Soupisky pro MSJ: Rakušané bez Kaspera, Němci s Rossmym

Foto: Martin Voltr

Zatímco v Red Deeru zuří bitvy Hlinka Gretzky Cupu, do nedalekého Edmontonu se tento týden postupně slétají účastnické týmy mistrovství světa do dvaceti let. Představení soupisek načínáme u Němců a Rakušanů.

Hlavní téma kolem německé nominace bylo už v prosinci jasné – absence největších hvězd Tima Stützleho, Lukase Reichela a Johna Jasona Peterky. Zázrak se nestal a talenti, kteří shodně prošli loňským draftem do 34. pozice, budou chybět i na odloženém turnaji.

Tentokrát k nim můžeme přidat i Floriana Eliase, jenž vedle známějších parťáků zazářil předloni, a letošní volbu Arizony z druhého kola Juliana Lutze.

Němci tedy budou v Edmontonu sotva konkurovat favoritům. Je ale fakt, že zkušenost českého týmu nabádá k opatrnosti – než vánoční mistrovství předčasně skončilo, Němci získali v prodloužení cenný skalp. A předtím velmi dobře vzdorovali Finům.

Do Edmontonu teď přivezou dva gólmany, pět obránců a devět útočníků z anulovaného šampionátu. Draftem NHL prošli čtyři: Brankář Nikita Quapp, zadáci Luca Münzenberger a Maksymilian Szuber a forvard Hakon Hänelt. Dvě třetiny soupisky tvoří hráči dorazového ročníku 2002.

Münzenberger působí na univerzitě ve Vermontu, Hänelt v quebecké lize, kanadský odchovanec Ryan Del Monte v té ontarijské a Yannick Proske má za sebou rok ve WHL. Kvalitu by ale měli přinést i mladíci, jež se doma prosazují do elitní DEL, jako Alexander Blank, Maciej Rutkowski, Joshua Samanski nebo „starý známý“ Bennet Rossmy, odchovanec Liberce.

Nominace Německa

Brankáři (3):
Florian Bugl (Straubing), Niklas Lunemann (Kolín nad Rýnem / Bad Neuheim), Nikita Quapp (Eisbären Berlín).

Obránci (8):
Arkadiusz Dziambor (Mannheim / Heilbronn), Nils Elten (Iserlohn / Herne), Luca Münzenberger (Univ. of Vermont, NCAA), Korbinian Geibel (Eisbären Berlín), Maximilian Glötzl (Kolín nad Rýnem / Bad Neuheim), Adrian Klein (Straubing / Landshut), Maksymilian Szuber (Mnichov), Leon van der Linde (Kaufbeuren).

Útočníci (14):
Alexander Blank, Josef Eham (oba Düsseldorf), Ryan Del Monte (Barrie, OHL), Luca Hauf (Edmonton, WHL), Nikolaus Heigl, Thomas Heigl (oba Salcburk), Haakon Hänelt (Gatineau, QMJHL), Danjo Leonhardt (Norimberk), Yannick Proske (Spokane, WHL / Iserlohn), Bennet Rossmy (Eisbären Berlín), Maciej Rutkowski (Iserlohn), Joshua Samanski (Straubing), Markus Schweiger (Kaufbeuren), Justin Volek (Augsburg).

Trenéři: Tobias Abstreiter, Danny Albrecht a Jochen Molling.

Zápasy Německa na turnaji

Čtvrtek 4. srpna (příprava):
Německo – Slovensko

Pátek 5. srpna (příprava):
Německo – Lotyšsko

Středa 10. srpna:
4:00 USA – Německo

Čtvrtek 11. srpna:
4:00 Německo – Rakousko

Neděle 14. srpna:
4:00 Německo – Švýcarsko

Úterý 16. srpna:
4:00 Švédsko – Německo

Výsledky za posledních 10 let

2021: 6. místo
2020: 9. místo
2019: –
2018: –
2017: –
2016: –
2015: 10. místo
2014: 9. místo
2013: 9. místo
2012: –

Celková bilance (29 účastí)

0 medailí

Foto: Martin Voltr

Nepostup Německa do vyřazovacích bojů by se ale rovnal překvapení, v základní skupině totiž narazí i na Rakušany. Ti posledně dostali v Edmontonu od dvou favoritů dohromady osmnáct gólů a jsou hlavními adepty na pátou příčku skupiny B.

Na jejich lavičce teď místo Marca Pewala stojí dočasný hlavní trenér Philipp Pinter, jenž bude postrádat největší talenty – Marca Kaspera a Vizenze Rohrera.

„Oba hráči absolvovali v posledních měsích nabitý program, zejména Marco, který si kromě švédské ligy a Ligy mistrů zahrál i na prosincovém mistrovství světa do dvaceti let a květnovém mistrovství světa dospělých. Po vzájemné konzultaci jsme se rozhodli, že na letní šampionát nebudou povoláni,“ řekl sportovní manažer rakouského hokejového svazu Roger Bader.

Vedení týmu chce dopřát hráčům odpočinek. Kasper byl osmičkou letošního draftu a s Detroitem už podepsal smlouvu, nicméně ještě zůstane v Rögle. Na Rohrera, jenž poslední sezonu strávil v Ottawě v OHL, ukázali ze 75. pozice Montreal Canadiens.

Rakouská soupiska čítá jednoho brankáře, sedm obránců a sedm útočníků, kteří se v Edmontonu představili už v zimě. Pouze osm hokejistů se narodilo v roce 2002, Rakušané tedy budou mít podobně mladý tým jako Češi.

Početně nejsilnější je domácí legie z Klagenfurtu. Benjamínek Ian Scherzer (ročník 2005) a Leon Wallner působí ve Švédsku, brankář Sebastian Wraneschitz chytá USHL, Senna Peeters ukončil tříleté působení v Halifaxu a pár dalších mladíků hraje nižší zámořské soutěže.

Takhle letos Peeters propálil Jana Bednáře, s nímž se může v Edmontonu potkat:

V nominaci nechybí ani Lukas Necesany, jenž má po rodičích české i rakouské občanství. Na poslední chvíli doplní kádr dva hokejisté, kteří momentálně absolvují základní vojenskou službu a na turnaj dostali propustku – Martin Urbanek a Maxmilian Hengelmüller.

Nominace Rakouska

Brankáři (3):
Thomas Pfarrmaier (Salcburk), Leon Sommer (Linec), Sebastian Wraneschitz (Tri-City, USHL).

Obránci (9):
Lukas Hörl, Lukas Necesany (oba Salcburk), Lorenz Lindner, Maximilian Preiml, Tobias Sablattnig, Christoph Tialler (všichni Klagenfurt), Matteo Mitrovic (Nordic Academy), David Reinbaecher (Kloten, Švýcarsko), Martin Urbanek (Villach).

Útočníci (13):
Luca Auer, Oskar Maier, Lucas Thaler, Maximilian Hengelmüller (všichni Salcburk), Jonas Dobnig (New Jersey Rockets, USA), Tim Geifes (Villach), Nico Kramer, Fin van Ee (oba Klagenfurt), Moritz Lackner (Stanstead College, Kanada), Senna Peeters (Innsbruck), Ian Scherzer (Rögle, Švédsko), Leon Wallner (Södertälje, Švédsko), Janick Wenicke (Nordic Academy).

Trenéři: Philipp Pinter, Patrick Harand, Mathias Lange a Lukas Schluderbacher.

Zápasy Rakouska na turnaji

Sobota 6. srpna – příprava:
21:00 Česko – Rakousko

Čtvrtek 11. srpna:
4:00 Německo – Rakousko (sk. B)

Pátek 12. srpna:
20:00 Rakousko – Švédsko (sk. B)

Sobota 13. srpna:
20:00 Rakousko – USA (sk. B)

Pondělí 15. srpna:
20:00 Švýcarsko – Rakousko (sk. B)

Výsledky za posledních 10 let

2021: 10. místo
2020: –
2019: –
2018: –
2017: –
2016: –
2015: –
2014: –
2013: –
2012: –

Celková bilance (4 účasti)

0 medailí

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz