Vyloučení Rusů a Bělorusů z akcí platí! IIHF jejich odvolání zamítla

Foto: iihf.com

5. července 2022, 18:08

Adam Bagar

IIHF zamítla odvolání Ruska a Běloruska proti vyloučení z mezinárodních soutěží kvůli invazi na Ukrajinu. Federace o rozhodnutí nezávislé disciplinární komise informovala na svých webových stránkách.

IIHF se hned v únoru tvrdě postavila proti Rusku, které zaútočilo na Ukrajinu, a Bělorusku, které jeho invazi podporuje. Jejich národním výběrům pozastavila účast na mezinárodních akcích.

Rusové a Bělorusové tak chyběli třeba na šampionátu osmnáctek v Německu či na MS v Tampere a Helsinkách, kde je nahradily národní týmy Francie a Rakouska.

Během turnaje, na němž čeští reprezentanti ukončili čekání na medaili a slavili bronz, IIHF prodloužila trest proti oběma zemím i na novou sezonu 2022/23.

„Komise došla k závěru, že nešlo o tresty ani diskriminaci, ale o bezpečnostní opatření.“

Rusko navíc pro rok 2023 přišlo o pořádání juniorského mistrovství světa a seniorského šampionátu, který byl přesunut z Petrohradu do Tampere a Rigy.

Hokejové svazy obou zemí se proti sankcím odvolaly s argumentem, že jde o diskriminační rozhodnutí, nezávislá disciplinární komise ale protest neuznala.

„Komise došla k závěru, že nešlo o tresty, ale o bezpečnostní opatření. Navíc v souladu s pravidly IIHF, která má k takovým krokům plné právo. Nešlo ani o diskriminaci,“ uvedla IIHF ve svém prohlášení.

„Vítáme rozhodnutí nezávislé disciplinární komise IIHF, která podporuje rozhodnutí Rady IIHF zamítnout účast ruských a běloruských týmů a stáhnout pořadatelství dvou MS, které se měly v příští sezoně konat v Rusku,“ řekl prezident IIHF Luc Tardif.

Odvolají se Rusové a Bělorusové k arbitráži CAS?

„Tvrdíme, že toto rozhodnutí bylo přijato z obavy o bezpečnost a pohodu hráčů, funkcionářů, médií a diváků, a jsme rádi, že představenstvo souhlasilo. Nezávislá rada podpořila náš názor, že by bylo bezpečnostním rizikem pořádat juniorské i seniorské MS v Rusku nebo aby se ruské a běloruské týmy účastnily akcí IIHF,“ dodal Tardif.

Proti rozhodnutí se lze odvolat k arbitráži CAS. Ruský svaz už dřív přiznal, že pokud se mu verdikt IIHF nepodaří zvrátit, obrátí se na sportovní soud v Lausanne.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz