Motor? Slavia? Nebo někdo jiný? Začíná boj o juniorskou extraligu

Foto: Karel Švec, Český hokej

16. března 2023, 13:31

Martin Voltr

Dlouho nebyla druhá nejvyšší juniorská soutěž tak kvalitní jako v probíhajícím ročníku. Ve čtvrtek zahájí své vyřazovací boje, kterým dodá na atraktivitě přímý postup vítěze play off do extraligy.

Po „setřepání“ nejslabších týmů z juniorské extraligy rapidně stoupla úroveň zápasů v Lize juniorů. K vidění navíc byla spousta překvapivých výsledků. Jeden, dva, tři, čtyři, někdy i pět vítězství tabulkově slabších celků za kolo!

Z šestice loňských účastníků extraligy se tři – České Budějovice, Slavia Praha a Chomutov – probojovali do play off. Salcburk figuroval na postupové příčce, nicméně předem bylo dané, že do vyřazovacích bojů nemůže. Kladno jen těsně odvracelo hrozbu záchranářských bojů, no a Havířov ji neodvrátil a zahraje si osudové play down.

Od čtvrtka 16. března poběží nejdéle osm dní čtvrtfinálové série, ve kterých se křížem utkají nejlepší čtyři celky z obou skupin. V neděli 26. března pak vypuknou dvě semifinále a ve středu 5. dubna finále, jehož vítěz přímo postoupí mezi republikovou elitu. Kdo to bude, se dozvíme nejdříve 9. a nejpozději 12. dubna.

Všechny série se hrají na tři vítězná utkání, přičemž první dva zápasy a případný pátý hostí tabulkově lépe postavený celek, zatímco třetí a případný čtvrtý zápas hůře postavený celek.

V jakém rozpoložení vstupují účastníci čtvrtfinálových sérií do play off?

HC Motor České Budějovice (1Z) – HC RT TORAX Poruba 2011 (4V)

vzáj. zápasy: 6:1, 2:5
posl. 10 zápasů Č. Budějovic: 4 V – 1 VP – 5 P
posl. 10 zápasů Poruby: 4V – 1 VP – 5 P

Motor je zřejmě hlavním adeptem na návrat do extraligy. Ani jemu se však nevyhnuly slabší výsledky, z posledních deseti zápasů jich pět prohrál – dvakrát nestačil na poslední tým tabulky z Písku! Ve směrodatnějším utkání nicméně Jihočeši vyhráli po nájezdech na Slavii.

Poruba si po roce zopakovala čtvrté místo ve východní skupině, které ale na rozdíl od loňska znamená play off. Nejlepší výsledky měla na startu ročníku, od té doby se pohybují ve vlnách. Může jen překvapit, nicméně i ona zvítězila v Edenu a na začátku února doma zdolala právě Motor.

HC Slavia Praha (2Z) – VHK ROBE Vsetín (3V)

vzáj. zápasy: 2:1, 3:4sn
posl. 10 zápasů Slavie: 6 V – 1 VP – 1 PP – 2 P
posl. 10 zápasů Vsetína: 4 V – 1 VP – 5 P

Sešívaní ztratili na Motor jen čtyři body, takže by v bojích o pohár nemuseli být o nic slabší. Tvrdit muziku budou hlavně v defenzivě, která byla jejich jasnou doménou, a vepředu by je zase měl nakopnout žolík z áčka Lukáš Strnad. Něco podobného vlastně platí o trenérském vedení, protože těsně před play off u týmu skončil Vladimír Machulda a postupovou misi má na bedrech Daniel Tvrzník!

Vsetín po skvostné jízdě mezi lednem a únorem bojoval dokonce o první místo, pak ale prohrál pětkrát v řadě a spadl na třetí, čehož asi dost litoval. Oba vzájemné duely se Slavií však měl vyrovnané, ten druhý vyhrál v nájezdech.

HC ZUBR Přerov (1V) – BK Havlíčkův Brod (5Z)

vzáj. zápasy: 4:2, 1:6
posl. 10 zápasů Přerova: 5 V – 1 VP – 2 PP – 1 P
posl. 10 zápasů Havl. Brodu: 3 V – 2 VP – 1 PP – 4 P

Repete po roce! Loni to bylo v semifinále, teď už ve čtvrtfinále. Přerov v těžší konkurenci nebudí takový respekt jako tehdy, takže výsledek 3:0 na zápasy se neočekává. Zubři nicméně odehráli ročník bez větších výkyvů, nikdy neprohráli třikrát v řadě – a to už nikdo jiný v soutěži říct nemůže.

Havlíčkův Brod měl po zkvalitnění soutěže – a zejména své skupiny – oprávněné obavy, ale příjemně překvapil a vlastně od začátku si šel pro play off. Mohl skončit i výš, ale poslední čtyři zápasy prohrál, což mladíky z Vysočiny nenaladilo zrovna optimálně. Vzpomínka na fantastický vzájemný duel z ledna jim nicméně hodně pomůže.

Technika Hockey Brno (2V) – Piráti Chomutov (4Z)

vzáj. zápasy: 5:4, 3:1
posl. 10 zápasů Techniky: 4 V – 2 VP – 1 PP – 3 P
posl. 10 zápasů Chomutova: 5 V – 1 VP – 4 P

Papírově možná nejvíc nevyzpytatelná série. Technika zvládla základní část výborně a díky posledním výsledkům půjde do play off s hodně tajemnou tváří: Vždyť Salcburku dala devět gólů, aby o den později neskórovala v Kotlině, další víkend přetlačila 1:0 Vsetín a o den později 7:6 Chrudim…

Piráti přece jen na elitní duo Západu neměli a v jejich případě se rychlý návrat do extraligy nedá moc očekávat. Pokud ale prohrávali, tak většinou hodně těsně, a z posledních šesti utkání pětkrát zvítězili. Zlomí negativní vzájemnou bilanci ze základní části?

Program čtvrtfinále play off

Čtvrtek 16. března – 1. zápasy:
16:00 Technika Hockey Brno – Piráti Chomutov
16:15 HC Motor České Budějovice – HC RT TORAX Poruba
17:30 HC Slavia Praha – VHK ROBE Vsetín
18:00 HC ZUBR Přerov – BK Havlíčkův Brod

Pátek 17. března – 2. zápasy:
16:00 HC ZUBR Přerov – BK Havlíčkův Brod
16:00 Technika Hockey Brno – Piráti Chomutov
17:30 HC Slavia Praha – VHK ROBE Vsetín
18:00 HC Motor České Budějovice – HC RT TORAX Poruba

Pondělí 20. března – 3. zápasy:
HC RT TORAX Poruba – HC Motor České Budějovice
18:00 VHK ROBE Vsetín – HC Slavia Praha
18:00 Piráti Chomutov – Technika Hockey Brno
19:00 BK Havlíčkův Brod – HC ZUBR Přerov

Úterý 21. března – případné 4. zápasy:
HC RT TORAX Poruba – HC Motor České Budějovice
18:00 VHK ROBE Vsetín – HC Slavia Praha
16:00 Piráti Chomutov – Technika Hockey Brno
18:30 BK Havlíčkův Brod – HC ZUBR Přerov

Čtvrtek 23. března – případné 5. zápasy:
HC Motor České Budějovice – HC RT TORAX Poruba
Technika Hockey Brno – Piráti Chomutov
17:30 HC Slavia Praha – VHK ROBE Vsetín
18:00 HC ZUBR Přerov – BK Havlíčkův Brod

Program play down

Sobota 18. března – 1. zápas:
16:00 IHC Králové Písek – AZ Havířov

Neděle 19. března – 2. zápas:
14:00 IHC Králové Písek – AZ Havířov

Středa 22. března – 3. zápas:
17:00 AZ Havířov – IHC Králové Písek

Čtvrtek 23. března – případný 4. zápas:
17:00 AZ Havířov – IHC Králové Písek

Pátek 25. března – případný 5. zápas:
16:00 IHC Králové Písek – AZ Havířov

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz