Nováčci do dvacítky! Bere 6 debutantů, Péreze či gólmanský objev z Brna

Jan Kavan | Foto: Vít Golda, hc-kometa.cz

Po bronzovém mistrovství světa se začne česká reprezentace do dvaceti let připravovat na další šampionát, který bude na přelomu let 2024 a 2025 hostit kanadská Ottawa. Češi v únoru zamíří na turnaj pěti zemí do švýcarského Klotenu.

Únorový turnaj bývá vždy spojen s výraznou obměnou kádru, jinak tomu není ani tentokrát. Do Klotenu se vydají pouze dva hráči, kteří si ze Švédska přivezli bronz – útočníci Matěj Maštalířský a Jakub Štancl.

Naproti tomu šest hráčů čekají první reprezentační zápasy. Trenér Patrik Augusta si je vyhlédl v domácí juniorské soutěži.

Na debut se těší liberecký brankář Vojtěch Hambálek, jeho spoluhráč z obrany Jakub Ehrenberger, další beci Tomáš Vandas z Jihlavy a Patrik Volas z Třince a rovněž útočníci Adam Fiala z Pardubic a Jakub Žmola ze Sparty. Poslední dva zmiňovaní už sbírají premiérové zkušenosti v seniorských soutěžích.

Hambálek se loni zúčastnil přípravy reprezentační osmnáctky před mistrovstvím světa, do žádného oficiálního utkání nicméně nezasáhl. Jeho gólmanským parťákem bude Jan Kavan, který naprosto ohromuje v brance A-týmu Komety, kde z jedenácti startů vychytal sedm výher a chlubí se úspěšností 93,17 procenta.

Vojtěch Hambálek

Vojtěch Hambálek | Foto: Jan Běhounek, janbehounek.cz

Spousta hráčů oblékla český dres jen v mladších výběrech a ve dvacítce se představí poprvé. To není případ Jaromíra Péreze, jemuž chyběl kousek do sestavy pro uplynulé MS a teď se do nominace už (bezpečně) vešel. Vrací se například i zadák Dominik Badinka, který by na příštím šampionátu také nechtěl chybět.

Žádný obránce však nebude mít cestu do sestavy vůbec snadnou, mladší ročník 2006 totiž na tomto postu skýtá celou řadu vynikajících jmen. Pro ně má nyní prioritu osmnáctka, aktuální nominace dvacítky je tvořena výhradně hokejisty ročníku 2005.

Ti se sejdou v neděli 4. února večer na hotelu v pražských Holešovicích, odkud druhý den ráno vyrazí autobusem do Švýcarska. Prvním soupeřem českého týmu bude v úterý 6. února domácí výběr, následovat budou zápasy proti Němcům, Švédům a po volném pátku proti Finům.

Tomáš Vandas

Tomáš Vandas | Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Nominace české dvacítky

Brankáři:
Jan Kavan (Kometa Brno), Vojtěch Hambálek (Liberec).

Obránci:
Tomáš Vandas (Jihlava), Jakub Ehrenberger (Liberec), Patrik Volas (Třinec), Denis Svoboda (Kometa Brno), Oliver Samson (Sparta Praha), Dominik Badinka (Malmö, Švédsko), Adam Hamrla (Mora, Švédsko), Šimon Bialy (Vítkovice).

Útočníci:
Matyáš Adámek (Karlovy Vary), Radim Handl, Jaromír Peréz (oba Liberec), Miroslav Holinka (Třinec), Tadeáš Kalužík, Adam Fiala (oba Pardubice), Matěj Maštalířský (Litvínov), Maxim Vehovský (Vítkovice), Jiří Felcman (Langnau, Švýcarsko), Vojtěch Hradec (Mladá Boleslav), Jakub Žmola (Sparta Praha), Jakub Štancl (Vaxjö, Švédsko).

Náhradníci:

Brankáři: Jakub Smolka (Vítkovice). Obránci: Jakub Anton, Matyáš Beran (oba Karlovy Vary), René Kubíček, Radek Vyhlídal (oba Litvínov), Štěpán Rájek (Parduboce), Petr Fiala (Hradec Králové), Tomáš Žižka (Västeras, Švédsko). Útočníci: Matyáš Váňa (Karlovy Vary), Tomáš Holeček, Andrej Fábry (oba Sparta Praha), Jakub Modl (Jihlava), Dominik Čech, Antonín Scafari (oba Litvínov), Vojtěch Spěváček (Třinec), Radek Janata (Liberec), Tomáš Hora (Hradec Králové), Martin Holba (Zlín), Jan Kučera (Mladá Boleslav), Tomáš Holčák (Jyväskylä, Finsko), František Albrecht (Rapperswil, Švýcarsko).

Realizační tým:

Manažer: Otakar Černý
Hlavní trenér: Patrik Augusta
Asistent trenéra: Pavel Trnka
Trenér brankářů: Martin Láska
Videotrenér: Vojtěch Tulačka
Lékař: Jan Jandejsek
Fyzioterapeut: Lukáš Helm
Kondiční trenérka: Hana Bubníková
Kustodi: Jan Lamacz a Václav Vejvoda

Program turnaje pěti v Klotenu

Úterý 6. února:
15:00 Finsko – Švédsko
18:30 Švýcarsko – Česko

Středa 7. února:
15:00 Německo – Česko
18:30 Švédsko – Švýcarsko

Čtvrtek 8. února:
15:00 Německo – Finsko
18:30 Česko – Švédsko

Pátek 9. února:
14:00 Švédsko – Německo
17:30 Finsko – Švýcarsko

Sobota 10. února:
13:00 Česko – Finsko
16:30 Švýcarsko – Německo

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz