Rulík s Dědkem o novém Dynamu, posilách i jednáních s Boleslaví

Foto: hcdynamo.cz

Tři velká trenérská jména vybralo Dynamo na svoji lavičku. A všechna z nich s sebou nesou zajímavý příběh. Radima Rulíka přetáhly Pardubice z Boleslavi, dosavadní hlavní kouč Richard Král se vrací jako asistent, a jeho dlouholetý parťák Marek Zadina přichází z úspěšného Třince. Co na to samotný Rulík? Hokej.cz vám s novým hlavním trenérem Pardubic přináší rozhovor, který je ve druhé části doplněný o komentář majitele Petra Dědka.

Proč jste se rozhodl přijmout nabídku Pardubic?
I když jsem měl v Mladé Boleslavi ještě smlouvu, tak jsem si nabídku z Pardubic dobře promyslel a dospěl k tomu, že je čas udělat změnu. Nemám dobré zkušenosti s tím být delší dobu na jednom místě, byl by to už můj pátý rok v Boleslavi, a tohle jsem si předtím prožil v Plzni i Litvínově… Stejně bych po pátém roce smlouvy odešel.

Cítil jste se unavený?
Ani ne, spíš okoukaný. Mám pocit, že už letos se to projevilo. Byla na nás deka, spadli jsme až na jedenácté místo a to už byl pro mě takový signál, že jsem si vyhodnotil, že je nejlepší doba na změnu.

„Skladba pardubického kádru osloví asi každého trenéra, protože je velice kvalitní. Samozřejmě je mi jasné, že v Pardubicích budou jen ty nejvyšší ambice. Věřím, že nastavené cíle splníme.“

Lákaly vás i jiné aspekty přesunu? Nemyslím úplně peníze, ale spíše ambice, fanouškovská základna, případně slíbené posily, a podobně.
Určitě, oslovil mě koncept, který se tady buduje. Už v uplynulé sezoně byl v Dynamu velice kvalitní tým, skladba pardubického kádru osloví asi každého trenéra, protože je velice kvalitní. Samozřejmě je mi jasné, že v Pardubicích budou jen ty nejvyšší ambice. Věřím, že nastavené cíle splníme.

Jak se vám odcházelo z Boleslavi po tom, co její majitel Jan Plachý označil váš odchod jako plivnutí na klub?
K žádnému plivnutí na Boleslav z mojí strany nedošlo. S panem Plachým jsem mluvil, to je vše, co k tomu mohu říct. Loučení s kabinou ale nebylo nic příjemného, protože s hráči jsem měl výborný vztah. Takže nešlo o jednoduché rozhodnutí. Chápu, že Mladou Boleslav můj odchod mrzí.

„K žádnému plivnutí na Boleslav z mojí strany nedošlo.“

Teď to přitom není poprvé, co se ocitnete v pardubické kabině.
To je pravda, byl jsem tady už během juniorského mistrovství v roce 2008. Ale přiznám se, že si to toho příliš nepamatuju. Vím, že zázemí je tu na velice kvalitní úrovni. V Pardubicích trefím na zimák, ale to je zatím tak všechno. Nejdůležitější je pro mě hokej, nic jiného mě aktuálně nezajímá. Zabývám se jen tím, jak začít stavět tým a spolupracovat s kolegy.

Co tedy bude první věcí, se kterou v nové pozici začnete?
Nejdůležitější momentálně bude schůzka s realizačním týmem, abychom si řekli, jak bude vypadat letní příprava, kteří hráči se zapojí, a podobně. Celkově musíme stanovit cestu, jak začít zatěžovat hráče, abychom se dobře připravili na sezonu. Hodně potřebuju mluvit s kondičním trenérem, protože fyzická připravenost je velmi důležitá. Dnešní hokej je o pohybu, a pokud ho máte, jste všude včas, všude o krok dřív.

Foto: hcdynamo.cz

Vašemi asistenty budou Richard Král a Marek Zadina. Vybral jste si je po vzájemné domluvě s vedením?
Marek Zadina se domluvil na spolupráci s klubem a poté jsme se s Dušanem bavili o dalším členu realizačního týmu a zvolili jsme Richarda. Delší dobu už tady působí a dobře zná prostředí, což je důležité.

Král se Zadinou spolu jedenáct let hráli za Pardubice a Třinec, znají se perfektně, trénovali spolu i pardubickou juniorku. Teď jim budete šéfovat, ale znáte je asi dobře, že?
Když jsem trénoval, tak kluci ještě hráli, takže jsem je zažil jako soupeře. Teď oba trénují, zažil jsem je tedy i jako soupeře z hlediska trenérské práce. Pro mě je důležité, že jsou z pardubického prostředí, sám jsem chtěl, aby to byli kluci z Pardubic. Pro zorientování se a rychlé adaptování mi určitě pomůže, že Richard Král nyní u týmu působil.

„Chceme hrát atraktivní hokej. Pardubice vždycky hrály hezký, kombinační hokej. A byly s ním úspěšné, vyhrávaly i bavily fanoušky.“

Máte už v hlavě nějaké novinky, které byste v Pardubicích chtěli zavést?
V první řadě se musím zorientovat v prostředí a poté pokud budu mít nápady, jak to tady posunout, budeme o tom s trenéry jednat. Teď můžu říct jen to, že chceme hrát atraktivní hokej. Pardubice vždycky hrály hezký, kombinační hokej. A byly s ním úspěšné, vyhrávaly i bavily fanoušky.

Nebojíte se nové a náročné výzvy? Bude na vás velký tlak, úspěch se chce hned, k dispozici už dostanete v podstatě hotový tým…
V takové situaci už jsem byl v Litvínově i v Boleslavi. V posledních letech už si trenér podle sebe nevytváří tým až tak často, trenéři se hodně mění a kádry řeší spíš sportovní ředitelé. Tohle nevidím jako problém. Ale je fakt, že se mužstvo hodně obmění.

Právě, je tady nebezpečí, že se přestavba nepovede.
Je potřeba, aby se udělalo maximum pro to, aby si tým za co nejkratší dobu sednul. Někdy je to větší problém, někdy menší. Hodně důležité bude, aby mužstvo mělo dobrý charakter, aby v něm byli charakterově dobří hráči. Některé znám a vím, že jsou v tomhle skvělí. Po téhle stránce si tedy myslím, že budeme mít dobře postavený tým.

Takže nejdůležitěšjší bude povaha samotných hráčů?
Mentální síla týmu vychází z jednotlivých charakterů. A pokud jsou ti kluci po téhle stránce správně nastavení a jsou opravdu profesionálové, tak potom je už jen naše práce, abychom je dovedli k vysněným cílům.

„Doufám, že se vytvoří dobrá, týmová parta kluků, kteří budou držet při sobě. A budou rozdávat radost fanouškům i sobě.“

V Dynamu se ale v nové sezoně potká hodně hvězd. Ne každý bude moct hrát přesilovky, ne všichni se vejdou do prvních dvou formací.
Bude to samozřejmě téma. Pokusíme se na to připravit, abychom to co nejlépe zvládli. Ale všichni kluci chtějí být platnými členy kádru. A všichni chtějí vyhrávat, prohry nikoho nebaví. Takže doufám, že se vytvoří dobrá, týmová parta kluků, kteří budou držet při sobě. A budou rozdávat radost fanouškům i sobě.

Komentář Petra Dědka, majitele Pardubic:

„Za Radima Rulíka mluví jeho výsledky a bohaté zkušenosti, proto jsme ho oslovili a chtěli získat do Pardubic. Je to velká autorita. Byl úspěšný jak v extralize, tak u reprezentace. Pro mě je to kouč, který dovede Dynamo zpátky k medailím. Právě ty jsou naším cílem. Shodli jsme se na tom, že v základní části bychom chtěli být do čtvrtého místa a v play off chceme bojovat o co největší úspěch. Bylo by dobré, kdyby to ke stoletému výročí zacinkalo.

Mluvilo se i o Radimově zapojení u mládežnických reprezentací. V případě, že takovou nabídku Radim dostane, klub ho pro takové angažmá uvolní. Počítáme s tím a bavili jsme se o tom už při dohodě o smlouvě.

Tématem může být i návrat Richarda Krále na lavičku. Nevidíme v tom problém, Radim sám projevil zájem o setrvání Richarda v trenérském týmu. Svědčí to také o tom, že jsme se s Richardem nerozešli ve zlém. Nemáme důvod pálit mosty.

Jednání s Mladou Boleslavi? Za Radima jsme zaplatili odstupné. Jednání nebyla ničím, co bych už v životě nedělal. Bylo to naprosto standardní a bez komplikací, nebyla to žádná senzace, o které někdo mluvil.

Mimochodem, měli jsme i několik tipů na zahraničního trenéra, ale touto cestou jít nechceme. Chtěli jsme českého trenéra a podobnou cestou chceme jít i s hráčským kádrem, který posílí sedm až osm hráčů.

A co se týče rozpočtu, Ivan Čonka (místopředseda představenstva, který má na starost finance – pozn. red.) se stejně jako celé vedení a představenstvo klubu těší na nového trenéra. Jsme jeden tým, a když se rozhodneme, tak je to naše společná zodpovědnost. Takže není to tak, že Salfický vybere, nebo Dědek vybere… Je to naše společné rozhodnutí a společná zodpovědnost. Je to i signál vůči fanouškům a partnerům klubu, že fungujeme jako tým.

Jenom bych si přál, abychom si výroční sezonu užili společně s fanoušky v plné hale. Snad do našich plánů nezasáhne covid a tahle sezona bude zážitkem pro všechny, kteří fandí Dynamu.“

Foto: Facebook HC Dynamo Pardubice


RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz