Třetí radost U18 v Alpách trefil Šprynar: Na Hlinku jedeme vyhrát

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Česká reprezentace do osmnácti let si v úvodní akci nového ročníku počínala bezchybně. Ve švýcarském Davosu porazila domácí vrstevníky i napotřetí, tentokrát těsně 3:2 díky vítězné trefě Jana Šprynara osm minut před koncem.

Češi nejprve zdolali Švýcary 3:0 po velmi disciplinovaném výkonu, potom 6:1 s řadou nedorazů. A třetí duel zase napsal třetí, zcela odlišný příběh.

Národní tým v něm prohrával od patnácté minuty a kuriózního gólu Schnellera, jenž překvapil Michaela Hrabala tečovaným obloučkem od červené čáry. Češi se v polovině základní hrací doby nadechli k obratu: Mladík Adam Jecho zhodnotil svou ranou územní tlak a hned 67 sekund po něm skóroval z úniku bekhendem mezi betony Eduard Šalé.

Radost však vydržela svěřencům Jakuba Petra jen dvě minuty, než z brejku srovnal Froidevaux.

Potvrdil tím, že poslední zápas byl nejtěžší a nejvyrovnanější.

„Švýcaři jednoznačně chtěli víc než my, od začátku až do konce druhé třetiny. Byli bruslivější. Po druhé třetině jsme si ale řekli, co zlepšit, a šli jsme do toho s plným nasazením. Ve hře to bylo vidět,“ shrnuje útočník Jan Šprynar.

Právě on korunoval české zlepšení rozhodující brankou. V přesilové hře využil šikovné sklepnutí Jakuba Štancla a z pravého kruhu vyslal nechytatelnou švihovku. Brankář Huet nic neviděl. „Flákl jsem to pod víko a spadlo to tam,“ oddechl si jeden z českých tahounů.

Čeští mladíci tak využili pátou přesilovku v zápase. „Už byly lepší, ale musíme z nich dávat víc gólů,“ nechce se Šprynar spokojit s jedním zářezem. Celkem jeho tým ukončil v Davosu čtyři početní výhody, což není na úvod sezony nejhorší číslo.

Právě litvínovský forvard, jenž bude od nové sezony hrát v kanadském Rimouski, si na akci připsal rovnou dvě vítězné branky. Jeho formace je v ročníku 2005 tou nejstabilnější. Přestože parťáci tentokrát příliš nebodovali, jen Štancl měl jednu zmiňovanou nahrávku, dá se očekávat, že tuhle trojku s centrem Jiřím Felcmanem nechají trenéři pohromadě i dál.

„Šlo nám to spolu už od začátku v sedmnáctce. Je to nejspíš tím, že si všichni tři chceme a umíme nahrát a asi jsme komplexní hráči. Funguje to mezi námi, bavíme se tím,“ vysvětluje Jan Šprynar.

Na úvodní akci sezony táhl českou produktivitu Andrej Fábry s pěti body (1+4), čtyři nahrávky měl i obránce Dominik Badinka. Kromě Šprynara se dvakrát trefili Adam Židlický a Tomáš Holčák.

Nikdo z jmenovaných by v konečné nominaci na Hlinka Gretzky Cup rozhodně neměl chybět. Trenéři o ní rozhodnou v nejbližších hodinách.

„Každý zápas, jako jsme odehráli ve Švýcarsku, se vždcky hodí. Je super, když se můžeme s klukama scházet, zlepšovat se a říkat si, jak všechno chceme hrát. Těšíme se na velký turnaj a doufáme, že tam něco vyhrajeme,“ hlásí Šprynar před odletem na první ze dvou velkých vrcholů sezony.

Češi do něj vstoupí příští neděli utkáním s Finskem, o dva dny dřív vyzvou v generálce Švédsko.

„Určitě jedeme do Kanady vyhrát první místo, udělat co nejlepší výsledek. Ale uvidíme teprve až tam, jak to bude,“ dodává Jan Šprynar.

ŠVÝCARSKO – ČESKO 2:3 (1:0, 1:2, 0:1)

Branky a nahrávky: 15. Schneller, 33. Froidevaux (Kaser) – 30. Jecho (Bialy, Adámek), 31. Šalé (Židlický, Petr), 53. Šprynar (Štancl, Dominik Badinka).
Rozhodčí: Kohlmüller, Hürlimann – Burgy, Stalder.
Vyloučení: 5:2.
Využití: 0:1.
Diváci: 153.
Švýcarsko: Simeoni (30. Huet) – Balestra, Horak, Palmisano, Schneller, Lichtensteiger, Niedermann, Micheletti, Wegmüller – Zürcher, Graf, Embacher – Froidevaux, Hull, Braillard – S. Meier, Oeschger, Lindemann – R. Meier, Kaser, Etique. Trenér: Jenni.
Česko: Hrabal – Matějíček, Dvořák, Dominik Badinka, Kočí, Ročák, Bialy – Židlický, D. Petr, Šalé – Šprynar, Felcman, Štancl – Jecho, Kučera, Adámek – Csabi, Fábry, Šimek – Peš, Holčák. Trenér: J. Petr.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz