Nejstarší v repre?! Taky jsem si toho všiml, culí se Furch. Jak snáší dění v Minsku?

Foto: hcdinamo.by

16. prosince 2020, 16:32

Adam Bagar

Brankář Dominik Furch se po sezoně ve Švédsku vrátil do KHL, v níž hájí barvy Dinama Minsk. V běloruské metropoli pochopitelně vnímá napjatou politickou situaci v zemi po kontroverzním znovuzvolení prezidenta Alexandra Lukašenka, snaží se však soustředit jen na hokej.

„Situaci samozřejmě nejde přehlédnout, celý tým ji vnímá, ale snažíme se soustředit hlavně na hokej. Určitě je to větší a ožehavější téma pro domácí kluky,“ prozrazuje 30letý gólman, který se přímo s demonstracemi, které běloruské nepokoje doprovází, nesetkal.

„Klub nám doporučil zůstávat doma,“ přiznává Dominik Furch s tím, že jeho blízcí o něj měli zpočátku dokonce obavy. „Když protesty začaly, tak mně takové zprávy přicházely. Ale přišlo mi, že když jsem sám nikam nechodil, tak to člověk skoro ani nepoznal.“

O politické situaci v zemi se mluví i v kabině Dinama. „Samozřejmě, že ano. Nedá se o tom nemluvit.“ I vzhledem k tomu, že Minsk má spolu s Rigou hostit květnové mistrovství světa v hokeji a objevují se hlasy, že by se turnaj měl odehrát mimo Bělorusko.

„Mezi klukama se o tom bavíme, samozřejmě ale nemáme nějaké oficiální bližší informace. Kluci se tady zatím připravují tak, že by šampionát mohl proběhnout. Nic jiného jim taky ani nezbývá. To rozhodnutí stejně přijde shora,“ má jasno zkušený brankář.

Ten jinak prožívá hokejově zdařilou sezonu, jeho tým figuruje na výborné páté příčce tabulky Západní konference. „Kdyby nám to někdo řekl před startem sezony, určitě bychom to brali. Oproti předešlým ročníkům jsme na tom tabulkově dobře,“ těší Furcha.

„Od listopadové přestávky se nám dařilo, možná až poslední zápasy nebyly stoprocentní,“ dodává pražský rodák, který v probíhající sezoně odchytal za Dinamo 22 zápasů s průměrem 2,57 inkasované branky na utkání a s úspěšností zákroků 91,4 procenta.

Když mu dorazila reprezentační pozvánka od kouče Filipa Pešána, hned měl jasno. „V této sezoně a za situace, která vládne, nikdy nevíte, kdy vás virus chytne, ale byl jsem zdravý a nijak neváhal. Byl jsem rád, že můžu jet a vrátit se zase do národního mužstva.“

„Je příjemné si takhle zpestřit sezonu, zase se vidět s klukama a popovídat si v češtině,“ hlásí Furch, který je nejstarším hráčem současného kádru. „Taky jsem si toho všiml. Některé kluky tady vidím úplně poprvé, takže se musím naučit jména,“ culí se.

„Ale myslím, že za chvíli to bude dobré a vše bude klapat,“ ujišťuje gólman, jenž dostane šanci v českém brankovišti hned v otevíracím duelu Channel One Cupu proti Finsku. Utkání je na programu už tento čtvrtek od 12:30 SEČ, živě ho odvysílá ČT 2.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz