Po zlatu s Oceláři bronz s Lotyši. Národ nás motivoval, tvrdí Čukste

Karlis Čukste | Foto: Markéta Křížová

28. května 2023, 18:49

Šárka Kolková

(TAMPERE, od naší zpravodajky) Lotyši slaví historický úspěch! V souboji o bronz porazili favorizované Američany. Zápas se přeléval z jedné strany na druhou, nakonec muselo rozhodnout až prodloužení, ve kterém byl šťastnější výběr Harijse Vitolinše.

U historického momentu nechyběl ani Karlis Čukste, lotyšský bek, jenž nedávno oslavil mistrovský titul v extralize s Třincem. Teď přidá do sbírky další obrovský úspěch v podobě bronzové medaile z MS.

Karlisi, co se teď ve vás odehrává?
Pocity jsou úžasné. Byl to neuvěřitelný zápas. Hráli jsme pro fanoušky, pro naši zemi. Děkujeme všem za podporu a za to, že v nás věřili. Tenhle rok byl výborný, pro Lotyšsko je to velká věc. Národ nás motivoval.

Před měsícem jste slavil zlato s Oceláři, teď bronz na mistrovství světa...
Jak v Třinci, tak tady se sešla speciální skupina lidí. Oba celky jsou odlišné, protože tady jsem s kluky vyrůstal a známe se z hokejových kempů. Jsem moc šťastný, že v obou případech to cinklo.

Věřil jste v úspěch?
Od začátku do konce, protože s kluky jsme na sobě pracovali od začátku do konce. Máme skvělé hráče, gólman předvedl famózní výkon, až šílený. Zákroky, které vytáhl, byly úžasné. Jsem neskutečně šťastný.

Jak velký úspěch je tohle pro Lotyšsko?
Obrovský, protože každý chce reprezentovat svoji zem. Udělali jsme všechno proto, aby to cinklo. Drželi jsme se pokynů trenéra a díky tomu máme medaili. Je úžasné, že jsme něco takového dokázali.

„Máme nejlepší fanoušky, jaké si může každý hokejový tým přát."

Vaše rodina byla v Tampere přítomna?
Ano a myslím si, že jsou také moc šťastní. Rodinou jsou pro mě i fanoušci, jejichž „do toho“ se rozléhalo celou halou. Rodina je určitě moc hrdá. Uvidíme se hned poté, co to v šatně trochu oslavíme.

Byl jste překvapený, kolik se tady sešlo lotyšských fanoušků?
Popravdě ano a hodně nás to potěšilo. Fanoušci udělali neskutečnou kulisu a všichni jsme jim za to moc vděční. V každém zápase byli slyšet. Máme nejlepší fanoušky, jaké si může každý hokejový tým přát.

V čem byly jiné zápasy s Kanadou a USA?
Nepřipadalo mi, že by tam byly nějaké odlišnosti. Oba soupeři hrají dobrý hokej, ale my jsme během turnaje zjistili, že to je i o srdci. Není to o tom, jaký jsi na papíře, musíš hrát jako jeden celek. Většina z nich hrála NHL, my žádné superhvězdy v zámoří nemáme.

Jaké máte vzpomínky na Finsko, protože jste hrál před dvěma lety za Lahti?
Finsko je nádherná země. Už jen když se podíváš na přírodu, lidi jsou tady moc milí. Myslím si, že vše po životní stránce je tady naprosto úžasné. Jsem šťastný, že mohu být zase zpátky ve Finsku. Je jen škoda, že se finále nemohlo odehrát v Rize, protože jsme mohli úspěch slavit před vyprodanou halou, ale musíš vše brát tak, jak to je. Ale takhle přesně jsme si to vysnili a myslím si, že i národ to ocení.

„Co bude následovat? No přece budou velké oslavy! Další zápas je za dlouho. (úsměv) A takové momenty si musíš užívat od začátku do konce, protože jeden nikdy neví, jestli se ti ještě v životě něco takového přihodí."

Co bude následovat v dalších dnech?
V dalších dnech? (smích) No přece budou velké oslavy! Další zápas je za dlouho. (úsměv) A takové momenty si musíš užívat od začátku do konce, protože jeden nikdy neví, jestli se ti ještě v životě něco takového přihodí. Hokej je pořád jen sport. Pro nás je teď nové, že víme, že dokážeme hrát s elitou. Je to životní moment a ty ho teď musíš prožít.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz