Čas zazářit! Nejlepší hráči kategorie U15 se poperou o národní dres

Foto: Český olympijský výbor

10. dubna 2018, 15:21

Martin Voltr

Zhruba za dva měsíce poprvé v životě obléknou reprezentační barvy hokejisté ročníku 2003. A právě mladíci kategorie U15 se tento víkend představí na tradičním završení sezony – turnaji v Jihlavě.

Kategorie U15 je nejstarší pod hlavičkou projektu VTM a jejím vrcholem je každoročně buď Olympiáda dětí a mládeže, nebo turnaj krajských výběrů se stejným formátem. A právě z letošní olympiády, která na přelomu ledna a února proběhla v Pardubickém kraji, vybrali trenéři celkem čtyřicítku hráčů na závěrečnou akci sezony.

Čtyři brankáři, 12 obránců a 24 útočníků zamíří už tento čtvrtek 12. dubna na mezinárodní turnaj do Jihlavy. Domácí hokejisté budou rozděleni do dvou týmů (červeného a bílého), doplní je švédský výběr z oblasti Skåne (jih země, tedy Malmö, Helsingborg, Lund a okolí) a jako čtvrtý účastník Slovensko.

„Smyslem je ukázat klukům mezinárodní konfrontaci, jako určitý krůček k dalším rokům, kdy budou následovat reprezentační výběry. V klubech už ukončili svoje povinnosti a tohle mají za odměnu, právě za výkony na Olympiádě dětí a mládeže,“ říká svazový trenér a metodik mládeže Petr Studnička.

Připomeňte si letošní Olympiádu dětí a mládeže

Kemp je odměnou nejen pro hráče, ale rovněž pro trenéry, kteří oba české výběry povedou. „Vybrali jsme trenéry prvních čtyř týmů z olympiády, kteří tu kategorii znají a pracují s ní,“ vysvětluje Studnička. V čele střídaček tak budou stát Jakub Venc, jenž s Krajem Vysočina získal zlato, za Moravskoslezský pak Stanislav Sztefek, za Královéhradecký Petr Luštinec a za Plzeňský Michal Straka.

Hokejisté se na turnaji poperou o první nominace do národního týmu U16, jejich výkony budou pečlivě sledovat i trenéři z tribuny. Chybět nebude ani Petr Haken, jenž nyní dohrává sezonu se sedmnáctkou ve Švýcarsku, ale od nového ročníku povede zase nejmladší kategorii.

„Podařilo se nám to termínově sladit, aby na turnaji nechyběl. A z dalších pozorovatelů namátkou Libor Procházka, Kamil Přecechtěl, Václav Eismann nebo zástupci brankářské komise, kteří budou sledovat brankáře,“ vypočítává Studnička.

Reportáž z loňského kempu v Jihlavě

Do nominace se dostala řada hokejistů, kteří se výrazně prosazují i v extralize mladšího dorostu, namátkou Stanislav Svozil či Dominik Soukup. Ale i další nadprůměrní hráči z celé republiky teď můžou ukázat, co v nich je. „Trenéry budou zajímat klasické věci. Úroveň bruslení, aby si hráč dovolil hrát s pukem a neodhazoval ho, aby byl dravý do zakončení nebo se nebál přejít soupeře jeden na jednoho,“ zmiňuje současný manažer reprezentační osmnáctky.

Současně nepochybuje o tom, že zápasy budou pro mladíky hodně přínosné. „Ze zkušenosti za poslední roky vozí Švédové velice kvalitní tým. U nich mají tyhle regionální výběry velkou tradici a pokaždé, když přijeli, to byly výborné a vyrovnané zápasy. Je to trošičku jiný styl, se kterým se kluci zatím moc nesetkávali,“ popisuje Petr Studnička.

„Co se týče Slováků, ti se účastnili loni poprvé. Necháme se překvapit, s čím přijedou. Každopádně to bude užitečná konfrontace,“ dodává. Turnaj vyvrcholí v neděli od 12 hodin vzájemnou bitvou obou českých výběrů, ale i v ostatních zápasech se stoprocentně bude na co dívat.

Nominace na turnaj U15 v Jihlavě

Brankáři (4):
Lukáš Klika (Ústecký kraj), Daniel Král (Kraj Vysočina), Oliver Šatný (Jihočeský kraj), Jakub Tichý (Královéhradecký kraj).

Obránci (12):
Tobias Adam
, Marek Chvátal (oba Kraj Vysočina), Martin Böhm (Liberecký kraj), Ondřej Cubo, René Smolka (oba Moravskoslezský kraj), Patrik Fajmon (Jihomoravský kraj), Sebastian Jasečko (Jihočeský kraj), David Jiříček (Plzeňský kraj), Stanislav Kunst, Stanislav Svozil (oba Olomoucký kraj), Marek Pelda (Královéhradecký kraj), Jiří Ticháček (Středočeský kraj).

Útočníci (24):
Jakub Altrichter
, Dominik Soukup (oba Plzeňský kraj), Marek Brada, Alex Kotásek, Josef Krejsa (všichni Moravskoslezský kraj), Tomáš Březina, Jan Nevšímal (oba Jihočeský kraj), Matyáš Budina, Šimon Marha, Petr Moravec, Lukáš Pajer (všichni Královéhradecký kraj), Šimon Frömel, Jan Půček (oba Zlínský kraj), Petr Gajda (Liberecký kraj), Alexandr Kašpárek (Jihomoravský kraj), Jan Krupička, Michal Vitouch (oba Praha), Matouš Menšík, David Putz (oba Kraj Vysočina), Adam Paleček (Pardubický kraj), Alexandr Remeš (Karlovarský kraj), Martin Ryšavý, Jakub Zembol (oba Olomoucký kraj), Marek Slavík (Ústecký kraj).

Náhradníci (23)

Andrej Adamec (Praha), Josef Dáňa, David Moravec, Matyáš Sapík (všichni Kraj Vysočina), Daniel Dej, Jakub Kadár, Martin Pöschl, David Skuhrovec (všichni Ústecký kraj), Patrik Hamrla (Zlínský kraj), Petr Hauser, Adam Páník, Jaroslav Prchlík, Marcel Marcel (všichni Plzeňský kraj), Matěj Kloz, Matěj Pinkas (oba Královéhradecký kraj), Jakub Kos (Jihomoravský kraj), Tomáš Machů, Gabriel Szturc (oba Moravskoslezský kraj), Adam Sojka, Petr Ullrych (Středočeský kraj), Tomáš Suchánek (Olomoucký kraj), Jakub Šedivý (Liberecký kraj), Jakub Vogel (Karlovarský kraj).

Program turnaje

Pátek 13. dubna:
15:30 Slovensko – Česko "bílí" (hala 1)
18:00 Česko "červení" – Skåne (hala 1)

Sobota 14. dubna:
15:30 Slovensko – Česko "červení" (hala 1)
18:00 Česko "bílí" – Skåne (hala 1)

Neděle 15. dubna:
09:30 Slovensko – Skåne (hala 2)
12:00 Česko "bílí" – Česko "červení" (hala 2)

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz