Jeden turnaj hráče nedělá, ví Kaše. Chybí mu individuality

Foto: Jan Beneš, Český hokej

Talentovaní hokejisté kategorie U15 si na republikovém šampionátu krajů v Litoměřicích a Děčíně „užili“ velkou pozornost. Na té se podíleli nejen reprezentační, ale i regionální trenéři, kteří si o nich rovněž vedli detailní poznámky. Jako například Robert Kaše – otec Ondřeje a Davida Kašových působí právě na severozápadě Čech.

Co vám utkvělo v paměti z mistrovství krajů?
Bohužel mi utkvělo v paměti to, že nebylo vidět tolik individualit jako v jiných ročnících. Myslím těch úplně top rozdílových hráčů. Dřív jich bývalo trošku víc. Nicméně se ukázali hráči, kteří v sobě mají potenciál, a zaujali mě i někteří hráči mladších ročníků.

A kdo podle vás vyčníval?
Zaujali mě dva tři hráči, ale nechtěl bych je jmenovat.

Každopádně předpokládám, že mezi nimi byl Adam Benák. Trenér šestnáctky Milan Razým jeho jméno vypálil okamžitě.
V jeho případě není moc pochyb. Pravidelně hraje v reprezentaci do šestnácti let, bylo jasné, že bude odskočený od všech ostatních. Na tom jménu se všichni shodneme.

Co podle vás tito hráči mají a co ne?
Bylo to kraj od kraje. Některé kraje zaujaly svou hrou, na kterou musí mít hráči patřičné dovednosti, jak bruslařské, tak i s pukem. Na některé zápasy byla radost pohledět, i když je pravda, že jich bylo méně. Některé naopak skončily vyšším rozdílem, což si myslím, že by se na téhle úrovni stávat nemělo. Někde ale hráči ukázali, co v nich je.

Na co to podle vás ukazuje? Na rozdíly mezi jednotlivými kluby?
Podle toho, co se bavíme, je to ročník od ročníku. Některé kraje mají silnější ročník, někdy je silnější Morava, někdy Čechy. Paradoxně to nemáme tak, že bychom měli jeden silný, topový ročník, a pak nějaký plonkový, ale kraje se v tom prolínají. Za mě rok od roku vždycky vyskočí jiný kraj.

„Paradoxně to nemáme tak, že bychom měli jeden silný, topový ročník, a pak nějaký plonkový, ale kraje se v tom prolínají.“

Vám osobně se za první dva dny líbily výběry, které to pak dotáhly na nejvyšší pozice?
Určitě. Mně se líbila předvedená hra Libereckého kraje, díky jeho hokejovosti. Plzeňský kraj mě v prvním dni úplně nezaujal, ale zase měl úplně rozdílového hráče (Adama Benáka, pozn. red.), který dokázal hodně udělat. Zbytek týmu měli vcelku vyrovnaný, což potom hrálo pro ně. Navíc je potřeba říct, že některé kraje se potýkaly s covidem víc než jiné, což taky hrálo velkou roli.

Liberecký kraj měl tým složený čistě z hráčů Bílých Tygrů. Bylo to znát na jejich sehranosti?
Bylo patrné, že ti hráči hrají spolu. Podobně třeba když byl ve výběru Prahy složený útok ze Sparty nebo ze Slavie. Vždycky je vidět, že ti hráči o sobě ví a mají něco zažitého z klubu. Myslím, že třeba pro Liberecký kraj byla sehranost výhodou.

Zasáhla podle vás hokejisty nervozita z první velké akce v životě?
Já si nemyslím, že by byli nervózní. Ti kluci jsou zvyklí z akcí VTM, kde jsou zápasy na stejné úrovni a oni věděli, že se na ně jezdí dívat reprezentační i regionální trenéři. Jeden turnaj hráče nedělá, může se stát cokoliv. Navíc někteří hráči předtím nebyli čtrnáct dnů na ledě kvůli karanténě, a to je taky znát. Nehodnotíme je jenom podle jednoho turnaje, ale podle celé sezony.

Ať to shrneme: Váš zásadní dojem z aktuální generace, která dospívá do mládežnických reprezentací, je ten, že český hokej má méně výrazných individualit?
Z mého pohledu ano. Dřív bývalo vidět víc individualit než letos.

Těší vás, že skupina regionálních trenérů byla přizvaná na mistrovství a že jste mohli všechno detailně probírat s reprezentačními kolegy?
Loni akce neproběhla, předloni se hrála v Karlovarském kraji, kde jsme taky byli na hodnocení. Mistrovství se účastníme delší dobu. Třeba konkrétně s Milanem Razýmem jsme díky akcím VTM ve spojení neustále a s ostatními reprezentačními trenéry se známe taky, potkáváme se na svazu a při různých akcích. Vždycky máme co probírat.

Čemu se jako regionální trenér v momentální době věnujete? Je pro vás letošní sezona v něčem jiná?
Podařilo se nám rozjet projekt seminářů regionálních trenérů v jednotlivých krajích. Chceme ovlivňovat trenéry, co se týká tréninku dovedností, konkrétně teď je to bruslení v nižších věkových kategoriích. Momentálně zakončujeme první kolo a do konce sezony chceme stihnout ještě jedno, kdy v každém kraji uspořádáme další seminář pro klubové trenéry.

Máte už dané jeho zaměření?
Bavíme se o tom, chceme, aby téma navazovalo. Teď to bylo vybruslení oblouku a s největší pravděpodobností bychom chtěli navázat nácvikem přešlapování. Ještě o tom ale debatujeme.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz