4 roky čekání. Šestnáctka chce na jihu Čech konečně zdolat Rusy

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

4. prosince 2019, 11:45

Martin Voltr

Souběžně s o rok starším výběrem odehraje na domácím území tři zápasy proti Rusku také česká reprezentace do 16 let. Do nominace Petra Hakena na dosud nejtěžší akci se vešli i dva nováčci.

Je to až neskutečné, ale od poslední výhry Česka nad Ruskem v kategorii U16 uplynou 21. prosince čtyři roky. Dominance sborné je ohromující, vzájemné zkušenosti nepotvrzují obecný trend, že čeští soupeři získávají větší převahu až s postupem mládežnických let.

U posledního úspěchu v Turnově byl ročník 2000 s Jakubem Laukem, Matějem Blümlem, Liborem Zábranským či brankářem Danielem Dvořákem, jenž vítězství 3:2 vychytal. Bylo by moc příjemné, kdyby současní bojovníci ročníku 2004 dlouhé čekání ukončili.

S Ruskem hráli v letošní sezoně jednou, na turnaji v Salcburku mu podlehli 2:7. Dvě třetiny přitom bojovali vyrovnaně, potom ale zkolabovali a dostali pět branek. Při prvních reprezentačních zkušenostech nedokázali udržet vyšší standard až do konce utkání.

„Nestačí si myslet, že už je to dobré. Je to určitě v hlavě, není to o ničem jiném. Ti kluci neudrží koncentraci šedesát minut,“ říkal tehdy asistent trenéra Richard Lobo.

Téměř po čtyřech měsících dostane šestnáctka druhou šanci, přesněji řečeno trojitou šanci. S favoritem se porve v pátek 20. a neděli 22. prosince v Jindřichově Hradci a v sobotu 21. prosince v nedaleké Soběslavi. Mladíci se sejdou v hlavním dějišti už na startu týdne.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Hlavní kouč Petr Haken nominoval 23 hráčů. Z brankářů, kteří už letos nastoupili do zápasů, ukázal na Štěpána Malečka a Jana Špunara. K nim se premiérově přidá brněnský Michael Schnattinger.

Druhý nováček figuruje v zadních řadách, úvodní souboje v národním dresu čekají Filipa Krajčíka ze Vsetína. Většina hráčů brousí dorosteneckou extraligu, šest útočníků v čele s lídrem produktivity šestnáctky Jakubem Hujerem (9 zápasů / 7+6) ale už sbírá zkušenosti i v juniorce. Do obrany dorazí tři krajánci z Finska.

Svým způsobem „nováček“ absolvuje akci i v realizačním týmu. Obě nejmladší kategorie totiž dají před Vánoci šanci hostujícím trenérům, kteří budou sbírat reprezentační zkušenosti. U sedmnáctky je to jihlavský Štěpán Moravec, u šestnáctky zlínský Tomáš Jankovič.

Nominace českého týmu

Brankáři:
Štěpán Maleček (Karlovy Vary), Michael Schnattinger (Kometa Brno), Jan Špunar (Olomouc).

Obránci:
Jakub Hrdlička (Slavia Praha), Tomáš Hamara (Tappara Tampere, Finsko), Marek Alscher (Pelicans Lahti, Finsko), Aleš Čech (Kärpät Oulu, Finsko), Denis Puchala (Vítkovice), František Němec (Kometa Brno), Filip Krajčík (Vsetín).

Útočníci:
Jakub Hujer, Tomáš Trunda (oba Liberec), Dominik Rymon, Robin Sapoušek, Samuel Šmajda (všichni Karlovy Vary), Jakub Šiler (Plzeň), Šimon Slavíček (Slavia Praha), Adam Bareš, Matyáš Šapovaliv (oba Rytíři Kladno), Jonáš Jungwirth (Jihlava), Matěj Přibyl (Vítkovice), Jiří Kulich (Chomutov), František Formánek (Pardubice).

Náhradníci:

Brankář: Lukáš Malant (Chomutov). Obránci: Jan Hodinář (Plzeň), Tomáš Cibulka (České Budějovice), Antonín Kareš (Šumperk), Šimon Němec (Rapperswil, Švýcarsko). Útočníci: Marek Soukup (Plzeň), Ondřej Becher (Havířov), Matěj Giesl (Hradec Králové), Filip Petrásek (České Budějovice), Ondřej Hrabík (Rytíři Kladno).

Realizační tým:

Manažerka: Tereza Menčíková
Hlavní trenér: Petr Haken
Asistenti trenéra: Radek Philipp a Richard Lobo
Trenér brankářů: Lukáš Mensator
Hostující trenér: Tomáš Jankovič
Lékař: Milan Novotný
Fyzioterapeut: Patrik Grosman
Kustod: Jan Boháč

Program zápasů

Pátek 20. prosince:
17:00 Česko – Rusko (Jindřichův Hradec)

Sobota 21. prosince:
17:00 Česko – Rusko (Soběslav)

Neděle 22. prosince:
16:00 Česko – Rusko (Jindřichův Hradec)

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz