Hokejka news

  • 22. 2. - 09:00

    Nový film nejen o hokeji

    Film Děti Nagana, který je ode dneška v kinech, je poctou úspěchům českých hokejistů a vzdává hold legendám, které se postaraly o obrovské překvapení na ZOH v Naganu. Předává poselství o tom, že dětské sny mají mnoho podob a děti je třeba podporovat. Zároveň otevírá aktuální téma dětí a sportu, protože s podporou pohybu dětí je potřeba začít u rodiny. A to je také jedno z klíčových poselství celého filmu Děti Nagana.

  • 15. 9. - 11:28

    Hokejka TV - PODPOŘTE KLUBY!

    Koupí předplatného a sledování hokeje online podpoříte kluby! Děkujeme, že jste s námi!

  • 4. 2. - 11:32

    O kapku lepší hokej

    4. únor je Světovým dnem rakoviny!
    Zapoj se s hokejem i Ty! Více zde.

  • 26. 11. - 11:57

    Křest knihy Hrdinové hokeje už v pondělí 2.12.!

    Hokejová historie zábavnou formou, to je kniha Hrdinové, která právě vychází! Křest knihy ve sportovním areálu NA FRANTIŠKU bude spojen s parádní hokejovou akcí. Přijď se určitě podívat!

Do jubilejní 80. sezony vstoupí v pátek tuzemská nejvyšší hokejová soutěž. Zdá se to jako včera, když hráči Liberce po skalpu Sparty zvedli nad hlavy Masarykův pohár, teď roztočí kola další ročník. Spousta zásadních bodů přetrvává, některé změny se ale najdou. "Jednou z nejatraktivnějších by mělo být prodloužení ve třech proti třem, nově se v halách také nebudou zhasínat světa poté, co padne gól," přibližuje ředitel soutěže Josef Řezníček.

Startovní pole je beze změn, v jarní baráži se udržely Litvínov s Karlovými Vary, všechny kluby také dostaly licenci pro sezonu 2016-17. "Předcházel tomu náročný tříměsíční maratón povinnosti, které kluby musely splnit. Uděleny byly dvě výjimky pro stadiony v Mladé Boleslavi a v Litvínově," informuje Řezníček. Šéf soutěže kvituje návrat ostřílených hokejistů ze zahraničí, jako jsou Hubáček, Němec, Blaťák, Petružálek, Erat a další. "Věřím, že přitáhnou do hledišť další fanoušky a zvýší úroveň soutěže," přeje si Řezníček.

Základní část startuje v pátek 9. září, poslední ze 364 utkání budou sehrána 3. března příštího roku. Předkolo play off se opět týká sedmého až desátého týmu, série se hrají na tři vítězství se začátkem 6. března. 13. března 2017 vypuknou bitvy o Masarykův pohár, nemění se systém skupiny o umístění (play out) ani baráže mezi nejhoršími kluby Tipsport extraligy a lídry WSM Ligy.

Rozhodčí nově vede Šindler, pískat chce slávista Micka

Novinku hlásí komise rozhodčích, jejím novým předsedou je někdejší vynikající arbitr Vladimír Šindler, který ukončil aktivní kariéru. Členy komise jsou také Barvíř, Halas, Chytil, Kolísek, Potsch a Rejthar. "V nominační listině pro nový ročník Tipsport extraligy figuruje 18 hlavních a 26 čárových rozhodčích. Martin Fraňo odešel do ruské KHL, nováčky jsou hlavní rozhodčí Lukáš Krob, Daniel Pražák, na čárách Ondřej Kokrment, Petr Kotlík a Jiří Rozlílek," informuje Šindler.

Pruhovaní muži dál pracují na rozvoji své akademie, český hokej potřebuje další adepty pískání. Jedním z nejčerstvějších je kupříkladu někdejší útočník Slavie a české reprezentace Tomáš Micka. "Zájem bohužel stále není takový, jak bychom potřebovali. Jako první posluchači Akademie rozhodčích ČSLH se do nejvyšší soutěže dostali Krob a Pražák," dodává Šindler s tím, že za extraligu je odpovědný František Rejthar a komise nadále využívá jména a schopností předchozího šéfa arbitrů Pavla Halase na diplomatickém poli.

Končí trest ve hře, pro zkrácené řízení nově poradní panel šéfa disciplinárky

Zmíněný formát prodloužení tří proti třem se týká základní části, v play off se s výjimkou rozhodujících zápasů sérií bude hrát dvacetiminutové nastavení pět na pět. Pokud nepadne gól, k samostatným nájezdům už nebudou nastupovat tři hráči z každého mužstva jako v základní části, nýbrž pět. "Rozhodli jsme se tak na základě minulé sezony, kdy po třech sériích jezdili víceméně stejní střelci," reaguje Řezníček. Nadále platí pravidlo dvou brankářů a 20 hráčů na soupisce pro zápas s tím, že 18 hokejistů do pole je bez omezení, případné další dvě pozice mohou zaplnit hokejisté ročníku 1997 a mladší. Nemění se povolený limit šesti cizinců pro utkání Tipsport extraligy.

Po červnové konferenci ČSLH došlo k personálním změnám v některých komisích svazu i extraligy. Disciplinárku tvoří předseda Karel Holý, členové Vladimír Macholda, Viktor Ujčík, Tomáš Jelínek a Radim Tesařík, který nahradil Jana Trundu. Hráčskou komisi vede člen výkonného výboru Jiří Šlégr, členy jsou Vilém Burian, Petr Ton, Marek Černošek a Jiří Vykoukal. Upraven byl sazebník trestů, minulostí je trest ve hře, za který následoval automatický zákaz startu v jednom utkání.

"Větší odpovědnost převezme disciplinární komise, rozhodovat bude s odstupem a v klidu. Nejvyšší trest bude nově na pět minut a do konce utkání, zabývat se jím bude v zkráceném řízení disciplinárka," říká Řezníček. Šéf soutěže společně s Vladimírem Šindlerem tvoří poradní panel první instance, zkrácené řízení dosud řešil jen šéf komise Karel Holý. "Není možné podat odpor proti trestu na jedno utkání, předseda disciplinární komise nově může tresty kombinovat," upozorňuje Řezníček.

Lahůdka pro statistiky. Vychází unikátní Kniha rekordů extraligy

Tipsport extraliga oslaví 80. narozeniny, vůbec první zápasy soutěže se hrály 3. ledna 1937. "Osmdesátka i letopočty 1937 a 2017 budou v oficiálním logu a na dresech hráčů. Oslavy plánujeme na 35. a 36. kolo, která budou sehrána 3. a 6. ledna příštího roku," informuje Jana Obermajerová, předsedkyně představenstva a generální ředitelka společnosti BPA, jež je už 22. rokem marketingovým partnerem extraligy. Generálním partnerem zůstává společnost Tipsport, nově do skupiny podporovatelů přibyla pojišťovna Generali.

"Ve spolupráci se společností BPA podpoříme kampaň Besipu na lepší viditelnost chodců, během úvodních extraligových kol rozdáme 100 reflexních pásek. Zároveň chystáme i soutěž pro fanoušky, její vítěz pojede s národním týmem na Euro Hockey Tour," připomíná Pavel Mencl, předseda představenstva a generální ředitel Generali.

V rámci jubilejní sezony dojde na řadu doprovodných marketingových aktivit, proběhne například anketa o nejlepší pětku ligové historie. V této souvislosti je velmi cennou informací, že vznikla oficiální publikace "Kniha rekordů extraligy ledního hokeje", kterou připravil autor Ondřej Zamazal. Jde o vyčerpávající výčet statistických dat, mezníků, rekordů a zajímavostí, zároveň také o vytvoření oficiálních údajů, s nimiž bude soutěž nadále pracovat. A která budou nadále doplňována. "Zájemci si mohou knihu koupit v eshopu Marken.cz za 199 Kč, pro členy Hokejky činí cena 140 Kč," uzavírá Jana Obermajerová.

Share on Google+

HOKEJKA TV

HOKEJKA TV