TOP 10 Čechů z evropských klubů, kteří jsou stále bez smlouvy

Foto: teletext.ch

13. června 2020, 16:02

Václav Jáchim

Minulou sezonu strávili v evropských soutěžích a patřili k oporám svých týmů, teď ale ještě nevědí, jaké bude jejich další angažmá. Mnozí Češi za hranicemi už smlouvy podepsali, další stále čekají. Vybrali jsme deset zajímavých jmen – jde o české reprezentanty převážně se zkušenostmi z velkých světových akcí či z NHL.

Někteří možná zvažují návrat do vlasti, jiní zůstanou v cizině. Času na rozhodnutí je stále dost, hokejový trh dost poznamenala pandemie  koronaviru. Ve Švýcarsku či v německé DEL zatím kluby příliš neuzavírají nové smlouvy, klid panuje také na severu Evropy.

Roman Červenka (Ú, dosud Rapperswil, Švýcarsko)

Mistr světa 2010 byl dosud hvězdou švýcarské NLA. Červenku v minulosti brzdily zdravotní potíže, za Rapperswil v minulé sezoně sehrál 32 utkání, vstřelil 14 gólů a přidal 27 nahrávek. V dubnu se spekulovalo o jeho kontaktech s týmy KHL, všechno ale spíš ukazuje na to, že zůstane pod Alpami. Rapperswil má pozici pro elitního cizince stále volnou.

Andrej Šustr (O, Kunlun, KHL)

Po loňském přesunu ze zámoří do čínského Kunlunu zaujal, Andrej Šustr hrál výborně v Kontinentální lize i na mezistátní scéně. Je možné, že řeší nabídky z předních klubů ruské soutěže, ve hře mohou být i jiné varianty. Šustr je každopádně hodně zajímavým zbožím, podobně kvalitních beků na trhu moc není. Vyloučit možná nejde ani jeho návrat do NHL.

Foto: Aleš Krecl, Český hokej

Dominik Furch (B, Örebro, Švédsko)

Po ročním působení ve Švédsku to bývalého gólmana Slavie táhne zpátky do KHL. Furch v minulosti chytal za Omsk nebo Čerepovec, teď by mohl zajímat jiné týmy. Varianta se Soči padla, tam šel Švéd Lassinantti, brankářskou jedničku bude hledat běloruský Minsk, i když finanční možnosti klubu nejsou optimální. Jsou také možnosti v jiných soutěžích.

Jakub Nakládal (O, Jaroslavl, KHL)

Po téměř čtyřech letech skončil v Lokomotivu Jaroslavl a dal najevo, že se z rodinných důvodů hodlá vrátit domů. Jakub Nakládal si zkusil NHL, patřil k elitním bekům ruské soutěže, teď má blízko k přesunu do Pardubic, kde v minulosti pronikl mezi elitu. Nedávno dokončený prodej Dynama miliardáři Petru Dědkovi patrně dá věci do pohybu.

Alexandr Salák (B, Dinamo Riga, KHL)

Odchovanec hokeje ve Strakonicích platí za předního gólmana KHL, Alexandr Salák by na východní frontě rád pokračoval. Spěchat s angažmá nebude, ostatně loni podepsal s Rigou až v průběhu soutěže. Lotyšský klub čekají změny, ještě nemá trenéra ani většinu kádru. Salák by mohl zůstat, ostřílený brankář se zkušenostmi by se hodil i jinde.

Libor Šulák (O, KooKoo, Finsko)

Vynikající bruslař zvažuje nabídky ze tří evropských soutěží. Ve hře je Finsko, kde Šulák končil sezonu ve službách týmu KooKoo. O reprezentačního beka je zájem ve Švýcarsku, určité kontakty probíhají v Rusku. Loni na podzim si někdejší hokejista Detroitu vyzkoušel angažmá v Čerepovci.

Jiří Novotný (Ú, Ambri-Piotta, Švýcarsko)

Zkušený bard to má postavené jasně: buď se dohodne na pokračování ve švýcarském HC Ambri-Piotta, nebo se vrátí ke kořenům. Jiří Novotný přiznal, že by závěr kariéry rád prožil v českobudějovickém Motoru, zatím ale stále jedná o pokračování pod Alpami.

Adam Polášek (O, Tappara Tampere, Finsko)

Minulý ročník začínal v pražské Spartě, později Adam Poláček odešel do Tappary Tampere se sezonu dohrál ve Finsku. Teď znovu přemýšlí co dál. Účastníka olympijských her 2018 to táhne do Kontinentální ligy, ovšem konkurence je velká. Že by tedy jiná evropská země? Nebo návrat do Tipsport extraligy?

Foto: Juliana Zash, hcsparta.cz

David Němeček (O, Lukko Rauma, Finsko)

Loni se z Mladé Boleslavi vydal znovu do Finska, kde už předtím působil, David Němeček sehrál za Lukko Rauma 38 soutěžních utkání a připsal si osm nahrávek. Je možné, že v zemi jeze setrvá, v úvahu přichází i přesun zpátky do naší nejvyšší soutěže.

Jakub Kindl (O, Kolín nad Rýnem, DEL)

Dlouholetý zadák Detroitu a posléze Floridy před rokem zamířil k západním sousedům, zdá se, že Jakub Kindl by tam mohl přeskakovat mantinel i nadále. Pokud se tedy rozhodne pokračovat s vrcholovou kariéru. Po odchodu z Plzně posílil Kolín nad Rýnem, leč přednímu týmu DEL se vůbec nedařilo. O účastníka MS 2014 údajně stojí tamní konkurence.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz