Potvrzeno! Jan Buchtele se loučí v KHL, bude hrát znovu za Spartu

Foto: Jan Beneš, hcsparta.cz

31. ledna 2017, 10:00

Václav Jáchim

V českých hokejových soutěžích dnes končí přestupní termín, z extraligových klubů je na burze s hráči zatím nejaktivnější pražská Sparta. Majitel Petr Bříza se sportovním ředitelem Jiřím Kalousem se snaží vypilovat kádr k ataku na nejvyšší mety, pomůže i Jan Buchtele (na snímku). O návratu bojovného útočníka z ruského Jekatěrinburgu se několik dní spekulovalo, teď je jeho příchod do sparťanské kabiny skutečností!

Hokejista s reprezentačními zkušenostmi válel za pražský klub tři sezony, loni v létě se bývalý hráč Pardubic vydal do ruského Avtomobilistu Jekatěrinburg. Buchtele sehrál 39 utkání Kontinentální ligy, vstřelil pět branek a přidal čtyři asistence. Teď se na východní frontě loučí, také proto, že Jekatěrinburg je v tabulce Východní konference KHL jedenáctý a k postupu do play off mu krátce před koncem základní části chybí sedm bodů.

Sparta měla o svého bývalého hráče delší dobu zájem. Mapovala situaci a v poslední den transferů akci dotáhla k cíli. Buchtele v Jekatěrinburgu končí, k Pražanům míří do konce této sezony. "Jsem rád, že vrchol sezony prožiju ve sparťanském prostředí. Těším se na kamarády v týmu i na fanoušky," vzkazuje na sparťanských stránkách.

Výtečný bruslař, který v loňské základní části Tipsport extraligy sehrál 47 utkání a nasbíral 41 bod, co nevidět dorazí do vlasti. Se Spartou by měl začít trénovat od čtvrtka. "Honza je pro nás velkou posilou a jsme rádi, že došlo k dohodě mezi Spartou a Jekatěrinburgem. Několik týdnů jsme se snažili domluvit, aby u nás mohl od února do konce sezony hrát. Nakonec se to povedlo," pochvaluje si na sparťanském webu sportovní ředitel a hlavní trenér Jiří Kalous.

Foto: Jan Beneš, hcsparta.cz

Sparta získala do ofenzivy dalšího výborného hráče. Před uzávěrkou přestupů má klub v kapse také dohodu se zkušeným Janem Hlaváčem, jenž se připojí během února. Už dva duely nejvyšší soutěže sehrál Kanaďan Andre Deveaux, naopak na hostování do Třince zamířil Tomáš Netík. V případě Jana Buchtele odpadne nutnost zvykat si v kabině a v novém prostředí, po několika měsících naváže na první tříletou etapu ve Spartě.

Buchtele se před letošním ročníkem vydal bojovat v Kontinentální lize. Byl plný očekávání, v Jekatěrinburgu vytvořil dvojici českých krajánků s Petrem Koukalem. Později do týmu dorazil také jeho bývalý sparťanský spoluhráč Michal Čajkovský. "Ze začátku to vypadalo dobře, ale pak všechno nadšení trochu opadlo. Už se nedivím Kubovi Kovářovi, že řešil situaci v Jekatěrinburgu tím, že buď odejde z klubu trenér, nebo on. Další negativní vlnou pak bylo bohužel v průběhu sezony zranění, kvůli kterému jsem musel vynechat několik zápasů. Chvíli trvalo, než jsem mohl hrát a dostal se aspoň trochu do formy," říká na sparťanských stránkách.

Teď je ruská štace minulostí. "Myslím si, že návrat do Sparty je pro mě momentálně nejlepším řešením. Z nabídek z Evropy, které se mi naskytly, byla tahle v současné situace číslem jedna, a ostatní jsem tím pádem zavrhl," přiznává. Vinou zmíněných okolností nestihl v letošní sezoně žádný reprezentační start. O turnaj Karjala ho připravilo zranění, před prosincovým Channell One Cup zase nezískal souhlas od vedení Jekatěrinburgu. Přesun do Sparty tedy Buchtelemu může pomoci i směrem k národnímu týmu.

Foto: hc-avto.ru

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz