I Slováci umí zázraky. Můžeme konkurovat elitě, těší Feneše

Foto: HockeySlovakia

(PIEŠŤANY, od našeho zpravodaje) Dosud si prožívali fantastický příběh, ale ten měl svůj konec. Slováci ve finále Hlinka Gretzky Cupu narazili na Rusy, kteří jim ukázali, proč jsou momentálně – při neúčasti Kanady – nejlepším týmem světa. Svěřenci kouče Ivana Feneše na sebe i tak můžou být pyšní!

„Byl to soupeř, který je momentálně v této kategorii nejkvalitnější na světě. My jsme se mu snažili konkurovat. Myslím, že jsme dnes naše fantastické fanoušky vůbec nezklamali. Kluci odmakali celý zápas, celých šedesát minut,“ těší Feneše navzdory porážce 2:7.

„Myslím, že jsme dnes naše fantastické fanoušky vůbec nezklamali.“

Slováci měli parádní start, ale gól nedali a soupeř je pak potrestal. Od té doby už měli před sebou jenom obrovský kopec. A když udělali krok vzhůru, Rusové je znovu srazili až dolů.

Nemá cenu hledat výmluvy – tenhle večer byla sborná odskočená.

„Něco nám zkrátka nevyšlo a do budoucna to potřebujeme zlepšit. Abychom potom takovéto zápasy mohli zvládat,“ uvědomuje si slovenský kouč.

Kromě finálové bitvy ale jeho svěřenci v Piešťanech zaváleli. Ano, na turnaji chyběla Kanada a Spojené státy tradičně nevozí nejsilnější tým, ale jinak Slováci čelili světové špičce. „Musím velmi skromně říct, že tito kluci důstojně nahradili právě tu Kanadu,“ říká Feneš.

Kdo ale pozorně sledoval slovenské talenty ročníků 2004 a 2005, toho nemohl úspěch překvapit!

„Byli jsme rok a půl bez mezinárodní konfrontace, takže i my jsme si chtěli ověřit, zda jdeme správnou cestou. Teď vidíme, že jsme schopni konkurovat světové elitě. I díky vynikajícím podmínkám, které nám svaz vytvořil v projektu,“ zmiňuje trenér centralizovanou přípravu slovenské osmnáctky právě na piešťanském stadionu.

„Jedna věc jsou očekávání a nějaké sny, a druhá věc, jestli se je podaří naplnit. K tomu vede jenom strašně tvrdá práce.“

„K tomu jsme tým doplnili kluky ze zahraničí a těmi, kteří dostávali prostor v extralize. Když to skloubíte dohromady, dají se někdy dělat zázraky,“ usmívá se Feneš.

Velké talenty má Slovensko ve všech „skupinách“. „Šimon Nemec, Filip Mešár, Dalibor Dvorský, Juraj Slafkovský, Rastislav Eliaš v bráně... To máte dva zahraniční a tři hráče z domácích lig. Plus spousta hráčů, kteří možná tolik nedominovali v bodování, ale odvedli výbornou práci pro tým. To je pro nás velmi podstatné.“

Historická medaile z Hlinka Gretzky Cupu je sice pěkná, ale pro mladé hokejisty jde vlastně teprve o začátek cesty. Jestli svůj potenciál opravdu naplní, to se ukáže až mnohem později.

Pomůže tahle generace vrátit slovenskému hokeji radost? To se dozvíme až za několik let.

„Jedna věc jsou očekávání a nějaké sny, a druhá věc, jestli se je podaří naplnit. K tomu vede jenom strašně tvrdá práce a abychom se všichni spojili, jako se nám to povedlo teď, pro slovenský hokej. Potom můžeme dosahovat takových výsledků,“ uzavírá Feneš.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz