Hokej v číslech: Pozor, cross! Které týmy ovládají křižné nahrávky?

Foto: hcskoda.cz

Padesátka zápasů už je dost velkým vzorkem, abychom z něj něco mohli vyčíst. A protože máme k dispozici nové statistiky mapující do podrobnosti nahrávky a jejich typy včetně tzv. křižných (neboli příčných), podíváme se, které týmy v nich patří mezi nejlepší.

Nejprve je potřeba si dané statistiky, s nimiž budeme pracovat, představit. V extralize se nově měří křižné nahrávky (anglicky cross ice passes nebo také royal road passes). Do nich se započítávají všechny nahrávky, které směřují na střelecký pokus, nebo střelecký pokus ze slotu (prostoru před brankou a mezi kruhy) a zároveň přejdou myšlenou dělící lajnu vyobrazenou níže, jež dělí útočné pásmo na dvě poloviny.

Křižné nahrávky (royal road passes).

Křižné nahrávky (royal road passes). | Foto: www.nhlnumbers.com

Obecně jsou křižné nahrávky považovány za nejnebezpečnější nahrávky, které se v zápase můžou vyskytnout. Jelikož je u nich zapotřebí přesun puku z jedné strany útočné třetiny na druhou, nutí brankáře se rychle přesunout. To samozřejmě ne vždy stihnou, případně s tím hráči počítají a pošlou puk do jejich protipohybu.

Křižné nahrávky už bychom měli, teď ale, jaké zvolit přesně statistiky. Už jsme to výše naznačili – jedná se o křižné nahrávky na střelecké pokusy za 60 minut (pro a proti týmu) a křižné nahrávky na střelecké pokusy ze slotu za 60 minut (pro a proti týmu). Všechny statistiky jsou počítané při hře 5 na 5.

Křižné nahrávky na střelecké pokusy (60 minut)

PRO

1. HC Plzeň 1929 (11,13)

2. HC Oceláři Třinec (10,02)

3. Mountfield HK, a.s. (8,95)

Lídrem v křižných nahrávkách na střelecké pokusy je Plzeň a je jasné, proč tomu tak je. První tři místa patří hráčům Škodovky – jsou jimi Jan Kovář (5,06), David Stach (5,01) a Petr Straka (4,6). Třinec reprezentují desátý David Cienciala (3,37) a jedenáctý Martin Růžička (3,31), Hradec spoléhá na Radka Smoleňáka (2,91) a Romana Kukumberga (2,89).

12. HC Olomouc (6,17)

13. Piráti Chomutov (6,1)

14. HC Sparta Praha (6,05)

Rozdíly na chvostu žebříčku nejsou příliš velké. Poslední příčku obsazují sparťané, a to i přes výborné umístění osmého Lukáše Pecha (3,59). Olomouc má svého prvního zástupce až v Janu Knotkovi (34. místo, 2,5), Piráty zastupuje třicátý Vladimír Růžička (2,57).

Foto: hcsparta.cz

PROTI

1. HC Oceláři Třinec (5,9)

2. HC Plzeň 1929 (6,82)

3. HC Kometa Group o.s. (6,92)

Třinec a Plzeň se můžou pyšnit také dobrým bráněním křižných nahrávek. V první trojici je pak doplňuje Kometa, která se může pyšnit rovněž čtvrtým nejvyšším počtem křižných nahrávek na střelecké pokusy za 60 minut (8,71).

12. HC Litvínov (8,4)

13. HC DYNAMO PARDUBICE (8,79)

14. HC Energie K.Vary (9,67)

V počtu vyslaných křižných nahrávek by Litvínov obsadil sedmou pozici, defenzivně už to tak pozitivní není. Pardubice a Karlovy Vary na dolních příčkách nepřekvapí, koneckonců jsou v poslední trojce i v počtu celkových inkasovaných střeleckých pokusů za 60 minut.

Křižné nahrávky na střelecké pokusy ze slotu (60 minut)

PRO

1. HC Plzeň 1929 (5,19)

2. HC Oceláři Třinec (4,58)

3. HC Kometa Group o.s. (4,2)

Umístění se oproti křižným nahrávkám na střelecké pokusy nepřekvapivě příliš nemění – na špici je opět Plzeň, která má v první desítce hráčů hned čtyři hráče. První dvě místa navíc obsazují Jan Kovář (2,68) a David Stach (2,41). Oceláře vedou třetí v pořadí David Cienciala (2,41) a jedenáctý Martin Růžička (1,91). Brno pak reprezentují čtvrtý Tomáš Plekanec (2,3) a pátý Peter Mueller (2,26).

12. HC DYNAMO PARDUBICE (2,98)

13. HC Olomouc (2,82)

14. BK Mladá Boleslav (2,77)

Pardubice s Olomoucí by člověk na dolních příčkách i docela čekal, Mladá Boleslav už je ovšem trochu překvapením. Nota bene když vezmeme v potaz, že v počtu križných nahrávek na všechny střelecké pokusy byl Bruslařský klub pátý (7,96). Lze tak usoudit, že většina křižných nahrávek Boleslavi rezultuje v méně nebezpečné střelecké pokusy.

PROTI

1. HC Oceláři Třinec (2,68)

2. Mountfield HK, a.s. (2,91)

3. HC Kometa Group o.s. (3,12)

První Třinec a třetí Kometa mají stejné pořadí jako v počtu inkasovaných křižných nahrávek ze všech střeleckých pokusů, leč druhá Plzeň klesla na osmou pozici – z toho je vidět, že Škodovce se hůře brání střelecké pokusy ze slotu. Hradec Králové si naopak polepšil z pátého místa na druhé.

12. HC VÍTKOVICE RIDERA (4,02)

13. HC Litvínov (4,41)

14. HC Energie K.Vary (4,93)

Litvínov a Karlovy Vary zůstávají v poslední trojce mužstev, Pardubice (3,84) a si naopak polepšily na 11. místo a poslaly pod sebe Vítkovice.

Foto: Lukáš Filipec, hcocelari.cz

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz