Zlín po obratu dobyl Litvínov! Ridera je blíž čtyřce, Čiliak se vrátil porážkou

Foto: Petr Kotala, hc-vitkovice.cz

Hokejisté Českých Budějovic si připsali cenný triumf nad vedoucím Třincem, Litvínov naopak překvapivě ztratil utkání s posledním Zlínem. A co další výsledky pátečního 46. kola Tipsport extraligy?

Čiliakův návrat Brnu štěstí nepřinesl

Poprvé od 6. března 2020 se mezi tři tyče Komety postavil brankář Marek Čiliak, ale... Jeho obnovená premiéra nemá vítěznou příchuť. 

Pod Špilberkem padaly branky jen ve druhé třetině, další gólové radosti se fanoušci nedočkali. Nájezdovou loterii později rozhodl sedmnáctiletý Dominik Rymon

Modrobílí v domácím prostředí padli potřetí za sebou a v tabulce jsou osmí. Energie má naopak solidní formu: z posledních osmi duelů bodovala sedmkrát a drží poslední postupovou příčku do play off.

Jiří Kalous (trenér Brna): „Pro nás to bylo utkání po covidové pauze, kdy velká část týmu měla těžký průběh nemoci. Bylo vidět, že oproti soupeři nejsme rozehraní, vytvořené šance jsme neproměnili. Zase nám několikrát zvonily tyčky, na to se ale nemůžeme vymlouvat, musíme mít přesnější mušku. Potřebujeme dávat více gólů, to je problém, který nás v poslední době trápí. Přesto bych chtěl poděkovat celému týmu, jak se k tomu postavil, samozřejmě nás ale mrzí ztráta dvou bodů.“

Tomáš Mariška (asistent trenéra Karlových Varů): „Dnešní utkání bylo náročné pro obě strany. V dnešní době je složité pro všechny týmy poskládat sestavu a připravit se na utkání. Zápas byl poměrně vyrovnaný, domácí ukazovali svou ofenzivní sílu. Kdyby nás nepodržel Filip Novotný vzadu a neměli jsme potřebné štěstí, tak jsme o body mohli přijít. Jsem rád, že všichni hráči, co dnes nastoupili, nechali na ledě všechno. Bojovali jsme, podali jsme výkon na hranici našich možností, za to jsme byli odměněni dvěma body. Za to jsme neskutečně rádi, protože to bylo těžké utkání s velmi kvalitní soupeřem, takže dva body bereme.“

HC KOMETA BRNO – HC ENERGIE KARLOVY VARY 1:2 po samostatných nájezdech (0:0, 1:1, 0:0 - 0:0)

Branky a nahrávky: 31. A. Zbořil (Ďaloga, Ostřížek) – 33. Pulpán (T. Mikúš, Flek), rozh. náj. Rymon.
Rozhodčí: Kika, Vrba – Axman, Kajínek.
Vyloučení: 2:3.
Bez využití.

Střely na branku: 32:33.
Diváci: 1 000.
Nejlepší hráči: Marek Čiliak – Filip Novotný.
HC Kometa Brno: Čiliak – Ďaloga, Bartejs, Kučeřík, R. Holland, Gulaši, Roth, Tansey – Ostřížek, P. Holík, P. Mueller – Kollár, Krištof, L. Horký – R. Pavlík, Rákos, Vincour – A. Zbořil, Meluzín. Trenéři: Kalous, Horáček a Zábranský.
HC Energie Karlovy Vary: F. Novotný – D. Mikyska, Martin Rohan, Parkkonen, T. Havlín, Pulpán, Tureček, Vodička – T. Rachůnek, T. Mikúš, Flek – Koblasa, Černoch, Kohout – Hladonik, Jiskra, Rymon – Redlich, Osmík, Křehlík. Trenéři: Pešout a Mariška.

Mountfield si vzal zpátky druhou příčku

Východočeši měli v pátek jasný cíl: ukončit sérii tří proher a vrátit se na druhý flek před konkurenční Pardubice. 

A v souboji šelem dominovali od začátku až do konce. Skóre nakonec nabobtnalo až na 6:2, gólman Štěpán Lukeš ale v poslední třetině přišel o čisté konto.

Po dvou bodech pak nasbírali útočníci Jakub Orsava a Nikita Ščerbak. Liberecký návrat do zápasového kolotoče po deseti dnech zkrátka dopadl velmi neslavně. 

Tomáš Martinec (trenér Hradce Králové): „Do zápasu jsme nevstoupili úplně optimálně, Liberec měl dvě tři velké šance, nás podržel brankář a měli jsme štěstí, že nás soupeř nepotrestal. Až první gól nás malinko uklidnil a začali jsme hrát hru, kterou jsme si předsevzali. Začali jsme být důrazní v osobních soubojích, vyhrávali jsme je a dobře bruslili. Důležitý byl gól na 2:0 z přesilovky, kdy jsme začali věřit, že zápas zvládneme. Chtěl bych pochválit všechny kluky, od prvního do posledního, že hráli týmově a jeden pro druhého. Vyrovnali jsme se Liberci v důrazné hře do těla, dali jsme některé krásné góly a některé šťastné, ale myslím, že vítězství jsme si zasloužili.“

Patrik Augusta (trenér Liberce): „Zhodnocení bude jednoduché. Hradec Králové byl lepší celých šedesát minut a zaslouženě vyhrál. Přišlo mi, že od začátku jsme neměli nohy, soupeř byl všude rychleji, vyhrával osobní souboje a každou naši chybu potrestal.“

MOUNTFIELD HK – BÍLÍ TYGŘI LIBEREC 6:2 (2:0, 2:0, 2:2)

Branky a nahrávky: 7. Kelly Klíma (Štohanzl), 19. McCormack (Ščerbak, Orsava), 27. Lev, 38. Jergl (Lalancette, Miškář), 44. Ščerbak (Orsava), 58. Smoleňák (Oksanen, Pavlík) – 52. Filippi (Birner), 59. Derner (Filippi, A. Najman).
Rozhodčí: Šír, Horák – Gebauer, Hlavatý.
Vyloučení: 4:6.
Využití: 
1:0.
Střely na branku: 39:24.
Diváci: 816.
Nejlepší hráči: Nikita Ščerbak – Michal Birner.
Mountfield HK: Š. Lukeš – Blain, Jank, F. Pavlík, R. Pilař, McCormack, Nedomlel – Oksanen, Cingel, Smoleňák – Orsava, Lev, Ščerbak – Jergl, Lalancette, Miškář – Kelly Klíma, Koukal, Štohanzl. Trenéři: T. Martinec, Čihák a P. Svoboda.
Bílí Tygři Liberec: Kváča – Štibingr, L. Šmíd, M. Ivan, M. Rosandić, Melancon, Derner – A. Najman, Filippi, Birner – M. Zachar, Gríger, Ordoš – Klapka, P. Jelínek, J. Vlach – Faško-Rudáš, J. Šír, Rychlovský – Čederle. Trenéři: Augusta a Kudrna.

Překvapivý comeback zakončil Hejcman

Kdo by to byl ještě deset minut před koncem čekal...

Chemici v čase 48:55 zásluhou dvougólového Patrika Zdráhala zvýšili svůj náskok na 3:1, jenže potom se začaly dít věci. Trápící se Zlín totiž během 56 vteřin srovnal a nečekanou otočku zkompletoval v prodloužení!

Roli hostujícího hrdiny na sebe vzal Darek Hejcman, třemi body se blýskl lotyšský útočník Patriks Zabusovs.

Jejich tým je na tom přesto dál hodně špatně, ztráta na předposlední Kladno činí třináct bodů. Verva zase kvůli pátečnímu zaváhání vypadla z postupové dvanáctky. 

Vladimír Růžička (trenér Litvínova): „První třetina byla slušná, od té druhé jsme měli šance, ale nedali jsme góly. Soupeř nás dostal pod tlak. Nemůžeme vypustit zápas, když vedeme 3:1. Zároveň se ukazuje to, co se nám stává v posledních utkáních. Vedeme, ale nejsme schopní dotáhnout zápas do vítězného konce.“

Luboš Rob (asistent trenéra Zlína): „Věděli jsme, že nás čeká těžké utkání, protože Litvínov bojuje úplně o jiné pozice než my. Máme za sebou sérii zápasů, kdy se nám nedařilo. První třetina nebyl z naší strany úplně špatná, ale prohrávali jsme 2:0, klidně jsme mohli dostat ještě jednu branku. Utkání se nejspíš zlomilo v polovině utkání, začali jsme být aktivnější a dali jsme kontaktní gól. V závěru jsme cítili šanci a využili jsme ji. Jednoznačně nás podržel výkon brankáře.“

HC VERVA LITVÍNOV – PSG BERANI ZLÍN 3:4 po prodloužení (2:0, 0:1, 1:2 - 0:1)

Branky a nahrávky: 7. Balinskis (Estephan, P. Zdráhal), 20. P. Zdráhal (Irving), 49. P. Zdráhal (Jarůšek) – 35. Zabusovs (Gazda), 52. Mallet (Honejsek, Claireaux), 53. Ferenc (Kubiš, Zabusovs), 62. Hejcman (Zabusovs, Gazda).
Rozhodčí: Jeřábek, Veselý – Lučan, Kis.
Vyloučení: 2:4.
Bez využití.

Střely na branku: 38:28.
Diváci: 1 000.
Nejlepší hráči: Patrik Zdráhal – Patriks Zabusovs.
HC VERVA Litvínov: Godla – Balinskis, Irving, Hrbas, Strejček, Demel, Stříteský, D. Kolář – Jarůšek, Estephan, P. Zdráhal – P. Straka, V. Hübl, Fronk – Kudrna, Sukeľ, P. Svoboda – M. Chalupa, Jurčík, M. Havelka. Trenéři: Růžička a V. Sýkora.
PSG Berani Zlín: Kašík – Mamčics, Gazda, O. Němec, Suhrada, Žižka, Ferenc, M. Novotný – Mallet, R. Veselý, Claireaux – Makarenko, Hejcman, Michasjonok – Kubiš, Okál, Zabusovs – P. Sedláček, Köhler, Honejsek. Trenéři: Jenáček, Rob a Hamrlík.

Bitva maskovaných mužů v Ostravě

Gólově poměrně skoupé klání viděli diváci na východě republiky. Rytíři si každopádně na dlouhou cestu domů přibalili alespoň bod. 

V závěrečném dějství ho zařídil obránce Jake Dotchin, který jako první našel recept na skvěle chytajícího Daniela Dolejše. To bylo ale z kladenské strany vše. 

Po 84 vteřinách prodloužení si jeho protějška v kleci hostů vychutnal Rostislav Marosz a posunul Vítkovice blíž ke čtvrté Plzni. 

Ridera tedy i třetí vzájemný souboj se středočeským sokem ovládla poměrem 2:1.

Miloš Holaň (trenér Vítkovic): „Pro nás to byl velice těžký zápas, po covidu nám trochu docházela šťáva. Bylo dobře, že jsme šli do vedení. Utkání jsme měli rozhodnout v přesilových hrách, na druhou stranu nám hosté v naší přesilovce ujeli dvakrát sami na brankáře. Na to se musíme příště soustředit lépe. Dvou bodů si cením, protože nám v závěru fakt docházely síly. Pochválit musím i Dolíka, který odchytal fantastický zápas.“

Jan Kregl (asistent trenéra Kladna): „Pro nás to byl těžký zápas. Za šedesát minut to bylo o dvou gólech. Přitom jsme měli dost gólových příležitostí, které se nám ale nepodařilo proměnit. Nakonec jsme byli rádi, že jsme dvě minuty před koncem ubránili oslabení. V prodloužení jsme ale byli slabší, proto jsme tady prohráli.“

HC VÍTKOVICE RIDERA – RYTÍŘI KLADNO 2:1 po prodloužení (0:0, 1:0, 0:1 - 1:0)

Branky a nahrávky: 23. J. Hruška (Lakatoš, L. Krenželok), 62. Marosz (R. Polák) – 45. Dotchin (M. Beran, Zikmund).
Rozhodčí: D. Pražák, Z. Kubičík – J. Ganger, D. Klouček.
Vyloučení: 5:8.
Využití: 
1:0.
Střely na branku: 28:30.
Diváci: 1 000.
Nejlepší hráči: Daniel Dolejš – Tomáš Plekanec.
HC VÍTKOVICE RIDERA: Dolejš – A. Solovjov, R. Polák, Galvinš, Jakub Stehlík, P. Koch, L. Kovář, Plášil – L. Krenželok, J. Hruška, Lakatoš – Marosz, Lindberg, Roberts Bukarts – Lednický, Flick, M. Kalus – Bernovský, Chlán, Fridrich. Trenéři: Holaň, Philipp a Šimíček.
Rytíři Kladno: Bow – Dotchin, Kehar, K. Wood, Ticháček, J. Suchánek, Baránek, Arzamascev – Hlava, Plekanec, A. Kubík – Pytlík, Zikmund, Melka – M. Indrák, Filip, M. Kadlec – Babka, Kuťák, M. Beran. Trenéři: Čermák, Paul, Kregl a Burger.

Přestřelka s vítězným koncem pro Motor

Skalp úřadujícího mistra? Ten může pořádně zvednout sebevědomí. Uvidíme, jaký vliv bude mít na další výkony Českých Budějovic. 

Motor byl proti favorizovaným Ocelářům dlouho o krok napřed, až ve třetí třetině panoval díky brance Miloše Romana smírný stav. Domácí fanoušci přesto smutnit nemuseli. 

Postaral se o to Jakub Valský, jenž v poslední minutě prodloužení zblízka doklepl kotouč do sítě. Povedený večer prožili také tříbodoví Jan Štencel a Martin Hanzl

Jihočechům se tak podařilo zlomit třinecké prokletí – z minulých pěti vzájemných zápasů nezvítězili ani v jednom, čtyřikrát po sobě navíc nedali ani gól.

Jaroslav Modrý (trenér Českých Budějovic): „Jak říkal kolega, bylo to živelné utkání plné zvratů, atraktivní pro diváka, trochu bláznivé pro trenéra. Oba týmy měly charakter, bojovaly do konce a my jsme byli v prodloužení šťastnější. Našli jsme cestu, jak vyhrát utkání. Před úspěšnou trenérskou výzvou jsme viděli situaci na kostce. Jistí si nejsme nikdy, ale nějaký kontakt s gólmanem jsme tam spatřili. A povedlo se nám to.“

Marek Zadina (asistent trenéra Třince): „Neměli jsme dobrý vstup do utkání. V první třetině jsme dostali dva góly za sebou. Museli jsme se vracet do zápasu. Dvě třetiny byly hodně živelné, dělali jsme věci, které jsme nikdy nedělali, jako třeba špatná střídání. Kluci nebyli soustředění a byli za to potrestaní. Ale vyplynulo to ze hry, ze zápalu, v jakém jsou. Samozřejmě by se to nemělo stávat. Na druhou stranu musím říct, že za stavu 2:0 a 3:1 kluci nic nezabalili. Až v poslední třetině už to byla hra, kterou jsme chtěli a kterou běžně předvádíme. Neměly by se nám stávat špatné úvody. Když soupeře pustíte do vedení, stojí to spoustu sil.“

HC MOTOR ČESKÉ BUDĚJOVICE – HC OCELÁŘI TŘINEC 5:4 po prodloužení (2:1, 2:2, 0:1 - 1:0)

Branky a nahrávky: 9. Vondrka (M. Beránek, M. Hanzl), 12. Koláček (Chlubna, Percy), 22. M. Hanzl (Pech, Štencel), 35. M. Hanzl (Percy, Štencel), 65. Valský (Pech, Štencel) – 17. Hrňa (Martin Růžička, M. Doudera), 29. Martin Růžička (M. Doudera, P. Vrána), 32. Chmielewski (TS), 43. Miloš Roman (Dravecký).
Rozhodčí: Hradil, Pilný – Frodl, Bohuněk.
Vyloučení: 4:5.
Využití: 
2:2.
Střely na branku: 28:28.
Diváci: 1 000.
Nejlepší hráči: Doplníme později.
HC Motor České Budějovice: Hrachovina – Bučko, Percy, Šenkeřík, Bindulis, Štencel, Vráblík, Štich – J. Ondráček, J. Novotný, Valský – Holec, Pech, Gulaš – M. Beránek, M. Hanzl, Karabáček – Vondrka, Koláček, Chlubna. Trenéři: Modrý, P. Martinec a Fousek.
HC Oceláři Třinec: Marek Mazanec – M. Doudera, Marinčin, D. Musil, Kundrátek, Jaroměřský, M. Adámek – Daňo, P. Vrána, Martin Růžička – Chmielewski, M. Kovařčík, O. Kovařčík – A. Nestrašil, Marcinko, Hrňa – Hrehorčák, Miloš Roman, Dravecký – Kofroň. Trenéři: Varaďa, Zadina a Krátoška.

Venkovní trápení kohoutů je u konce

Pro Moru se jednalo o páté venkovní utkání v řadě, z předchozích čtyř ale vytěžila jediný bod a dohromady vstřelila čtyři branky. 

Ve městě automobilů měla přesto delší dobu navrch. Kohouti hned v první periodě odskočili na rozdíl dvou branek a vedení udrželi i po dvou gólech domácích borců. 

Závěrečný tlak Bruslařů už ve vyrovnání nevyústil. Jako vítězný se tedy ukázal přesilovkový zásah mladíka Jakuba Navrátila

Mladá Boleslav měla s Olomoucí dlouhodobě dobrou bilanci, poslední dvě vzájemné bitvy před vlastními fanoušky ale nezvládla. 

Radim Rulík (trenér Mladé Boleslavi): „Zápas ovlivnila první třetina, kdy jsme dostali dva zbytečné góly. To Olomouc potřebovala. Druhá a třetí třetina nebyla vůbec špatná, avšak ukázalo se, že vedení Olomouce 2:0 bylo pro nás moc. Ve třetí třetině jsme měli tlak a snažili jsme se udělat, co šlo, ale na vyrovnání to bohužel nestačilo.“

Jan Tomajko (trenér Olomouce): „Jsme rádi, že jsme vyhráli, protože z předchozích tří zápasů jsme měli jeden bod. Minulý zápas v Pardubicích jsme prohráli s nulou, byl to těžký zápas, nebyli jsme v pohodě. Tentokrát jsme začali dobře, vedli jsme 2:0, což se podepsalo na bojovnosti, která byla znát ve třetí třetině, když nás Boleslav zmáčkla. Měli velký tlak a my hráli oslabení, čímž jsme je dostali do hry. Kluci to ubojovali.“

BK MLADÁ BOLESLAV – HC OLOMOUC 2:3 (0:2, 1:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 32. Kotala (D. Šťastný, Pospíšil), 43. P. Kousal (T. Hanousek) – 3. Rašner, 13. Nahodil (Ondrušek, J. Knotek), 37. Navrátil (Olesz, Kusko).
Rozhodčí: Pešina, Ondráček – Brejcha, Votrubec.
Vyloučení: 4:6.
Využití: 
1:2.
Střely na branku: 32:23.
Diváci: 909.
Nejlepší hráči: Jakub Kotala – Alex Rašner.
BK Mladá Boleslav: Krošelj – Pavel Pýcha, Ševc, D. Moravec, Pláněk, Bernad, T. Hanousek, Fillman – Lunter, Fořt, D. Šťastný – Pospíšil, Kotala, Kelemen – O. Flynn, O. Najman, P. Kousal – Kantner, Bičevskis, J. Stránský. Trenéři: Rulík a Patera.
HC Olomouc: Konrád – Ondrušek, Rašner, Švrček, Dujsík, Řezníček, Škůrek, A. Rutar – J. Káňa, David Krejčí, Bambula – Olesz, Lichanec, Navrátil – Kusko, J. Knotek, Michal Kunc – Burian, Nahodil. Trenéři: Moták a Tomajko.

Tabulka Tipsport extraligy

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. HC Oceláři Třinec 42 26 4 5 7 138:90 91
2. Mountfield HK 42 23 6 4 9 137:94 85
3. HC Dynamo Pardubice 42 20 10 4 8 141:104 84
4. HC Škoda Plzeň 43 18 4 7 14 136:124 69
5. HC VÍTKOVICE RIDERA 41 17 6 4 14 106:108 67
6. HC Motor České Budějovice 41 18 3 3 17 122:116 63
7. Bílí Tygři Liberec 41 17 2 7 15 103:114 62
8. HC Kometa Brno 41 13 8 5 15 114:118 60
9. BK Mladá Boleslav 41 17 3 3 18 100:111 60
10. HC Sparta Praha 40 14 6 5 15 142:122 59
11. HC Olomouc 41 13 7 2 19 96:113 55
12. HC Energie Karlovy Vary 40 14 3 5 18 122:122 53
13. HC VERVA Litvínov 40 14 2 6 18 108:120 52
14. Rytíři Kladno 42 8 4 8 22 104:149 40
15. PSG Berani Zlín 41 5 4 4 28 77:141 27

Další program Tipsport extraligy

Neděle 30. ledna:
15:00 HC Oceláři Třinec – HC Škoda Plzeň (47. kolo)
15:30 PSG Berani Zlín – HC Kometa Brno (47. kolo, ČT sport)
15:30 HC VERVA Litvínov – Rytíři Kladno (50. kolo)
16:00 Bílí Tygři Liberec – HC Motor České Budějovice (44. kolo)
16:00 Mountfield HK – HC VÍTKOVICE RIDERA (44. kolo)
17:00 HC Olomouc – HC Sparta Praha (47. kolo)
17:00 HC Dynamo Pardubice – BK Mladá Boleslav (47. kolo)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz