Statečný výkon na Kanadu nestačil. Medailový sen juniorek je pryč

Foto: Martin Voltr

(DMITROV, od našeho zpravodaje) Bohužel, soupeř z kategorie supertěžkých vystavil českým hokejistkám do 18 let stopku. Juniorky narazily ve čtvrtfinále světového šampionátu na favorizovanou Kanadu a ačkoli předvedly vynikající výkon, na výhru jim to nestačilo. O všem rozhodla třígólová druhá třetina javorových listů, za Česko pak snížila Adéla Škrdlová, ale další šance se neujaly. Česko si tak potřetí v řadě zahraje na MS o pátou příčku s Finskem.

Češky se musely obejít bez Martiny Exnerové, kterou do utkání nepustil zablokovaný krk. Její místo ve třetí formaci zaujala Karolína Hornická, později se do hry ale dostala i Veronika Lorencová a v závěru i Patricie Škorpíková. Hokejistky potřebovaly vložit maximální intenzitu do každého střídání a pokud možno se zdržet mimo trestnou lavici. Tenhle úkol se jim poprvé rozpadl už po 17 sekundách, úvodní oslabení ale ubránily. A tím jako by se naladily na skvěle ubojovanou první třetinu.

Územní převaha podle očekávání patřila Kanadě, předbrankový prostor ale Češky zahušťovaly. Favoritky si přesto vypracovaly několik gólových šancí, proti nimž musela perfektně zakročit Kristýna Bláhová. Národní tým pak dostal také první přesilovku, s tou ale nenaložil dobře. V úvodní části, stejně jako v té druhé, vyslal na branku jen po třech střelách.

Foto: Martin Voltr

Hlavní tíha tak spočívala na defenzívě, a ta bohužel po přestávce kapitulovala. Po několika skvělých zákrocích, kdy Bláhová například vychytala sólo McQuiggeové, potrestaly Kanaďanky paradoxně první zaváhání české brankářky. Té se nepovedlo vypíchnout kotouč, který následně do odkryté brány z úhlu dorazila Courtney Correiaová – 1:0.

Druhý gól pak přišel za necelé tři minuty v kanadské přesilovce. Parádní ranou z první všechno propálila Willow Slobodzianová – 2:0. Nedovolené zákroky přidělaly týmu hodně starostí, nicméně při několika vyloučeních se zdálo, že na tvrdou hru zámořského stylu nejsou zvyklé spíš Kanaďanky. A taky rozhodčí. Javorové listy pak zvýšily náskok z protiútoku, kdy Courtney Kollmanová tečovala střelu Forceyové mezi betony Bláhové – 3:0.

Sestřih zápasu

Dotáhnout takovou ztrátu proti tak silnému soupeři se zdálo jako nadlidský úkol. Ale realita byla úplně jiná! Češky si do třetí třetiny přenesly dvojnásobnou přesilovku, na kterou se nachystaly fantasticky a Adéla Škrdlová milimetrovou střelou z levého kruhu poprvé zvedla český prapor – 3:1!

A to nebylo zdaleka všechno. Ještě dobrých osm minut pokračovaly hokejistky v parádní hře, velkou šanci na kontaktní branku měla Sára Čajanová. Kanaďanky vzápětí z několika pozic odmítly rozhodnutí, a toho mohly litovat. Pět minut před koncem šly Češky do početní výhody, ve které Anna Kotounová trefila tyč a její spoluhráčky pak nedopravily kotouč do prázdné branky!

České reprezentantky ze sebe vymáčkly totální maximum, bohužel odměna za tenhle výkon visela ještě pořád vysoko. Medailový sen juniorek je pryč, v pátek od 17:30 SEČ si zahrají o páté místo s Finskem. Pokud si do poslední bitvy v Dmitrově přenesou to, co na ledě nechaly v posledních dvou zápasech odehraných během 22 hodin, tak by neměly domů odjíždět zklamané.

Kanaďanky narazí v semifinále na Spojené státy. Poprvé v historii juniorských šampionátů tak do finále projde jen jeden ze zámořských velikánů, jehož doplní vítěz druhé bitvy Švédska s Ruskem. Domácí sborná si ve čtvrtfinále poradila s Finskem 2:0. V sérii o záchranu má po úvodním vítězství 7:3 navrch Švýcarsko.

Foto: Martin Voltr

Čtvrtfinálové zápasy:

KANADA – ČESKO 3:1 (0:0, 3:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 27. Correiaová (Adzijaová), 29. Slobodzianová (Fillierová, Vorsterová), 36. Kollmanová (Shirleyová) – 41. Škrdlová (Kaltounková, Lerchová).
Rozhodčí: Fuchselová (Dánsko), Rapinová – Priceová (obě USA), Mochovová (Rusko).
Vyloučení: 6:5.
Využití: 1:1.
Střely na branku: 40:16 (17:3, 14:3, 9:10).
Diváci: 715.
Nejlepší hráčky: Allexis Adzijaová – Adéla Škrdlová.
Kanada: McArthurová – MacEachernová, Vorsterová, Boydová, Guayová, Slobodzianová, Kirwanová, Rickwoodová – Correiaová, Adzijaová, McQuiggeová – Veilletteová, Parkerová, Goslingová – Connorsová, Fillierová, Daltonová – Shirleyová, Kollmanová, Moloughneyová – Forceyová. Trenéři: Collinsová, Turcotte a Warková.
Česko: Bláhová – Škrdlová, Erbenová, Kotounová, Pejšová, Šmajdová, Seroiszková, Zachová, Jandušíková – Lerchová, Kaltounková, Machalová – Čajanová, Mlýnková, Mazancová – Matoušková, Hornická, Sarnovská – Škorpíková, Lorencová. Trenéři: Zuziak a Vozák.

Foto: Martin Voltr

RUSKO – FINSKO 2:0 (0:0, 2:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 28. Alexandrovová (Běloglazovová, Bratiščevová), 30. Běloglazovová (Alexandrovová, Bratiščevová).

1. zápas série o udržení:

NĚMECKO – ŠVÝCARSKO 3:7 (0:3, 0:3, 3:1)

Branky a nahrávky: 46. Brendelová (Nickischová, Bärová), 47. Brendelová (Luisa Weicke), 52. Luisa Welckeová (Harková, Lilli Welckeová) – 4. Bertaová (Lutzová), 14. Rüediová (Enzlerová), 15. Ryhnerová (Zimmermannová), 32. Rüediová, 39. Enzlerová (Rüediová, Leemannová), 40. Rüediová (Enzlerová, Wetliová), 55. Wetliová (Enzlerová, Rüediová).
Stav série:
0:1.

Další program MS

Pátek 12. ledna:
13:30 2. zápas o udržení Švýcarsko – Německo
13:30 semifinále USA – Kanada
17:30 zápas o 5. místo Česko – Finsko
17:30 semifinále Švédsko – Rusko

Sobota 13. ledna:
13:30 případný 3. zápas o udržení Německo – Švýcarsko
13:30 zápas o 3. místo
17:30 finále

Začátky utkání jsou uvedeny v českém čase, v Rusku je o dvě hodiny víc.

Foto: Martin Voltr

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz