, K. Wood, Baránek, Nilsen – Hlava, Plekanec, Jágr – Dvořáček, A. Kubík, Kristo – Račuk, Filip, Melka – Ondřej Bláha, Pitule, M. Beran. Trenéři: Čermák, Burger, Paul a Kregl.

Zlín prohrál deváté utkání za sebou

Málo vídaná mizérie Zlína trvá. A ještě se prohlubuje. Berani prohráli deváté utkání za sebou a dál zůstávají beznadějně poslední. Navíc pořád zůstávají zoufalí směrem do útoku. Daniel Huf dělal v Litvínově, co mohl, inkasoval pouze dvakrát, jenže ani to nestačilo...

Jeho spoluhráči se zmohli na jediný gól, a to ještě až v poslední minutě. Zlín tak za předchozích šest zápasů skóroval dohromady jen pětkrát! 

Zdá se, že zatím nepomáhají ani změny, ke kterým se Berani odhodlali. S novým realizačním týmem nezískal Zlín ještě ani bod, možná že po odchodu Jakuba Šlahaře budou potřeba další změny v sestavě.

A co Litvínov? Po bídném začátku přichází naděje, že se jeho výkony zvednou. Verva vyhrála druhé utkání za sebou a zlepšuje svoji tristní domácí bilanci: teď už nevypadá tak děsivě jako minulý týden.

Vladimír Országh (trenér Litvínova): „První třetina byla víceméně vyrovnaná. Měli jsme tam nějaké šance, ale nic převratného. Soupeř byl navíc taky nebezpečný. Ve druhé třetině jsme dominovali, tam jsme měli odskočit, stejně tak ve třetí třetině. Měli jsme dost šancí na to, abychom Zlín nenechali ve hře. Na konci hosté snížili a bylo to dramatické. V první řadě jsme rádi za body, protože je potřebujeme. Pro nás to byl důležitý zápas proti urputnému soupeři. Jsme rádi, že jsme na vítězství proti Karlovým Varům navázali dalším vítězstvím.“

Luboš Rob (asistent trenéra Zlína): „V každém dalším zápase chceme získat první body. Na to jsme se chystali v Litvínově, i když jsme hráli venku. Domácí samozřejmě v této pozici byli favoritem, ale na to se nemůžeme dívat. Řekl bych, že jsme první třetinu odehráli slušně. Litvínov pak využil propadnutí našeho obránce, kdy ztratil puk. Držel nás Hufíno, druhou třetinu jsme odehráli velmi špatně. Nedostávali jsem se na puk, ztráceli jsme ho a byli jsme pod tlakem. Máme velké problémy dát gól. I když to bylo 2:0, tak jsme pořád věřili, že bychom ho mohli dát. Je to otázka minuty, kdy se dá vyrovnat, ale my už jsme to bohužel nestihli.“

HC VERVA LITVÍNOV – PSG BERANI ZLÍN 2:1 (0:0, 1:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 25. P. Zdráhal (Estephan, Jarůšek), 42. Demel (P. Straka) – 60. O. Flynn (O. Němec).
Rozhodčí: Horák, Hodek – Lhotský, Svoboda.
Vyloučení: 4:1.
Využití: 0:1.
Střely na branku: 34:17.
Diváci: 2 544.
Nejlepší hráči: Giorgio Estephan – Daniel Huf.
HC VERVA Litvínov: Godla – Hrbas, Irving, Balinskis, Stříteský, D. Zeman, Demel, Strejček – Jarůšek, Estephan, P. Zdráhal – Pospíšil, V. Hübl, F. Lukeš – P. Straka, Gerhát, P. Svoboda – Zygmunt, Latta, M. Havelka. Trenéři: Országh a Sýkora.
PSG Berani Zlín: Huf – Dluhoš, O. Němec, Trška, M. Novotný, Žižka, Gazda, Ferenc – Okál, A. Zbořil, Honejsek – T. Mikúš, Hejcman, Vopelka – Köhler, R. Veselý, O. Flynn – Karafiát, P. Sedláček, Fryšara. Trenéři: Jenáček, Rob a Hamrlík.

Mazanec vychytal na jihu Čech nulu

Marek Mazanec má fenomenální formu – v Českých Budějovicích pochytal všech sedmnáct střel a uhájil už třetí čisté konto v sezoně. Za poslední tři zápasy inkasoval pouze jednou. I díky němu zůstává Třinec v čele extraligové tabulky.

V Českých Budějovicích rozhodl jediný gól – Erika Hrni, jak jinak než z přesilovky, ze sedmnácté minuty. Stejně jako v prvním vzájemném duelu této sezony, kdy Oceláři vyhráli 4:0, nedokázal Motor – tentokrát posílený o mistra světa Jiřího Novotného – obhájci titulu vstřelit ani jednu branku.

Oceláři v této sezoně dosud nebodovali pouze v jednom utkání. Daří se jim i venku: po triumfu v Budvar aréně mají na stadionech soupeřů bilanci pěti výher ze sedmi utkání. Nyní na Třinec čekají další dva venkovní zápasy: v Plzni a Litvínově.

Jaroslav Modrý (trenér Českých Budějovic): „Přesilovkový gól soupeři hodně pomohl a zápas nakonec i rozhodl. Hosté ukázali svou sílu. Hráli velmi zodpovědně a organizovaně. Ne nadarmo jsou obhájci titulu. Nezbývá než Třinci pogratulovat k vítězství.“

Václav Varaďa (trenér Třince): „Vyrovnaný zápas, ve kterém hrály oba celky urputně v obranném pásmu a těžko se prosazovaly. Utkání mělo nádech play off. Bylo to o jednom gólu. Nám se ho podařilo dát v přesilovce a přivedlo nás to ke třem bodům. Pak jsme se snažili vedení pohlídat a soupeře jsme nepouštěli do vážnějších šancí. A když už se do ní dostal, podržel nás Marek Mazanec v brance.“

HC MOTOR ČESKÉ BUDĚJOVICE – HC OCELÁŘI TŘINEC 0:1 (0:0, 0:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 17. Hrňa (M. Doudera).
Rozhodčí: Hradil, Šindel – Lučan, Kis.
Vyloučení: 2:1.
Využití: 0:1.
Střely na branku: 17:17.
Diváci: 5 840.
Nejlepší hráči: Milan Gulaš – Marek Mazanec.
HC Motor České Budějovice: Hrachovina – Bindulis, Percy, Piskáček, Šenkeřík, Štencel, Vráblík, Štich, Slováček – M. Hanzl, Karabáček, J. Ondráček – L. Pech, Gulaš, Abdul – J. Novotný, Chlubna, Holec – D. Voženílek, Valský. Modrý, P. Martinec a Fousek. Trenéři: K.
HC Oceláři Třinec: Mazanec – D. Musil, Kundrátek, M. Doudera, Jaroměřský, M. Adámek – Daňo, P. Vrána, Růžička– A. Nestrašil, Miloš Roman, O. Kovařčík – O. Šedivý, Marcinko, Hrňa – Hrehorčák, R. Szturc, Dravecký. Trenéři: Varaďa, Zadina a Krátoška.

Tabulka Tipsport extraligy

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. HC Oceláři Třinec 15 9 2 3 1 51:29 34
2. Mountfield HK 15 9 2 0 4 44:28 31
3. HC Dynamo Pardubice 16 8 3 1 4 52:37 31
4. HC Škoda Plzeň 15 8 1 2 4 50:43 28
5. BK Mladá Boleslav 15 8 1 1 5 40:28 27
6. HC Sparta Praha 15 6 3 3 3 55:46 27
7. HC Olomouc 13 6 3 0 4 30:24 24
8. HC Motor České Budějovice 15 7 0 2 6 43:45 22
9. HC Kometa Brno 15 4 4 1 6 43:47 21
10. HC Energie Karlovy Vary

15

6 0 2 7 46:45 20
11. HC VERVA Litvínov 15 5 1 2 7 43:46 19
12. HC VÍTKOVICE RIDERA 12 4 2 0 7 22:36 16
13. Bílí Tygři Liberec 15 4 0 4 7 27:43 16
14. Rytíři Kladno 15 1 3 2 9 38:58 11
15. PSG Berani Zlín 15 0 1 3 11 25:54 5

Další program Tipsport extraligy

Neděle 24. října – 17. kolo:
13:00 HC Škoda Plzeň – HC Oceláři Třinec
15:30 PSG Berani Zlín – HC Kometa Brno
15:30 HC Energie Karlovy Vary – HC VÍTKOVICE RIDERA
16:00 Rytíři Kladno – HC Motor České Budějovice
16:00 Bílí Tygři Liberec – HC VERVA Litvínov
17:00 HC Dynamo Pardubice – BK Mladá Boleslav
17:20 HC Olomouc – HC Sparta Praha (ČT sport)

Úterý 26. října – 18. kolo:
17:30 HC Škoda Plzeň – HC Olomouc
17:30 HC Motor České Budějovice – PSG Berani Zlín
17:30 HC VERVA Litvínov – HC Oceláři Třinec
18:00 Mountfield HK – Rytíři Kladno (ČT sport) 
18:00 Bílí Tygři Liberec – HC Energie Karlovy Vary
18:00 HC Kometa Brno – BK Mladá Boleslav

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz