Reichlův příběh: synovec české legendy válí za Němce a touží po NHL

Foto: Markéta Křížová

(RIGA, od našeho zpravodaje) Jméno Reichel si v české hokejovém prostředí získalo opravdu značný kredit. Přece jenom právě Robert Reichel rozhodl svým nájezdem semifinále na olympiádě v Naganu. Na dobrou kariéru má zaděláno i i jeho synovec Lukas Reichel. Mladý útočník však neválí v dresu české reprezentace, ale v tom německém.

Proč nastupuje za Němce? Odpověď je celkem jednoduchá.

Jeho otec Martin, a tedy bratr Roberta, se totiž do Německa přesunul krátce po revoluci za hokejovou kariérou z Litvínova. A udělal dobře, za naše západní sousedy si zahrál na sedmi světových šampionátech. Dokonce i na olympijských hrách v Salt Lake City v roce 2002.

O několik měsíců později, v květnu 2002, přišel v Bavorsku na svět Lukas Reichel. A protože se narodil do sportovní rodiny, tak byla volba jasná. Z Lukase bude sportovec!

„Bylo skvělé, když mi strýček Robert i můj táta dávali rady.“

„Asi do dvanácti let jsem hrál ještě fotbal a pak jsem se musel rozhodnout, jestli pokračovat v hokeji, nebo fotbale. Díky bohu jsem si vybral hokej,“ říká už s odstupem Lukas.

Jako malý měl Lukas skvělé učitele. Ani nyní se situace příliš nezměnila, tatínek Martin se o kariéru svého nejmladšího syna pořád zajímá.

„Bylo skvělé, když mi strýček Robert i můj táta dávali rady. Táta mi vlastně doteď volá po každém zápase a bavíme se o tom, co a jak, co bylo dobré a co zase ne. Já sám se ho často ptám, co jsem mohl udělat lépe, a to mi hodně pomáhá,“ tvrdí jeden z největších talentů německého hokeje.

„Dříve jsme každý rok jezdili do Česka a scházeli jsme se tam celá rodina.“

Se strýčkem Robertem už nyní Lukas tolik v kontaktu není, v mladším věku to ale bylo jinak.

„Dříve jsme každý rok jezdili do Česka a scházeli jsme se tam celá rodina. Hodně jsme si na těchto srazech povídali a taky jsme samozřejmě hráli hokej. Doma byl hokej vždycky téma číslo jedna, jsme zkrátka hokejová rodina,“ vysvětluje nejmladší pokračovatel hokejového rodu Reichlů.

Hokejem se zároveň živí i Lukasův starší bratr Thomas. Toho čeká v následujícím ročníku sezona v DEL, kde bude válet za Grizzlys Wolfsburg.

Blackhawks? Chtěl bych do prvního týmu!

Talent prokazoval Lukas celé mladí, navíc v dorosteneckém věku obrovsky hokejově rostl. A tak se dostal celkem vysoko v žebříčcích pro draft do NHL. Nakonec si ho loni na podzim vybral ze 17. pozice tým Chicago Blackhawks.

Po draftu se tak mohl cítit jako součást prvního týmu Hawks.

„Pár kluků se mi dokonce poslalo esemesku, třeba Patrick Kane, Kirby Dach, Alex DeBrincat.“

„Pár kluků se mi dokonce poslalo esemesku, třeba Patrick Kane, Kirby Dach, Alex DeBrincat. Gratulovali mi a s Kirbym Dachem jsem si dokonce volal přes FaceTime. To bylo super, je skvělé, že se ostatní hráči zajímají a hned se snaží si s novými kluky vybudovat nějaké kontakty a vztahy,“ vypráví šikovný útočník.

Pro Lukase bylo draftování Chicagem hodně příjemné, za Blackhawks hraje jeho nejoblíbenější hráč. Patrick Kane. Co na něm obdivuje? „Všechno,“ usmívá se.

A útočník Eisbären Berlín dodává: „Je skvělé sledovat, jak se pohybuje, jak bruslí, jeho práci s holí. Velkého hráče dělá to, že dokáže své výkony každý rok zopakovat, ne že se mu povede jen jedna, dvě sezony.“ 

„Stát vedle Patricka Kanea při buly? Jen jsem se po něm ohlédl.“

Právě v Berlíně si na podzim 2019 proti Kaneovi talentovaný forvard zahrál. To ještě netušil, co ho v budoucnosti čeká. „Byl to pro mě obrovský zážitek. A stát vedle Patricka Kanea při buly? Jen jsem se po něm ohlédl, ale on se tak koncentroval na hru, že si mě vůbec nevšímal,“ směje se Reichel. 

Otázkou je, co Chicago s mladým Němcem zamýšlí. Ale Reichel věří, že po šampionátu dostane smlouvu. „Doufám, že se příští rok dostanu i do hlavního týmu a třeba si zahraju v jedné formaci se svým vzorem.“

Mistrovství? Chceme úspěch, Chicago budu řešit až potom

V letošním ročníku přišel Reichel smolně, kvůli koronaviru, o mistrovství světa juniorů. Díky svým výkonům v DEL si však vybojoval místo na světovém šampionátu dospělých. Poprvé v kariéře!

A hned si s týmem Německa zahraje i vyřazovací boje. „Myslím, že máme super tým plný skvělých, charakterních kluků. Všichni si výborně rozumíme,“ vysvětluje syn Martina Reichla.

„Myslím, že máme super tým plný skvělých, charakterových kluků. Všichni si výborně rozumíme.“

„A je to vidět i na ledě, což ukázal třeba zápas proti Kanadě. Herně to možná nebylo nejlepší, ale ukázali jsme spoustu emocí a zblokovali strašně moc střel. To ukázalo týmovost a bojového ducha,“ poukazuje Reichel na utkání, které Němci vyhráli 3:1. V duelu se zámořskou velmocí naši západní sousedé zblokovali pětatřicet střel. 

Menším problémem na cestě za postupem bylo pro Němce utkání s Kazachstánem, to totiž ztratili 2:3. Duel navíc po hitu do hlavy právě Reichel nedohrál. „Byl to docela ošklivý hit, ale na ledě jsem proti tomu nemohl nic dělat. Myslím, že ten Kazach to ani neudělal úmyslně,“ myslí si Lukas o zákroku Ivana Stěpanenka.

Ten za svůj zásah do oblasti hlavy a krku obdržel od IIHF dodatečný trest, přičemž v samotném utkání ho sudí ani neposlali na trestnou lavici.

„Samozřejmě se v zápase může stát, že to rozhodčí nepostřehne. Ale takové údery by měly být minimálně za dvě minuty. Teď už se nedá nic dělat, pokud se rozhodčí nějak rozhodne, pak už se to nedá změnit. A nějaké zpětné potrestání už většinou taky nic neřeší. Musíme zkrátka jít dál.“

Nyní čeká Němce důležitý zápas. Čtvrtfinále se Švýcarskem, případný postup do semifinále by byl pro německý hokej skvělý. „Rádi bychom s týmem udělali úspěch. To je teď pro mě prioritou, Chicago budu řešit až potom,“ uzavírá Lukas Reichel. 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz