VIDEO: Sparta je v semifinále, Zlínu ukončil sezonu Hlinkův hattrick

Foto: Jan Beneš, hcsparta.cz

23. března 2016, 20:53

Martin Voltr

Po Liberci a Plzni zná Česká pojišťovna play off Tipsport extraligy třetího semifinalistu! V domácím prostředí potvrdili postup hokejisté pražské Sparty, kteří porazili Zlín 5:2 a celkovým poměrem 4:1 na zápasy. Druhému týmu základní části zajistil výhru Jaroslav Hlinka, který den po Jaroslavu Bednářovi také vsítil hattrick. Ševcům naopak skončila sezona, kterou mohou i tak jednoznačně považovat za úspěšnou.

Domácí zaváhání ve druhém utkání série bylo ze strany Sparty jedinou kaňkou na jinak skvěle sehraném čtvrtfinále. Pátý duel sledovala poprvé v letošním play off desetitisícová návštěva, která mohla vidět, jak Pražané vykročili za poslední výhrou rázně už v první třetině. Na střely ji vyhráli 13:3, přidali dvě tyčky, ale hlavně i dva góly. Ve dvou po sobě jdoucích střídáních v 10. a 12. minutě se trefil jejich kapitán Jaroslav Hlinka. Ten přitom dvakrát skóroval už v předchozím zápase ve Zlíně.

Hosté se ale tak rychle nevzdali. Krátce před polovinou zápasu byl faulován Tomáš Čachotský a svou bekhendovou kličku zopakoval z trestného střílení – tentokrát úspěšně. Adam Polášek však chybu napravil klíčovým a nakonec i vítězným gólem na 3:1 jen o 38 sekund později. Na startu třetí třetiny završil Hlinka hattrick a bylo jasno, na Říčkovo snížení ševci nenavázali a gól Lukáše Pecha do prázdné brány definitivně rozhodl.

Sparta byla ve čtvrtfinále nad síly vyčerpaných zlínských hokejistů, padli i na sedmý vzájemný pokus ve vyřazovacích bojích české extraligy. Z ledu ale mohli odejít se vztyčenými hlavami. Po velmi špatném začátku sezony se dostali až na sedmé místo základní části a v předkole vyřadili vicemistra z Třince. Pražský tým si odpočine do úterý 29. března, kdy před svými fanoušky odstartuje semifinále. Pokud Hradec Králové otočí sérii s Mladou Boleslaví, bude soupeřem Sparty právě on, v opačném případě zamíří do hlavního města Plzeň.

Josef Jandač (trenér Sparty Praha): „Myslím, že jsme začali dobře. Důležité bylo, že jsme po kontaktní brance odskočili rychle na 3:1. Zlín to sice ještě zkoušel zvrátit, ale my jsme si už vítězství hlídali. Závěr jsme si sice trošku zkomplikovali, ale naštěstí to pro nás dopadlo dobře. Jaroslav Hlinka je pro nás důležitým hráčem, už venkovní zápasy zvládl velmi dobře a teď byl rovněž hlavním tahounem. Nad soupeřem pro semifinále nepřemýšlíme.“

Rostislav Vlach (trenér Zlína): „Do zápasu jsme vstoupili špatně, Sparta byla v úvodní třetině jasně lepší a zaslouženě se dostala do dvoubrankového vedení. Škoda toho momentu, kdy jsme snížili a hned vzápětí inkasovali třetí branku. Mohli jsme tam na Spartu vyvinout větší tlak, ale pak už nám scházely síly. Chtěl bych poděkovat všem hráčům za předvedené výkony v této sezoně. Vzhledem k tomu, jak jsme ji začali, pro nás dopadla velmi dobře.“

HC SPARTA PRAHA – PSG ZLÍN 5:2 (2:0, 1:1, 2:1)

Branky a nahrávky: 10. Hlinka (Přibyl), 12. Hlinka (Eminger), 29. Polášek (Kumstát, Pech), 41. Hlinka (Přibyl, Dragoun), 59. Pech (Kumstát) – 28. Čachotský (TS), 58. Říčka.
Rozhodčí: Polák, Šindler – Brejcha, Suchánek.
Vyloučení: 5:6.
Bez využití.
V oslabení: 1:0.
Střely na branku: 31:22.
Diváci: 10 349.
Nejlepší hráči: Jaroslav Hlinka – Patrik Urbanec.
Konečný stav série: 4:1.
HC Sparta Praha: Pöpperle – Eminger, Polášek, Čajkovský, Hrbas, Piskáček, Barinka, Švrček – Přibyl, Hlinka, Dragoun – Netík, Hamilton, Sabolič – Forman, Pech, Kumstát – Cingel, Kudrna. Trenéři: Jandač a Moták.
PSG Zlín: Kašík – Marušák, Kotvan, Řezníček, Žižka, Horák, Urbanec – Bukarts, Holík, Říčka – Ondráček, Vlach, Kubiš – Čachotský, Šťastný, Maruna – Okál, Fořt, Čech. Trenéři: Vlach a Jurík.

Další program čtvrtfinále ČP play off

Čtvrtek 24. března – 6. zápas:
17:20 BK Mladá Boleslav – Mountfield HK (ČT sport)

Sobota 26. března – případný 7. zápas:
17:20 Mountfield HK – BK Mladá Boleslav (ČT sport)

Kompletní rozlosování play off naleznete zde.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz