Bitvy s Finy? Nová rivalita, tvrdí kouč Kanady. NHL je jiný hokej

André Tourigny | Foto: iihf.com

26. května 2023, 17:29

Lukáš Mihal

(TAMPERE, od našeho zpravodaje) Kanadsko-finské souboje se už na MS stávají tradicí a výjimkou nebyl ani letošní ročník. Na posledních třech šampionátech se tyto celky utkaly ve finále, tentokrát ale výběr javorových listů narazil na Suomi už ve čtvrtfinále, kde jednoznačně dominoval a postoupil do další fáze turnaje. „Pokaždé je to velký zápas, už začínám cítit novou rivalitu,“ popisuje kanadský trenér André Tourigny.

Tourigny působí na lavičce zámořského týmu třetí sezonu, letos premiérově zastává roli hlavního kouče a má skvěle nakročeno k tomu, aby pro javorové listy získal další cenný kov.

Navíc úspěšně skolil velkého soka, který v nedávných letech dvakrát připravil Kanadu o zlato až ve finále. „S Finskem jsem na posledních třech šampionátech hrál čtyřikrát a letos poprvé nešel zápas do prodloužení,“ vzpomíná s úsměvem na poslední ročníky.

Hned od prvních minut dalšího vzájemného střetnutí velkých gigantů ale bylo jasné, že bude všechno jinak. Finové se ve skupině poměrně trápili, protože nestačili na USA a ani na Švédsko.

Kromě toho se pořádně nadřeli při výhrách nad Německem a Francií. Nic to ale nemění na faktu, že Finsko mělo jednu z nejlepších soupisek na turnaji.

„Chtěli jsme co nejvíce a co nejrychleji napadat, abychom jim znemožnili přihrávky.“

Tourigny ale svým svěřencům naordinoval správnou taktiku, protože se Finové nemohli dostat do své herní pohody. „Chtěli jsme co nejvíce a co nejrychleji napadat, abychom jim znemožnili přihrávky. Jsou strašně silní na puku a také mají dobré fyzické parametry. Proto jsme se snažili pořád jít po puku, což se vyplatilo, protože i když byli na kotouči, drželi jsme je skoro pořád pod tlakem.“

Díky tomuto hernímu stylu Kanaďané mohli využívat velké příležitosti. Nejprve se to povedlo Jack Quinnovi, následně Samuelu Blaisovi a na začátku třetí části přidal další zásah Michael Carcone. Za Finy v závěru utkání snížil Teemu Hartikainen, ale to nestačilo.

Vítěznou pojistku do prázdné klece pak zajistil kapitán Tyler Toffoli. „Měli jsme velké odhodlání, makali jsme a byli jsme obětaví,“ pochvaluje trenér své svěřence.

Dalším důležitým faktorem byl rozdíl v brankovišti. Finský Emil Larmi si svými zákroky vůbec nebyl jistý, zatímco kanadský Samuel Montembeault dlouho držel čisté konto, a i když nakonec inkasoval, mohl se pyšnit 27 úspěšnými zásahy.

„Měli jsme velké odhodlání, makali jsme a byli jsme obětaví.“

„Udělal nespočet klíčových zákroků. Soupeř si vypracoval spoustu úniků i dalších šancí, ale on přesto zářil. To je nejsnadnější recept na vítězství, když je váš brankář nejlepší hráč týmu,“ ocenil nejlepšího kanadského hráče utkání.

Zářil nejen kanadský gólman, ale také celá obrana. Úspěšně eliminovala všechny finské hvězdy v čele s Mikkem Rantanenem, který patří v NHL mezi největší hvězdy.

„Rantanen je jeden z nejlepších hráčů na planetě, ale Jacob Middleton ho skvěle bránil. Když už se však Mikko k něčemu dostal, vychytal ho Montembeault. Každopádně nikdy není jednoduché proti takovému hráči hrát a zároveň nikdy takového hráče nesmíte ignorovat. Musíte proti němu nasadit to nejlepší, co máte,“ shrnul defenzivní činnost svého týmu Tourigny.

Kritické chvíle v oslabení musela Kanada snášet dvakrát v úvodní části zápasu. Ani jednou ale neinkasovala, hlavně díky skvělé defenzivě mohla jít později do vedení. „Myslím, že naše oslabení byla opravdu dobrá, což bylo klíčem k vítězství. Finové mají několik tahounů z NHL, ale nám se je podařilo úspěšně eliminovat.“

„Hraje se tady jiný hokej než v NHL, což bylo víceméně pro všechny hráče nové.“

Téměř všichni kanadští hráči hrají na MS poprvé, což mohl být jeden z problémů. André Tourigny však odvedl skvělou práci a na rozdílný hokej své svěřence skvěle připravil. „Hraje se tady jiný hokej než v NHL, což bylo víceméně pro všechny hráče nové. My jsme na MS už s D.J. Smithem byli, takže jsme to museli dobře vykomunikovat s hráči, ať jsou na to připravení. To bylo nesmírně důležité. Rozhodně to tady není horší nebo lepší, je to jen jiné.“

Nyní už se Kanaďané těší na semifinálovou bitvu, kde podruhé na šampionátu změří síly s Lotyšskem, které ve čtvrtfinále překvapivě porazilo Švédsko.

„Lotyši byli dobře fyzicky připravení. Umí také držet puk, a hlavně hrají s velkými emocemi, což šlo vidět proti Švédům. Bude to velká bitva,“ těší se na další část turnaje André Tourigny. 

V celém Finsku včera večer zavládl smutek... ?

Zveřejnil(a) Hokej dne Pátek 26. května 2023

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz