Nejen Češi a Rusové. Jak si v přípravě na dvacítky vedli další?

Foto: Facebook Deutscher Eishockey-Bund

10. listopadu 2020, 11:32

Martin Voltr

V listopadové reprezentační pauze měli účastníci mistrovství světa do 20 let poslední šanci poměřit síly v mezinárodních zápasech. Moc se jich ale bohužel neodehrálo.

Jasně největší pozornost si během uplynulého týdne vysloužila ruská dvacítka, která reprezentovala sbornou na Karjala Cupu. Všechny přepoklady otočila na hlavu a turnaj vyhrála se ztrátou jediného bodu a parádním skóre 11:3.

Rusové potvrdili, že jejich nastupující generace patří k nejlepším v historii a že na mistrovství světa v Edmontonu budou útočit na zlato.

V kanadském bodování turnaje obsadili první čtyři příčky. Nejvíce se blýskli Jegor Afanasjev (2+2), kapitán Vasilij Podkolzin (0+4 a vítězný nájezd proti Švédům) a Rodion Amirov (3+0), který se trefil v každém utkání.

Fantastické výkony předváděl rovněž brankář Jaroslav Askarov, jenž odchytal všechny tři duely s úspěšností 96,15 procenta a jedním čistým kontem. V jeho případě mohou soupeři na MS skutečně jen doufat, že si vybere podobně slabé chvilky jako v Ostravě.

Foto: Mika Kylmäniemi / Finnish Ice Hockey Association

Česká reprezentace v reakci na ruskou nominaci poslala do Helsinek deset juniorů. Všichni včetně brankáře Lukáše Paříka dostali prostor právě ve vzájemném duelu. Jan Myšák kromě toho nastoupil do prvního utkání se Švédy (ice time 8:35) a připsal si premiérovou asistenci, proti Finům ho nahradil Jaromír Pytlík (8:46) a krátce se na ledě mihnul také Pavel Novák (0:49).

Při porážce 0:3 se sbornou dostal nejvíc prostoru na ledě obránce Šimon Kubíček (23:07), z mladých útočníků pak Myšák (17:03). On a Novák byli se čtyřmi pokusy nejaktivnějšími střelci mezi juniory.

Unikátním zápisem se může pochlubit obránce David Jiříček. Ve věku 16 let a 345 dnů se stal vůbec nejmladším hráčem, který kdy nastoupil za samostatnou českou reprezentaci.

A jak vypadala příprava adeptů na mistrovství světa juniorů v jiných zemích?

Velká smůla potkala Švédy a Finy. Ti museli těsně před startem očekávaného trojutkání v Malmö odvolat akci vinou dvou pozitivních testů na covid-19 ve švédském výběru.

Švýcaři kvůli momentální situaci zrušili všechny reprezentační akce včetně té, na které měla dvacítka vyzvat tu německou.

Němci zareagovali tak, že do domácího seniorského Deutschland Cupu postavili vedle svého reprezentačního áčka také olympijský výběr, v němž dali prostor mladíkům do 24 let. V A-týmu si měl z juniorů zahrát obránce Moritz Seider, jehož nyní Detroit zapůjčil do švédského Rögle, ale nakonec z toho sešlo.

V záložním výběru dal trenér dvacítky Tobias Abstreiter šanci jedenácti hráčům, které může vzít do Edmontonu. Nechyběli mezi nimi sedmnáctka letošního draftu Lukas Reichel, odchovanec Třemošné Filip Reisnecker, jenž má české i německé občanství, nebo další bývalý hráč Salcburku v české soutěži Taro Jentzsch.

Turnaj vyhrál třetí účastník z Lotyšska. Německé béčko s ním přitom drželo krok a prohrálo jen 2:4, s áčkem krajanů už vysoko 2:7. Z juniorů se střelecky prosadili Reisnecker, Nino Kinder a 17letý Haakon Hanelt, nejmladší hráč na akci.

Českou reprezentaci budou eminentně zajímat Rakušané, které potká v základní skupině šampionátu. Rakousko se v týdnu objevilo v jediné přímé konfrontaci týmů věkové kategorie U20 a Maďary porazilo 4:2 a 6:3.

Nejvíc bodů (2+3) nasbíral útočník s belgickými kořeny Seena Peeters, jenž loni hrál QMJHL za Halifax a teď roste v juniorce švédského Rögle. Tamtéž zamířil i Marco Kasper, jenž na akci v pouhých 16 letech rovněž zaujal dvěma góly.

Devátý muž letošního draftu Marco Rossi nastoupil pouze do prvního duelu, v němž si připsal gól a asistenci. Pak už zamířil do Curychu, kde bude nastupovat do rozjezdu NHL. Debut proti Luganu mu hned vynesl první bod za nahrávku.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz