První soupeř dvacítky cení tesáky: Askarov, Děnisenko, Romanov a další pušky

Foto: Vladimir Gorshkov / www.instagram.com/ph_gorshkov

4. prosince 2019, 16:33

Václav Jáchim

S výjimkou Buffala 2018 se z posledních šampionátů pravidelně vraceli s medailemi. Ruští junioři mají na MS dvacetiletých parádní bilanci, loni vynojovali ve Vancouveru bronz, trenér Valerij Bragin dovedl předchozí výběry téměř pokaždé na stupně vítězů. „I letos máme vysoké cíle, ale nejporve se musíme patřičně připravit," hlásí zkušený bard.

Krátce před startem úvodního kempu dostal Bragin k ruce nové spolupracovníky. Do pozice asistenta nastoupil legendární Igor Larionov, skončil naopak Jurij Babenko, který ruskou dvacítku vedl na listopadovém turnaji v Helsinkách. Bragin byl tehdy s jiným mužstvem za Atlantikem, kde Rusové hráli sérii utkání proti výběrům CHL.

Brankáře bude pro změnu cepovat Nikolaj Chabibulin, majitel zlata z olympiády 1992 a vítěz Stanley Cupu s Tampou se ke dvacítce přesunul od olympijské reprezentace. „Naším cílem je, aby juniorská sborná měla po všech stránkách vysokou úroveň a dbala na detaily. Juniorský šampionát je velmi těžký a uznávaný turnaj, má naši prioritu," připomněl šéf ruského svazu Vladislav Treťjak.

Valerij Bragin začne s ovečkami pracovat 10. prosince, úvodní kemp proběhne tradičně v Novogorsku u Moskvy. Za dalších devět dní pak Rusové vyrazí do Česka, základnu najdou v Kravařích. Před mistrovstvím světa si zahrají přátelské duely proti Kazachstánu a Slovensku.

V širší nominaci nechybí žádná z předpokládaných opor. Hlavními hvězdami týmu jsou obránce Alexandr Romanov, útočníci Grigorij Děnisenko a Vasilij Podkolzin. Všichni startovali už na loňském MS, Romanov byl tehdy vyhlášen nejlepším bekem, podobně jako Děnisenko byl zařazen do all-star týmu. Před rokem ve Vancouveru a Victorii startovali ještě obránce Daniil Žuravlev, útočníci Ivan Morozov a Kiril Marčenko, třetím gólmanem byl tehdy Amir Miftachov.

Foto: Saimi Airaksinen

Sedm pamětníků předchozího šampionátu znamená pro letošní výběr zkušenosti, Rusové ale mají i jiné mladé pušky, o kterých brzy uslyšíme. Smlouvu s Philadelphií nedávno uzavřel bek Jegor Zamula, v St. Louis počítají s útočníkem Nikitou Alexandrovem. Útočník kanadského juniorského týmu Charlottetown Islanders se narodil v Německu, ale má ruské občanství a touží nastoupit za sbornou. V Minnesotě si zase hodně slibují od Alexandra Chovanova. Zranění naopak vyřadilo jiného útočníka Dmitrije Zavgorodného.

Ohromný potenciál směrem k NHL skýtá gólman Jaroslav Askarov. Hrdina letošního Hlinka Gretzky Cupu sice věkově patří do osmnáctky, ale podobně jako kdysi Andrej Vasiljevskij by mohl začít MS dvacítek jako číslo jedna. Rozhodne o tom závěrečná příprava. Do turnaje vstoupí Rusové 26. prosince, kdy je od 15 hodin v Ostravě vyzve česká reprezentace. Sborná se pak v základní skupině utká s Kanadou, USA a Německem.

Širší nominace ruské dvacítky na MS juniorů 2020:

Brankáři:
Jaroslav Askarov (SKA Petrohrad), Daniil Isajev (Jaroslavl), Amir Miftachov (Kazaň).

Obránci:
Alexandr Romanov (CSKA Moskva), Danila Galeňuk (SKA Petrohrad), Daniil Žuravlev (Kazaň), Jegor Zamula (Calgary, WHL), Michail Gordějev (Soči), Nikita Zorkin (SKA-Něva), Anton Malyšev (Buran), Daniil Misjul (Jaroslavl), Daniil Pylenkov (Podolsk), Sergej Tělegin (Chanty-Mansijsk).

Útočníci:
Grigorij Děnisenko (Jaroslavl), Kirill Marčenko, Ivan Morozov, Vasilij Podkolzin (všichni SKA Petrohrad), Maxim Grošev (Nižněkamsk), Pavel Dorofejev (Magnitogorsk), Nikita Alexandrov (Charlottetown, QMJHL), Dmitrij Voronkov (Kazaň), Nikita Rtiščev, Maxim Sorkin (oba CSKA Moskva), Jegor Sokolov (Cape Breton, QMJHL), Alexandr Chovanov (Moncton, QMJHL), Lev Komissarov (Zvězda), Ilja Kruglov (Dynamo Moskva), Zachar Šablovskij (Spartak Moskva).

Trenéři: Valerij Bragin, Igor Larionov a Alexandr Bojkov.

Foto: Karel Švec, Český hokej

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz