Nominace Švédska na České hry: dva mistři světa a sedm olympioniků

Foto: Twitter Tre Kronor

Výprava Tre Kronor pro České hry v Ostravě a ve Vídni zahrnuje tři brankáře, osm obránců a čtrnáct útočníků. Jak vypadá švédská nominace?

Kostru severského výběru tvoří zejména hráči z domácí soutěže, v zahraničí dohrávalo uplynulý ročník pouze šest borců. 

Únorové olympiády v Pekingu se zúčastnilo sedm hráčů: jedná se o zadáky Jonathana Pudase, Henrika Tömmernese a útočníky Maxe Friberga, Fredrika Olofssona, Mathiase Bromého, Joakima Nordströma a Lucase Wallmarka.

Trojice Pudas, Tömmernes a Friberg byla zároveň loni v Rize u historického neúspěchu, kdy Švédsko na velké akci vůbec poprvé nepostoupilo do čtvrtfinále a skončilo až na deváté příčce.

Zlaté medaile z mistrovství světa mají ve sbírce gólman Jhonas Enroth (2013 ve Stockholmu) a forvard Nordström (2017 v Paříži a Kolíně nad Rýnem).

Všichni maskovaní muži Tre Kronor kromě toho disponují zkušenostmi z NHL. Enroth rozdělil 153 utkání mezi Buffalo, Dallas, LA a Toronto, Marcus Högberg chytal tři roky v Ottawě a Oscar Dansk zapsal šest startů za Las Vegas.

Dohromady 444 duelů v nejlepší hokejové lize na světe zvládl Nordström, který před sedmi lety ve třech play off zápasech pomohl Chicagu k zisku Stanley Cupu. Pět sezon potom v zámoří hrál Wallmark.

Reprezentační debut na dalším podniku Euro Hockey Tour vyhlíží útočník Elmer Söderblom z Frölundy.

Švédsko do turnaje vstoupí ve čtvrtek ve Vídni proti domácímu Rakousku. O dva dny později v Ostravě narazí na českou reprezentaci a v neděli program zakončí severským derby s Finskem. 

Nominace Švédska pro České hry

Brankáři:
Jonas Enroth (Örebro, SWE), Marcus Högberg (Linköping, SWE), Oscar Dansk (Spartak Moskva, KHL).

Obránci:
Filip Roos, Jonathan Pudas (oba Skelleftea, SWE), Adam Ollas Mattsson (Malmö, SWE), Joel Persson (Växjö, SWE), Jesper Pettersson (Linköping, SWE), Calle Själin (Leksand, SWE), Anton Lindholm (Dinamo Minsk, KHL), Henrik Tömmernes (Ženeva, SUI).

Útočníci:
Patrik Karlkvist, Fredrik Olofsson, Kim Rosdahl (všichni Oskarshamn, SWE), Nils Aman, Oskar Lang (oba Leksand, SWE), Max Friberg, Elmer Söderblom (oba Frölunda, SWE), Sebastian Hartmann, Albin Lundin (oba Timra, SWE), Joakim Nordström, Lucas Wallmark (oba CSKA Moskva, KHL), Linus Karlsson (Skelleftea, SWE), Joel Kellman (Växjö, SWE), Mathias Bromé (Davos, SUI).

Foto: Instagram Tre Kronor

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz