Matýsek o přípravě: Když budou chtít, stejně to očůrají jenom z principu

Foto: piratichomutov.cz

Už před polovinou března skončily všechny tuzemské soutěže, po čemž se na sociálních sítích rozjely „závody“ s videi z individuální přípravy. V Chomutově cepuje mládežníky zápasník Jiří Matýsek, jenž aktuálně funguje přes počítač.

Oproti předchozím sezonám se letní příprava tentokrát rozjela nepoměrně dříve, čemuž se vše muselo přizpůsobit. „Teď doděláváme sezonu na udržovacím tréninkovém procesu, a to je posilování s vlastní váhou a nádechem vytrvalosti. Když hráči neunesou sami sebe, je nesmysl je nutit cvičit s činkami. Všechny tréninkové jednotky jsou udělané tak, aby je mohli dělat úplně všichni bez ohledu na to, aby měli doma nějaké vybavení,“ říká Jiří Matýsek.

A jelikož se hráči nemohou potkávat ve skupinách, každý cvičí doma sám. „Kluci jednou individuálně podle tréninkových plánů, které jsem připravil. V kontaktu jsme přes WhatsApp nebo messenger, kde mi posílají videa. Pak je konzultujeme a odpovídám jim taky formou videa, protože to je asi nejlepší,“ domnívá se.

„Když hráči neunesou sami sebe, je nesmysl je nutit cvičit s činkami.“

Zápasník a kondiční trenér Chomutova připravuje plány pro drtivou většinu mládežnických družstev. „Chci, aby kluci běhali dlouhé tratě na práci s kyslíkem, takže nechci práci v laktátu ani dynamiku. Na to bude čas na konci letní přípravy. Teď je prostě všeobecná příprava, která se u různých kategorií zatím liší jenom v počtu opakování a v sériích,“ přibližuje Matýsek.

Tréninky plní dorostenci, žáci i malí hokejisté například z první a druhé třídy. „S vlastní váhou by měly začínat děti ve druhé třídě, kdy by se měly začít učit, jak správně udělat klik, dřep nebo leh-sed. Postupně se tam bude přidávat obtížnost, kdy budou mít třeba jednu nohu ve vzduchu nebo s rukama na bosu,“ vysvětluje.

V kolektivu a pod dohledem trenérů se dře vždycky, ale co když se nikdo nekouká… „Pokud budou chtít trénink očůrat, udělají to vždycky. Je úplně jedno, jestli je budu hlídat, nebo nebudu. Snažím se to klukům vysvětlovat pokaždé, kdy spolu něco děláme. Když něco dělají špatně, jenom jim řeknu, jak to mají dělat správně, můžu to jenom poradit, zbytek už je na nich. Pokud to nebudou chtít dělat, stejně to dělat nebudou, stejně to očůrají a budou to dělat blbě jenom z principu,“ uvádí Jiří Matýsek.

Po letošní suché přípravě, kdy musí hráči sami chtít, se může ukázat, kdo se vrátí silnější a naopak.  „Někteří hráči se pořád hokeji věnují jenom z důvodu, že byli dříči a hokej milují. Na někom je poznat, že jde na trénink jenom proto, aby ukázal, že ten sport dělá. Tréninku ale potom nic nedá a jenom bude ukazovat, jak byl na mistrovství republiky nebo jaký je reprezentant,“ smutní dvojnásobný mistr České republiky v řecko-římském zápase kategorie do 96 kilogramů.

„Pokud to nebudou chtít dělat, stejně to dělat nebudou, stejně to očůrají a budou to dělat blbě jenom z principu.“

Bez ohledu na průběh léta a celé přípravy čeká mladé Piráty po návratu do skupinové přípravy test jejich individuální práce. „Bude to strašně jednoduchý test. Kluci mají daná snadná cvičení, jsou tam například klik, dřep, leh-sed, výpady a nějaké cviky na záda a břicho. Všechno mají na pět opakování a deset kol. Až se všichni sejdeme, budou dělat deset opakování a deset kol, uvidíme, za jak dlouho to zvládnou,“ hlásí kondiční trenér.

„Na tom strašně rychle a jednoduše poznám, kdo a jak cvičil. Přijdu a uvidím, že to někdo zvládl úplně v pohodě za dvacet minut a další to bude dělat pětatřicet minut a navíc třeba jenom osm kliků. Kdo to nezvládne, ten prostě netrénoval,“ doplňuje.

„S lidmi, kteří chtějí, se mi pracuje strašně dobře. Potom si k počítači rád sednu.“

Jasný zájem je vidět už nyní, podle toho, jak žáci a dorostenci dobrovolně komunikují o tréninkových jednotkách. „Svým způsobem je to náročnější, ale pro mě lepší, protože vidím, že kluci chtějí. S lidmi, kteří chtějí, se mi pracuje strašně dobře. Potom si k počítači rád sednu a všechno jim k tomu napíšu nebo pošlu na videu,“ popisuje Matýsek.

Nejstarší kategorií, kterou měl kondiční kouč minulou sezonu na starosti, byl dorost, jehož ročníky se zatím zapsaly velmi dobře. „Zrovna tenhle ročník je skvělá parta kluků, všichni makali a nemůžu na ně říct jediné křivé slovo. Že zvýším hlas, to k tomu občas patří. Za mě patří všem obrovská pochvala, tímto je i zdravím a děkuju za práci, kterou v sezoně odváděli. A to nemluvím o přístupu ke mně, protože se chovali hrozně hezky. Pět minut po zápase přiběhli do posilovny, říkali děkujeme a na shledanou. To byl úžasný přístup a prostě byl tenhle dorost skvělá parta a strašně fajn kluci,“ uzavírá věrný Pirát.

Podívejte se, jak trénují mladí Piráti Jiří Kulich a Jakub Veselý:

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz