Nedvěd o posilách z NHL: Pastrňák, Krejčí, Hertl? Každý den bude hrát roli!

Foto: Karel Švec, cslh.cz

Minulý týden ukončil pobyt v zámoří, bleskově se přesunul do Nitry a z hlediště sledoval oba přípravné duely se Slováky. Petr Nedvěd odvedl coby generální manažer reprezentace maximum. Z NHL získal souhlas většiny hráčů, kterým to umožní klubové povinnosti nebo zdravotní stav. Teď je s elitním výběrem v Brně a sleduje druhé kolo Stanley Cupu. „Máme tam hráče, o které stojíme. Předběžně jsme dohodnuti, uvidíme, jak se situace vyvine," připomíná.

Pohled vedení české reprezentace míří především k Davidům Pastrňákovi s Krejčím, velkými posilami by byli Petr Mrázek a Tomáš Hertl. Ten mohl být ve hře už po prvním kole. „Když jsem nějakých deset minut před koncem sedmého zápasu San Jose viděl skóre, už jsem pomalu vytáčel telefon," usměje se někdejší skvělý útočník.

Mistrovství světa na Slovensku je pro české hráče lákavé. Cítíte to z nich NHL při vzájemné komunikaci?
Samozřejmě, něco na tom asi bude. Osobně jsem rád, že se k tomu všichni kluci takhle postavili. S mnoha z nich jsem se o tom bavil v létě. Nechtěl jsem čekat, až začne sezona. Snažil jsem se vysondovat, jaká je situace. Příjemně mě to překvapilo. Nebyl jsem vystaven do role, že bych někoho měl přemlouvat. Od začátku jsme avizovali, že tohle nechceme. Že budeme rádi, aby dorazili kluci, kteří na mistrovství světa chtějí. Když totiž jedeš jen jako že napůl, nepodáváš pak takové výkony, jaké bys měl.

Kdyby některá z předpokládaných opor váhala, zkoušel byste ji trošku přesvědčit?
Pokud by mi kluci odmítli, nějakou cestou bych se snažil je přemluvil. Kdyby řekli ne, tak to respektujeme. Nic takového se však nestalo. Tudíž takové to namlouvání bylo hrozně jednoduché.

Trenér Říha naznačil, že ho až překvapilo, kolik hokejistů z NHL potvrdilo účast. Vás také?
...a to jsme byli ještě hodně blízko k dalším třem top hráčům. Co si budeme povídat, San Jose hrálo bizarní sedmý zápas s Vegas, já už deset minut před koncem skoro vytáčel telefon na Tomáše Hertla. Připravoval jsem se na to, ale série se otočila. A Boston? Byl jsem přesvědčený, že Bruins mají obrovskou šanci v šestém utkání, pak už jsem tomu moc nevěřil. Na jednu stranu – já to klukům přeju. Mají obrovskou šanci vyhrát Stanley Cup, to chápeme a respektujeme. Ale kdyby se jim to nepodařilo, byli bychom na druhou stranu rádi. Uvidíme, jak dopadne druhé kolo. Mluvil jsem se všemi kluky, kteří jsou ve hře. Pokud jim to v play off nevyjde, mají zájem co nejdřív přijet. Každý den bude hrát roli. Byli bychom moc rádi, kdyby se to povedlo jako loni. Davidové Pastrňák a Krejčí tehdy přijeli na náš zápas s Rusy, teď je máme jako třetí soupeře ve skupině.

Může reprezentaci pomoci, že pozice Pastrňáka, Hertla či Krejčího je v jejich klubech silná? Sami mohou vyjádřit přání jet na mistrovství světa, takovým osobnostem většinou jejich týmy nebrání.
Asi ano. Nemusel jsem řešit nic ve smyslu, že by v Bostonu nebo San Jose měli s uvolněním problém. Ani jinde. Samozřejmě, je to v popisu mé práce. Všem klubům je třeba poděkovat, protože nemusejí kluky pustit. Mají na to právo. My zatím neměli případ, že  by byl kterýkoli generální manažer proti.

Nikdo z hráčů neodpovídal na první pozvánku vyhýbavě? S ohledem na menší zranění nebo končící smlouvu?
Vůbec! Trošku obtížnější to bylo s Filipem Hronkem. Ale Ken Holland vyšel vstříc, za což bych mu chtěl poděkovat. Protože v jednu chvíli to s uvolněním moc nevypadalo. Jsem rádi, že to takhle dopadlo. Filip je obrovský talent, který nám vzadu pomůže. Skoro každý zápas hrál přes 20 minut, což je veliká porce. Je takovou českou kometou, která v NHL vystřelila.

Většina hokejistů z NHL, kteří v posledních dnech přijali pozvánku, dorazí do Brna nejpozději ve středu. Jakub Vrána se přidá až v pátek, proč tak pozdě?
S Kubou to bylo trošku s otazníkem, v play off hrál se špatným ramenem. V klubu tím pádem muselo dojít k výstupní kontrole. S Jakubem jsme se domluvili, ale on musel počkat, jestli ho Washington pustí. Stalo se, ovšem nebylo to z minuty na minutu. Musíme to respektovat, Capitals skončila sezona. Pro ně není prioritou mistrovství světa, mají svůj postup. Až když tím projdou, teprve pak řeší, jestli hráče pustí. To platí obecně. Pak nám vycházejí vstříc. Pokud je šampionát rozjetý, už v NHL reagují trošku jinak. Navíc třeba Pasta nebo David Krejčí mohou na manažera přece jen víc přitlačit, než hráči jako Filip Hronek, který musí ještě aspoň sezonu poslouchat (usměje se).

Jedna z mála omluvenek přišla od Davida Ritticha. Mrzí vás to?
Zájem jsme měli, ale David měl dlouhodobé zranění. My to věděli. Během sezony jsem zkoušel, jestli se něco nezměnilo. Bohužel. Davida to samotného mrzí, my to chápeme. Sám nám řekl, že by to vůči reprezentaci nebylo fér, kdyby přijel a chytal na nějakých 70 procent. Je to škoda, sezonu měl vynikající.

Jak to vypadalo s Tomášem Noskem?
V podstatě to samé jako David Rittich. Hrál se zraněnými třísly, která se jenom zhoršovala. Výstupní kontrola byla špatná, takže ho klub nepustil.

Foto: Petr Coufal

Do přípravy se zapojí nejen zkušení válečníci z NHL, ale i někteří mladší hráči ze zámoří. Dali jste jim najevo, že nemají nic jistého a musejí o MS zabojovat?
Pochopitelně. Pro ně i pro nás je to nepříjemné. Ale sestava není nafukovací. Snažíme se, abychom na šampionátu měli to nejlepší. Se všemi kluky se bavíme dopředu, aby věděli, že nominace není jistá. Že se o místo musejí poprat.

Jaká je pozice Dmitrije Jaškina? Loňský šampionát mu vyšel výborně, ale ve Washingtonu delší dobu nenastupoval.
Než na minulé mistrovství přiletěli Davidové, Dima Jaškin byl podle mě naším nejlepším hráčem. Já věděl, že je vynikající, ale v NHL se tolik neprosazoval, neměl takový prostor. Po šampionátu jsem tajně doufal, že si směrem k NHL řekl o větší důvěru i porci ledu. Ale bohužel – tohle je názorná ukázka, že mistrovství pro NHL asi není tak důležité (usměje se). Jasně, v sezoně Dima nedostal tolik prostoru, musíme se na něj podívat. Zápřah a zápasy mu budou chybět, ale já pevně věřím, že to je hokejista, který má obrovskou chuť. A že nás přesvědčí.

V kádru je aktuálně  36 hráčů, nezvykle vysoké číslo. Nebude to pro mužstvo znamenat zvýšenou nervozitu?
Jasně, ale my nevíme, jaká bude situace. Kdybychom teď některé škrtli a za nějaké čtyři nebo pět dní je volali zpátky, to by asi nebylo jednoduché. Potřebujeme je udržet v zápasovém, nebo aspoň tréninkovém tempu. Před Bratislavou se pak musí udělat finální rozhodnutí. Nemyslím, že by počet hráčů zvyšoval nervozitu na mančaftu.

Co říkáte na skutečnost, že Švédové mají spoustu posil z NHL, ale Finové zatím skoro žádné?
Z tohoto hlediska to jsou dva rozdílné světy. Pamatuju si moje poslední mistrovství ve Stockholmu, kde byli Švédové narvaní z NHL. A nakonec se jim to nepodařilo. Ukáže se na ledě. Ano, jména Švédů jsou zvučná, to samé u Rusů. Co si budeme povídat, vypadly Pittsburgh, Tampa, Washington – to jsou tři mančafty snad úplně nejvíc nabité jejich hvězdami. Ovšem jsou to lidi z masa a kostí. V základní skupině MS to pro nás budou dvě velké prověrky. A leccos napoví i turnaj v Brně, byť přesně nevíme, kdo za soupeře nastoupí. Osobně se na to hrozně těším.

Foto: Aleš Krecl, Český hokej

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz