Ve Växjö hráli Hlaváč, Pilař i Netík. Vykročí tam Sparta do finále CHL?

Foto: Jan Beneš, hcsparta.cz

Elitní tuzemská soutěž jde na chvíli stranou. Hokejisté pražské Sparty v pondělí odletěli do švédského Växjö, kde budou jako první český tým v semifinále prestižní Ligy mistrů usilovat o co nejlepší výchozí pozici pro domácí odvetu i přiblížení se vysněné účasti ve finále. "Semifinále je velká čest, ale chceme ještě dál," zní ze sparťanské kabiny. Úvodní duel je na programu v úterý 10. ledna od 20 hodin, do O2 areny se série přesune už o týden později.

Zatímco v domácí soutěži jim patří pátá příčka se ztrátou čtrnácti bodů na čelo, v Lize mistrů si připisují jeden cenný skalp za druhým. Ani těžký los sparťany nezastavil. Hned v úvodním kole play off si vyšlápli na finské Oulu, v osmifinále vystavili stopku švédskému HV71 a naposledy ve čtvrtfinále přehráli také švýcarský Bern. Partě kolem kouče Jiřího Kalouse se daří hlavně na cizích kluzištích, kde ani jednou nepoznala hořkost porážky.

Skvělá Sparta přehrála Bern a je v semifinále CHL! Vítkovice končí »

Pražané věnují soutěži velkou pozornost. "Tak, jako tomu bylo ve Spartě v minulých letech, i v letošním ročníku dáváme CHL v první polovině sezony minimálně stejnou váhu jako extralize. Proto jsem rád, že se nám podařilo dosáhnout takového úspěchu," říká k semifinálové účasti sparťanský lodivod, který věří, že sparťané mohou srazit také švédské Växjö. "Máme sice před sebou těžkou sérii, ale nikoli nezvladatelnou," zdůrazňuje.

"Přál bych si, aby ani semifinále pro nás nebylo konečnou stanicí."

V minulých letech došly české týmy nejdále do osmifinále, zato v probíhající sezoně se mezi osmičkou nejlepších představily hned dva. Vítkovice sice nestačily na Fribourg, ale historické semifinále slavila na domácím ledě Sparta. "Je to důkaz, že naše soutěž má stále v evropském měřítku vysokou úroveň. Navíc Sparta jako taková je velice prestižní značka. Jak u nás, tak i za hranicemi," těší Kalouse před úterním soubojem ve Växjö.

Sparta proti Bernu psala historii. Chceme ještě dál! hlásí Forman »

"Přál bych si, aby ani semifinále pro nás nebylo konečnou stanicí," pokračuje lodivod Pražanů, kteří na sever Evropy odcestovali už v pondělí odpoledne. Tedy den po náročném střetnutí v Litvínově. Program sparťanů je zkrátka hodně našlapaný. "Důležitá je dobrá regenerace, dobrý spánek, kvalitní strava. Někomu pomáhá si také zatrénovat, dát si do toho nějakou posilovnu, vyšlapat se," velí na klubovém webu útočník Tomáš Netík.

Foto: Champions Hockey League

Ten v aktuálním ročníku Ligy mistrů nastřílel už šest branek a prosadit by se chtěl rovněž proti svému bývalému klubu. "Šel jsem do Växjö z Popradu. Nebyl jsem tam tak dlouho, nicméně si na to dobře pamatuju a vzpomínky mám stále živé. Växjö je hezké město, mají krásnou arénu, výborné fanoušky. Za poslední léta postavili velmi kvalitní mančaft, který je na špičce švédské ligy a teď i Ligy mistrů," pokyvuje čtyřiatřicetiletý střelec.

Liga mistrů změní kabát: 32 klubů i víc peněz, hrát budou jen nejlepší »

Lakers, jejichž dres dřív oblékali také Karel Pilař, Jan Hlaváč nebo Petr Vampola, jsou v domácí soutěži aktuálně druzí a tahají za sebou šňůru šesti výher. "Očekávám bouřlivou atmosféru a hrozně těžký zápas," přiznává Netík. Jeho spoluhráči si budou muset dávat pozor na Dennise Everberga, jenž ovládá týmové bodování v SHL, a Roberta Roséna s Pontusem Netterbergem, kteří v Lize mistrů zaznamenali shodně po devíti bodech.

Program semifinále Ligy mistrů

Úterý 10. ledna – 1. zápasy:
19:00 Frölunda Indians – Fribourg-Gottéron
20:00 Växjö Lakers – HC Sparta Praha

Úterý 17. ledna – 2. zápasy:
18:30 HC Sparta Praha – Växjö Lakers
20:15 Fribourg-Gottéron – Frölunda Indians

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz