Zlatý střelec z Nagana se zajímá o klub z Lausanne, ve hře i miliardář Bakala

26. března 2020, 9:06

Václav Jáchim

O zlatém střelci z olympijských her v Naganu nebylo poslední dobou moc slyšet, teď se Petr Svoboda připomněl. Bývalý vynikající obránce a později hráčský agent zastupuje skupinu investorů, kteří se zajímají o švýcarský klub HC Lausanne. Informuje o tom tamní deník Le Matin.

Petr Svoboda (na snímku vpravo) je například agentem Jakuba Voráčka, v minulosti zastupoval Jaromíra Jágra, Jiřího Hudlera, Pavla Kubinu a další české hvězdy. Odchovanec litvínovského hokeje žije trvale v zámoří a do Česka cestuje sporadicky, většinou soukromě.

Olympijský vítěz z Nagana, jehož gól rozhodl velké finále s Ruskem, nyní zastupuje investiční skupinu, jež se zajímá o HC Lausanne. Vlastníkem účastníka letošní Ligy mistrů byl dosud Ken Stickney, movitý Američan a jeho společník dali už dřív najevo, že po čtyřech letech hodlají klub prodat.

Ze zájemců je ve hře především skupina kolem Petra Svobody, o vstup do švýcarského klubu, jenž si v letošní CHL zahrál i proti Plzni, údajně stojí také český miliardář Zdeněk Bakala. Pokud proběhnou jednání úspěšně, budou vlastnit většinový balík akcií klubu z města, kde měla letos proběhnout jedna skupina mistrovství světa.

Podle Le Matin disponuje Bakala 800 až 900 milióny švýcarských franků, dlouhodobě žije u Ženevského jezera. V minulosti byl jedním z nejbohatších sponzorů švýcarského hokeje, podporoval Curych Lions a HC Lugano. Švýcarský list připomíná, že v Česku vlastní Bakala vydavatelství a také společnosti, které podnikají v oblasti energetiky, těžby a financí.

Podle Le Matin je skupina investorů kolem Petra Svobody hlavním kandidátem, aby v budoucnu vlastnila většinový balík akcií HC Lausanne. „Prodej však zdaleka není u konce," píše deník. Situaci komplikuje aktuální pandemie koronaviru, jejíž ekonomické důsledky aktuálně nelze předvídat.

Jeden z nejbohatších Čechů Zdeněk Bakala se v minulosti angažoval v cyklistice, byl majoritním akcionářem v belgickém týmu Quick-Step. Jak uvádí sport.cz, mladé sportovce pro změnu podporuje tréninkové centrum Bakala Academy při univerzitě v belgickém Leuvenu.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz