Böhma baví progres, učí se od Kempného. Mistrovské tituly řadí nejvýš

Martin Böhm | Foto: Jakub Pláteník

Jednou z opor letošních juniorských mistrů ze Sparty byl také Martin Böhm, který se stal nejprodutkivnějším obráncem play off. Co na sebe prozradil v dotazníku?

1) Hokejové začátky?
Ze začátku jsem jezdil bruslit na školu bruslení do Českého Krumlova, ale již brzy jsem začal hrát hokej jako takový ve Vimperku. K hokeji mě přivedl taťka, který je velkým fanouškem a zároveň amatérským hráčem.

2) Který trenér vám nejvíc pomohl?
Z dob, kdy jsem začínal, nemůžu opomenout pana Kašpara, svého taťku nebo pana Kováře, kteří nás roky vedli právě ve Vimperku. Později za velkou školu životní i hokejovou vděčím v Liberci panu Kočímu nebo také Radku Dudovi, který mi jako skills kouč pomohl nejen na ledě, ale zocelil mě i mimo něj.

„Nerad dělám věci za trest, ať už je to cokoli. To většinou souvisí s porážkou, a ty já koušu těžce.“

3) Největší hokejové zážitky?
Zážitků z mládeže mám mnoho, převažují hlavně ty pěkné. Nejvýše určitě řadím letošní titul v juniorech na Spartě a titul v kategorii U16 v Liberci. Co se týče individuálního hlediska, budu si pamatovat starty za reprezentaci či první gól v dospělém hokeji za Benátky nad Jizerou. Navždy v hlavě určitě budu mít také první start v extralize za Spartu nebo obrovský zážitek a zkušenost na vánočním Spengler Cupu.

4) Co vás na tréninku baví a co nemáte rád?
Baví mě sledovat progres a zlepšovat se v určitých dovednostech. A hlavně si také užívat možnost hrát hokej s partou kamarádů, ať už je to kdekoli, a navzájem jeden druhého posouvat a zlepšovat. Nerad dělám věci za trest, ať už je to cokoli. To většinou souvisí s porážkou, a ty já koušu těžce (směje se).

5) Oblíbený klub NHL?
Nemám asi vyloženě oblíbený klub. Zhruba šest osm let zpět jsem hodně sledoval Montreal Canadiens, tam se mi v době svého top shapu líbil P. K. Subban, ale postupně spíše přeji hodně úspěchu českým klukům.

Martin Böhm

Martin Böhm | Foto: Karel Švec, Český hokej

6) Hokejový vzor?
Postupem času se to hodně měnilo, ale povětšinou to vždy byli obránci. Ze začátku právě Subban. Když jsem byl v Liberci, tak jsem hodně sledoval Láďu Šmída. Od letoška mohu výrazněji sledovat a učit se od Michala Kempného, který je za mě momentálně asi nejlepší obránce v extralize a byla pro mě čest s ním odehrát nějaké zápasy v jednom týmu nebo ho sledovat na tréninkách.

7) Oblíbený hráč v Česku?
Právě s tím to asi souvisí, momentálně bych řekl Michal Kempný. Velký vzor, mentor, skromný borec, co si na nic nehraje a rád poradí nebo pokecá o normálních věcech. To si asi málokdo uvědomí, ale nám mladším klukům to strašně pomůže od nervozity nebo ostychu, když vidíme, že i takoví borci jako on, a samozřejmě nejen on, nás vezmou mezi sebe.

8) Největší hokejový kamarád?
Musím zmínit tři dlouholeté kamarády, snad se neurazí další jiní, kteří určitě ví, že jsou také mými dobrými kamarády. Už od mala jsem hrál s Honzou Slaninou, se kterým jsme byli asi od třetí třídy až do osmé společně v mládeži Vimperka a Strakonic. Poté Honza odešel do Plzně a já do Liberce, kde jsem potkal dalšího skvělého kamaráda Filipa Jansu, se kterým jsme nejen hráli, ale také chodili i do třídy. Kluci vlastně oba dva spolu letos strávili sezonu v Prostějově. A jako třetího bych chtěl zmínit Petra Hausera, se kterým se také známe dlouhé roky a byl jsem moc rád, že právě i s ním v týmu se nám podařilo letos pomoci juniorce Sparty k titulu.

„Při posledním play off už to byla taková vlna rituálů pomalu s každým členem týmu.“

9) Přihrávka, nebo gól?
Myslím, že to příliš nerozlišuji. Jako obránce jsem samozřejmě rád za každý gól, protože jich zas tolik nedávám, ale mít přihrávku také hodně potěší. Důležité je, když ty body jsou ve výsledku platné k týmové výhře.

10) Jste pověrčivý? Máte rituály?
Těch je docela dost, navíc při posledním play off už to byla taková vlna rituálů pomalu s každým členem týmu. Ale je pár věcí, o kterých bych řekl, že mi i pomůžou k lepším výkonům, jako je například taková má rozcvička, po které se cítím dobře.

11) Co byste dělal, kdyby vám nevyšel hokej?
Člověk si takovou otázku samozřejmě sem tam klade, ale mě vždy bavil pohyb. V poslední době jsem se zajímal o tělo, obzvláště o svoje, a o to, jak se co nejvíce zlepšovat i mimo led. Takže by mě to nejspíše táhlo k profesi, jako je třeba kondiční trenér. Snažím se sledovat práci profíků, se kterými můžu pracovat, jako byli třeba v Liberci Aleš Pařez nebo na Spartě David Skřivánek, a brát si z toho prospěšné věci i do svého života.

Foto: hokejprerov.cz

12) Nešvar, kterého byste se chtěl zbavit?
Nejspíše lenost ve vztahu ke studiu, kterou občas mám. Chtěl bych ale aspoň takhle poděkovat svojí mamce, která mi pomáhá se školou a nemá to v tomto ohledu se mnou lehké (směje se).

13) Čeho se nejvíc bojíte?
Mám strach z pavouků a hadů, to asi je první, co mě napadá (směje se).

„Rád poznávám nová místa, zvláště v Praze je stále co objevovat.“

14) Co vás dokáže naštvat?
Práce, která není dodělaná na sto procent. Také nemám rád časový shon. Rád mám věci naplánované.

15) Záliby mimo hokej?
Sport všeobecně – fotbal, tenis. Rád také poznávám nová místa, zvláště v Praze je stále co objevovat, a trávím čas s přáteli.

16) Oblíbený film a kniha?
Nemám asi žádný oblíbený film nebo knihu. Baví mě všeobecně české komedie a z knih si rád přečtu autobiografie.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

17) Jakou posloucháte muziku/skupiny?
Poslouchám všechno možné, od staré české klasiky až po moderní hudbu.

18) Ideální dovolená?
Někde v teple, i když vlastně poslední roky mi vyhovuje trávit čas v Prachaticích, odkud pocházím. Je tady příjemně, okolo krásná příroda. Ideální místo mojí dovolené.

19) Vysněný automobil?
Audi S7.

„Poslední roky mi vyhovuje trávit čas v Prachaticích, odkud pocházím. Je tady příjemně, okolo krásná příroda.“

20) Co vám chutná?
Jsem velký gurmán, ale hodně jsem si oblíbil indickou kuchyni.

21) Jaké typy žen se vám líbí?
Důležité je, když je na mě holka hodná (směje se).

22) Ideální město pro život?
Stoprocentně Prachatice.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Vizitka Martina Böhma

Klub: HC Sparta Praha
Pozice: obránce
Narozen: 8. února 2003
Výška/váha: 179 cm / 78 kg

Ostatní působiště: HC Vimperk, HC Strakonice, Bílí Tygři Liberec, HC Benátky nad Jizerou, Winnipeg Ice, HC Stadion Litoměřice.
Reprezentace: Poprvé se Martin Böhm představil v reprezentačním výběru do šestnácti let, a to v sezoně 2018/19, kdy nastoupil ve dvanácti zápasech a připsal si jednu branku a jednu asistenci. Jeden reprezentační start má také v kategorii U18 a před letošní sezonou nakoukl také do dvacítky, za kterou odehrál tři utkání na turnaji čtyř v Rovaniemi.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz