Sympatický výkon s gigantem. Češi si v sobotu zahrají o bronz

Foto: Martin Voltr

(EDMONTON, od našeho zpravodaje) Na druhou zámořskou velmoc už to českým juniorům nevyšlo, parta kolem kapitána Jana Myšáka po sympatickém výkonu nakonec padla s javorovými listy. Junioři svému zkušenějšímu soupeři celkem stačili herně i střelecky, nicméně duel rozhodla kvalitní koncovka soupeře. Svěřence Radima Rulíka tak čeká v sobotu od 22:00 (SELČ) souboj o bronz s jedním z dua Švédsko – Finsko.

Trenérský štáb se před startem souboje o finále držel hesla: Vítězná sestava se nemění! A tak opět mezi tyče naskočil přerovský odchovanec Tomáš Suchánek, po boku Jana Myšáka v elitní letce zase opět naskočili dva hráči ročníku narození 2004 – Jiří Kulich a Matyáš Šapovaliv.

Už začátek semifinále nabídl extrémní tempo, které pochopitelně trochu více vyhovovalo domácím hráčům v červeném. Kanaďané se hnali dopředu, výsledkem však bylo jen ostřelování Suchánkovy branky. Chvilku javorovým listům zkrátka trvalo seřídit mušku. Hlavním nebezpečím pro českou defenzívu byl ale clonící hráč před brankou, jenž po střelách od modré tečuje puk.

Gólman Suchánek takhle reflexivně vytěsnil i puk, který nabral faleš z hole supertalentovaného Bedarda. Češi dokázali hrozit spíše z brejků, ale Dylan Garand v brance Kanady příliš těžkou šichtu odvádět nemusel. Úvodní branky se fanoušci v Rogers Place dočkali po necelých deseti minutách.

Po skvělé individuální práci a neméně kvalitní nahrávce Stankovena se do obrovské šance dostal Foerster, toho ještě Suchánek vychytal, jenže krátký už byl na dorážku Kenta Johnsona – 1:0. Kanadský šikula, který ve skupině vytáhl proti Čechům lakrosový trik, tak znovu proti svěřencům Radima Rulíka skóroval.  

Odpovědět za Čechy mohl Jakub Kos, jehož našel po vynikající práci z druhé vlny Jiříček, jenže proti střele jednoho z prospektů vytáhl vynikající zákrok Garand, načež o dvě a půl minut později přišel druhý gól nově složeného třetího kanadského útoku.

Gaucher vyslal puk do levého křídla ke Connoru Bedardovi, kterému pomohlo i nešťastné podklouznutí Aleše Čecha. Následně hvězdička javorových listů ukázala svou kvalitní střelu, kterou našel místo v Suchánkově teploměru – 2:0.

Do druhé dvacetiminutovky vstoupil úplně jiný tým, po pár vteřinách se o snížení mohl postarat David Jíříček, ránu českého elitního beka ale Garand dokázal ztlumit a udržet ve své výstroji. Povedený český nástup ukázala také čísla. Vždyť po pěti minutách měli Rulíkovi hoši na kontě hned sedm střel, o jednu méně než v celé první dvacetiminutovce.

Nicméně čeští střelci ztroskotávali v koncovce, vždyť Jakub Kos se hnal sám na branku, ale Garand jeho pokus vychytal. A když už byl kanadský gólman třeba i trochu nejistý, tak měl i pořádnou porci štěstí. To když vyrazil puk z hole Szturce nad sebe, ale černá guma mu poté zapadla zpátky do výstroje. 

Po chvilce kanadského rozkoukávání přišel kanadský tlak. A pomalu se schylovalo k dalšímu gólu. V zápase neskutečný Johnson si nejprve za beky počkal na přihrávku a z nájezdu ještě nechal vyniknout Suchánka. Jenže pak hráli čeští junioři v šesti. Kanadskou přesilovku využil po propadnutí bránících hráčů svým rychlým švihem z pravého křídla Logan Stankoven – 3:0.

Čeští mladíci naopak svou početní převahu nevyužili, a tak Kanaďané opět trestali. Během vyloučení Němce si Johnson vyměnil puk s kapitánem Masonem McTavishem, ten svou střelou z voleje přidal další gól javorových listů – 4:0. Kent Johnson si připsal už třetí bod v zápase. Vzhledem k průběhu hry se v tu chvíli možná jednalo o příliš krutý výsledek.

Do třetí třetiny vstoupil český výběr v brance s Pavlem Čajanem, čerstvý držitel smlouvy v AHL se v semifinále dočkal svého debutu na MSJ.

Jinak závěrečná dvacetiminutovka probíhala poměrně klidně, Kanaďané si v zásadě v klidu bránili své vedení. A i když se čeští junioři tlačili dopředu, na kvalitního soupeře to zkrátka tentokráte nestačilo.  

O snížení národního týmu se postaral symbolicky kapitán. Jan Myšák totiž po pěkném zpětném pasu z hole Jiřího Kulicha poprvé propálil brankáře Garanda, ale svůj gól už v podstatě ani neslavil – 4:1. Dobrou práci na brankovišti odvedl rovněž Šapovaliv. I ve druhém zápase v řadě se tak dokázal nově složený elitní útok prosadit.

Pomyslnou jiskřičku naděje vykřesal ještě Michal Gut. Do kotouče se totiž opřel David Jiříček a právě útočník s číslem 26 ho lehce tečoval do brány – 4:2.

Javorové listy nicméně drama nedopustily. Krátce po Jiříčkově snížení si vzal u branky kotouč Joshua Roy, jenž následně zametl kotouč mezi betony Čajana, a vrátil tak Kanadě tříbrankové vedení – 5:2.

Kanaďané si poté už vedení uhlídali, a tak si zajistili postup do utkání o zlato. Soupeřem jim ve finále nebudou Spojené státy, jak tomu bylo naposledy, ale jeden z dvojice Švédsko – Finsko.

Čeští junioři nicméně proti gigantovi předvedli srdnatý a sympatický výkon, možnost spravit si chuť bude mít Myšákova parta v duelu o bronz s neúspěšným semifinalistou z duelu Švédska s Finskem. Zápas o bronz startuje v sobotu ve 22:00 SELČ. 

Výsledek semifinále české reprezentace:

KANADA – ČESKO 5:2 (2:0, 2:0, 1:2)

Branky a nahrávky: 11. Johnson (Stankoven, Foerster), 16. Bedard (Gaucher, Cuylle), 32. Stankoven (Johnson), 37. McTavish (Johnson, Zellweger), 55. Roy (Zellweger, Dufour) – 51. Myšák (Kulich), 53. Gut (Jiříček, Kulich).
Rozhodčí: Holm (Švédsko), Fernandez – Briganti, Rey (všichni USA).
Vyloučení: 2:3.
Využití: 2:0.
Střely na branku: 35:33 (15:8, 11:16, 9:9)
Diváci: 5092.
Nejlepší hráči: Kent Johnson – Jiří Ticháček.
Kanada: Garand – Zellweger, Sebrango, Cormier, Del Mastro, Thompson, Seeley, O'Rourke – Dufour, McTavish, Roy – Johnson, Foerster, Stankoven – Cuylle, Gaucher, Bedard – Ostapchuk, Desnoyers, Othmann – Kidney. Trenér: Cameron.
Česko: Suchánek (41. Čajan) –⁠ Jiříček, Ticháček, Špaček, Svozil, Hamara, Čech, Š. Němec –⁠ Myšák, Šapovaliv, Kulich –⁠ Szturc, Gut, Urban –⁠ Ryšavý, Menšík, Kos –⁠ Hauser, Ivan, Měchura –⁠ Herčík. Trenér: Rulík.

Další program MS do 20 let 2022

Sobota 20. srpna:
2:00 semifinále Švédsko – Finsko
22:00 zápas o 3. místo Švédsko/Finsko – Česko

Neděle 21. srpna:
2:00 finále Kanada – Švédsko/Finsko

Začátky jsou uvedeny v českých časech, v Edmontonu je o 8 hodin méně.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz