Nejsem střelec, hattrick ani nepamatuju, říká Hlinka. Soupeře uvidí na gauči

Foto: Jan Beneš, hcsparta.cz

23. března 2016, 21:58

Václav Jáchim

Splnili roli favorita, po poněkud rozpačitých úvodních zápasech v O2 areně se hokejisté Sparty nadechli, třikrát za sebou přehráli Zlín a jsou v semifinále. K poslednímu kroku nasměroval Pražany kapitán Jaroslav Hlinka, nejzkušenější sparťan nasázel hattrick, za který mu fanoušci naházeli docela slušnou hromadu čepic. "Nejsem žádný střelec, ani si nepamatuju, kdy jsem dal tři góly naposledy. Hlavní ale je, že jsme postoupili," říká spokojeně mistr světa 2001.

Hlinka hrál s nevídanou chutí, ale nejen on. Pražané se v Baťově městě dostali do tempa, snaživého a houževnatého soka odpojili hokejovými zbraněmi. Pátá bitva byla vcelku jasná. Domácí sice pustili svěřence trenéra Vlacha do několika příležitostí, na tyčky to bylo 2:2, ovšem výsledek 4:1 celou sérii ukončil.

Cestu za postupem nastoupila právě sparťanská ikona, která v předchozím duelu mimochodem odškrtla 720. čárku za účast v extraligovém duelu, čímž Hlinka překonal Jiřího Zelenku a vytvořil klubový rekord. Teď zase ukázal, že má velmi šikovné ruce - jeho první dva góly byly exkluzivní! "Při tom prvním jsem dostal puk od Dana Přibyla a snažil se hlavně vystřelit, u toho druhého jsem se i podíval," usmívá se.

„Byla to trošku facka na probrání. Asi nám to pomohlo.“

Oba kotouče letěly pod horní tyčku Kašíkovy branky. Ukázalo se, že podobné na zlínskou oporu platilo. Naopak poslední třetí zásah si Hlinka připsal 42 vteřin po startu posledního dějství trošku kuriózně: puk zapadl za zlínského brankáře poté, co se od sparťanského útočníka odrazil. "Podobně šťastné góly jsem už v kariéře dával. Před bránou jsem padal v souboji a Dan Přibyl mě trefil. Důležité bylo, že to tam spadlo," připomíná.

Zápas musel být na okamžik přerušen, na hrací plochu totiž přilétly čepice od fanoušků. "Mám je v kabině, ještě nevím, co s nimi udělám," reaguje Hlinka. Za podporu publika na dálku děkuje. "Je to hezké. Připadá mi, že jsem hattrick dal naposledy někdy ve dvaadvaceti letech. Aby na led přilétlo tolik čepic, to jsem tady neviděl." Zároveň ví, že unikátní střelecký zápis, který v letošním čtvrtfinále ČP play off předvedl také hradecký Jaroslav Bednář, pro Hlinku znamená platbu do klubové kasy: "Kluci ještě nic nehlásili, určitě mě to něco stát bude."

Ačkoli vstup do série neměli sparťané optimální, postupně našli potřebnou pohodu a protivníka poslali na dovolenou. Páté utkání si sparťané pohlídali. "Od začátku jsme hráli s chutí, klíčový byl pro nás pohyb - a to platí o celé sérii. Myslím, že poslední zápas jsme zvládli dobře a zaslouženě vyhráli," hodnotí. Podle Hlinky zněl recept poměrně jednoduše. "My se musíme držet naší hry a nijak se nenechat od toho odvést. Soupeř se snaží, chce náš hokej nabourat a předvádět svůj styl. Ve druhém utkání jsme si doma nechali vnutit záměr Zlína, ale pak jsme se vrátili k tomu, co jsme hráli celou sezonu," oceňuje.

Zmíněné střetnutí, která Sparta před svým publikem ztratila poměrem 0:4, lze brát zpětně jako včasné varování. "Byla to trošku facka na probrání. Asi nám to pomohlo," uznává. Jako klíčové se ukázaly duely ve Zlíně, kde Pražané dvakrát zvítězili. Soupeř se snažil, vzdoroval, ovšem v páté bitvě už jako by neměl takovou energii. "Úplně si nemyslím, že byl vyčerpaný," povídá Hlinka. "Pravděpodobně asi trošku jo, protože předtím měli Třinec. Ale hráli fakt dobře, byli důrazní a nebezpeční. V zápasech se nedostali do tolika šancí, když však nějakou měli, tak byli nepříjemní," doplňuje.

Po Liberci a Plzni je Sparta třetím týmem, který si zajistil postup do semifinále. Na soupeře si ovšem musí počkat, rozhodně série mezi Mladou Boleslaví a Mountfieldem. Když půjdou dál Bruslaři, sparťané vyzvou Plzeň. V opačném případě dojde na repete loňského čtvrtfinále s Mountfieldem. Hlinka a spol mají nyní prostor k odpočinku. "Je tam trochu času, volno strávím i doma na gauči. U televize." Přiznává, že na dálku sleduje další série. "V úterý jsem se chvilku koukal na zápas Hradce s Boleslaví, i když u toho nevydržím celou dobu. Koho bych si přál? To je jedno. Oba to jsou výborné týmy, celou sezonu hrály stabilně. Uvidíme," dodává na závěr.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz