Asi si otevřu hodinářství, usmívá se sběratel Pešán. Proč nehrál Chytil?

Foto: Markéta Křížová

1. června 2021, 19:25

Ondřej Mach

(RIGA, od našeho zpravodaje) Mohli hrát v klidu, nemuseli myslet na postupovou zápletku. Čeští hokejisté měli díky ostatním výsledkům o posunu mezi nejlepší osmičku jasno už v pondělí. A v úterý po dobrém výkonu přehráli Slovensko 7:3.

„Pro celý tým to může být uklidnění. Odehráli jsme dobré utkání a vstřelili hodně branek. Hodně hráčů si uvědomilo, že když plníme věci, co chceme, tak nejen, že hrajeme pohledný hokej, ale dáme taky hodně gólů,“ říká hlavní trenér Filip Pešán.

Jeho družina v úterý prožila velmi dobrý start, po necelé půlminutě načal brankový účet zápasu Filip Zadina. „Bylo to důležité. O to líp, že jsme dali gól takhle brzy. Nemuseli jsme soupeře dotahovat, podle mě to mělo velký vliv na celé utkání,“ tvrdí český kouč.

Pešán přitom do střetnutí s bývalým federálním partnerem nenasadil řadu opor – v sestavě chyběli Filip Hronek, Jan Kovář, Dominik Kubalík nebo Jakub Vrána.

„Zaprvé jsem chtěl pošetřit kluky jako Filipa Hronka, který celý turnaj hraje velké minuty. Na druhou stranu jsme chtěli vybrat nejlepší tým pro čtvrtfinálovou bitvu,“ vysvětluje.

„Dneska dostali šanci kluci, co pár posledních zápasů nehráli. Myslím, že se jí chytli a zamotali nám hlavu.“

„Dneska dostali šanci kluci, co pár posledních zápasů nehráli. Myslím, že se jí chytli a zamotali nám hlavu. Uvidíme, jak postavíme zítřejší trénink,“ dodává.

Do zápasu navíc nezasáhl ani Filip Chytil. Proč? „Filip měl drobný zdravotní problém během rozbruslení. Ukázal se být natolik velký, že nemohl hrát. Ale myslím, že do dalšího programu bude připraven,“ hlásí Pešán.

„Bohužel se to stalo těsně před zápasem a byl to v uvozovkách trochu chaos, protože se nám rozhodila přesilovka. Podle mě jsme to ale zvládli,“ míní.

Národní tým měl většinu času herně navrch a drama nepřipustil. Skóre nakonec poměrně nabobtnalo, prosadilo se hned sedm českých hráčů. Výhra proti Slovensku znamená, že reprezentanti ve čtvrtfinále vyzvou Finsko.

„Jejich hru zná celý svět, jsou to obhájci zlata. Spíš než o systému to bude o soubojích, malých věcech, bruslení. Finové se podporují, hrají blízko sebe a jsou skvěle technicky vybavení. Bude to o tom, jestli se s tím dokážeme popasovat,“ přemítá Pešán.

„Už začínáme mít tvář, jakou bychom chtěli.“

„Pod tlakem hrajeme už několik zápasů v řadě, dokázali jsme se s ním srovnat. Už začínáme mít tvář, jakou bychom chtěli. Teď bude na nás, abychom tým namixovali do podoby, ve které bychom mohli uspět,“ přidává.

Češi svého dalšího soupeře dobře znají z podniků Euro Hockey Tour. „To se ale s tím tlakem na mistrovství světa nedá srovnat. Speciálně ve vyřazovacích bojích,“ upozorňuje Pešán.

Hlavní trenér národního týmu mimo jiné prozradil, co plánuje s hodinkami, které po zápasech dostává od nejlepších hráčů. Tentokrát mu je předal Zadina. „Asi si v Liberci otevřu hodinářství,“ pravil na závěr v dobrém rozmaru.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz