Patriot Malinský přebírá juniory Dynama: Sestup? Já strach nemám

Foto: Karel Švec, Český hokej

S novým trenérem půjdou do nadcházející sezony pardubičtí junioři. Velet jim bude persona východočeského hokeje, která loni působila v prvoligovém Vrchlabí – Jiří Malinský!

Malinský má v nohou téměř osm stovek extraligových zápasů. Bývalý vynikající obránce strávil většinu vrcholové kariéry v Pardubicích, až po třicítce se z rodného města vzdálil. Oblékal i dresy Třince, Zlínu či Plzně, dva roky strávil na Slovensku a kariéru dohrával v Trutnově a Jičíně.

Právě Trutnov využil jako odrazový můstek k trenérské dráze, většinu zkušeností sbíral přímo u seniorského hokeje. Jaké je to stát na lavičce juniorského mužstva, si vyzkoušel v Letňanech a poté v Pardubicích jako asistent Richarda Krále v ročníku 2017/18.

„K juniorům už bychom se měli chovat téměř jako k dospělým.“

Do jednoho ze dvou center Východních Čech se nyní vrací. Juniory ale tentokrát bude mít na povel coby hlavní kouč.

„Poslední roky jsem trénoval především u mužů, takže na mládež se těším. Zkušenost s juniory už mám, takže se ani nedá říct, že by šlo o krok do neznáma. Jen věřím, že po letošní zvláštní sezoně bude vše probíhat podle plánu,“ líčí Malinský v rozhovoru pro webové stránky Dynama.

Foto: hcdynamo.cz

Na svém přístupu k hráčům teď nechce nic významně měnit. „K juniorům už bychom se měli chovat téměř jako k dospělým. Návyky dospělého hokeje by si měli postupně osvojovat. Já se na jejich trénování moc těším a věřím, že nás čeká dobrá sezona. Co jsem tak měl zatím možnost poznat, kluci jsou skvělí,“ pochvaluje si.

Vlastně i dál budou jeho hokejové kroky spojené s Richardem Králem. Jako vrstevníci toho spolu hodně odehráli a ve zmiňované sezoně se potkali u juniorky, kterou měl Král posledních pět let na starost. Jenže od loňského listopadu už vede áčko, a tak vedení shánělo k mládežníkům náhradu.

„Obě mládežnické kategorie před sebou letos mají opravdu náročný rok. Konkurence bude obrovská.“

Příchod Malinského nebyl ničím překvapivým. V hierarchii, kterou Dynamo (úspěšně) vytvořilo s Vrchlabím, se jen přesunul do jiného „stupně“.

„Richarda znám velmi dlouho. Propojení A-týmu s juniorkou je velmi důležité a chceme, aby kluci měli možnost nahlédnout do profesionálního hokeje. Richard si přeje zapojovat mladé hráče,“ pokyvuje Malinský.

Obecně by se na východočeské spolupráci nic extra měnit nemělo: „Pro všechny bude důležitý rozjezd soutěže, aby týmy Pardubic i Vrchlabí získaly dobré postavení v tabulce. Postupem času pak uvidíme, kolik prostoru dostanou mladí hráči,“ předesílá nový kouč juniorky.

Foto: Anton Martinec, hcvrchlabi.cz

Nervozita totiž bude doprovázet všechny soutěže od dorosteneckých po seniorské. Pardubičtí junioři v posledních letech rozhodně patřili k silnějším týmům, nicméně když nepočítáme stříbro v provizorním turnaji O Pohár DHL, tak za uplynulou dekádu nikdy nepostoupili mezi osm nejlepších týmů republiky.

Letos už natvrdo půjde o výsledky. Podobné hokejové bašty si záchranářské starosti nemohou připouštět.

„Obě mládežnické kategorie před sebou letos mají opravdu náročný rok. Konkurence bude obrovská, všechny mančafty budou silné a začátek sezony ohromně důležitý. Já z toho však strach nemám,“ hlásí Jiří Malinský.

Ani tak nemíní talentované dorostence odstřihnout od šancí v juniorce.

„Pokud bude v dorostu někdo zářit a trenéři uvidí, že zvládne hrát i na vyšší úrovni, určitě se povýšení dočká. Musí mít ale kvalitu, aby se mezi juniory dokázal prosadit,“ upozorňuje trenér na webu hcdynamo.cz.

Na trase mezi pardubickým áčkem a dorostem se prostřídali David Havíř s Michalem Mikeskou, jenž se k mládežníkům vrátil po krátké odmlce. Dosavadní kouč starších žáků Martin Koudelka zamířil do Vrchlabí, důvěru místo něj dostal Marek Hemský. Malinský jinak po Královi převzal také pozici hlavního trenéra akademie.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz