Ruský brankář Fedotov i přes zákaz nastoupil v KHL, IIHF znovu trestá

Foto: Twitter CSKA Moskva

2. září 2023, 15:27

Adam Bagar

Ruský brankář Ivan Fedotov navzdory zákazu v pátek naskočil v Kontinentální lize za moskevské CSKA, za což mu hrozí další sankce. Mezinárodní hokejová federace případ postoupila disciplinárce a zároveň potrestala ruskou federaci pokutou ve výši pět tisíc švýcarských franků, tj. asi 125 tisíc korun.

26letý gólman se loni v létě těšil na svou premiérovou zahraniční štaci, dokonce ve slavné NHL. Po parádní sezoně, v níž slavil Gagarinův pohár a stříbro z olympiády v Pekingu, se upsal Philadelphii. Jenže za údajné vyhýbání se vojenské službě byl v Petrohradě zatčen a narukoval za polární kruh k námořnictvu.

Tam strávil jeden rok a musel tak vynechat kompletní ročník. Po konci u armády se čekalo, že zamíří k Flyers, neboť vzhledem k okolnostem byl jeho předchozí kontrakt automaticky prodloužen. V červenci se ale nečekaně upsal CSKA.

Případem se pak začala zabývat IIHF, která počínání Ivana Fedotova i moskevského klubu označila za nedovolené, neboť má podle ní nadále platný kontrakt s Philadelphií.

Ivan Fedotov obdržel čtyřměsíční distanc, až do konce kalendářního roku tak nesmí chytat v soutěžích pod hlavičkou IIHF. CSKA má pak zákaz uskutečňovat mezinárodní přestupy, a to až do 10. srpna příštího roku.

V pátek se rozjela nová sezona Kontinentální ligy a navzdory zákazu do ní naskočil rovněž Fedotov. Odchytal kompletní zápas proti Kazani, jeho tým ale prohrál jasně 2:5. Byl to jeho první soutěžní zápas od 30. dubna 2022, tj. po 489 dnech!

„Vzhledem k tomu, že jeho účast znamená porušení rozhodnutí IIHF, postoupíme to naší disciplinární komisi,“ uvedli zástupci mezinárodní hokejové federace na svém webu.

„A protože mu to klub i ruská federace umožnily bez platného transferu, jak je požadováno v mezinárodním přestupním řádu, uděluje IIHF finanční pokutu pět tisíc švýcarských franků ruské federaci,“ dodali.

Až do tohoto léta se zámořská soutěž s KHL v dodržování smluv vzájemně respektovaly. Co teď bude dál? To je aktuálně ve hvězdách. CSKA čeká další duel už v neděli, kdy doma změří síly s Vladivostokem. I s Ivanem Fedotovem?

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz