Z juniorské extraligy na Kanadu. Nedá se to srovnat, uznává Hauser

Foto: Martin Voltr

(EDMONTON, od našeho zpravodaje) Na rozdíl od většiny spoluhráčů severoamerický led v sezoně neokusil. Útočník Petr Hauser rozdělil loňský ročník mezi prvoligové Litoměřice a juniorku Sparty, i tak si vybojoval nominaci na světový šampionát. „Byla to obrovská zkušenost,“ říká po zápase s Kanadou.

Do utkání proti javorovým listům původně nastoupil jako třináctý útočník. Jeho role ale byla nakonec mnohem větší ‒ už v páté minutě zápasu musel jít do šaten Jaroslav Chmelař. Rozhodčí ho vyloučili za vražení na hrazení. „Byl jsem naštvaný za to, co se Jardovi stalo. Nemyslím si, že to byl faul na pět minut,“ zastává se Hauser svého spoluhráče.

Nicméně byl rád, že jeho porce minut vzrostla. „Nebylo nejlehčí do toho naskočit, ale myslím si, že jsem se do hry dostal a nepodal jsem špatný výkon,“ hodnotí útočník se sedmnáctkou na zádech.

V uplynulé sezóně působil na českých stadionech, nyní si zahrál v hale pro NHL proti kanadskému výběru. „Byl to velmi těžký zápas, tempo bylo rychlé. S juniorskou extraligou se to nedá srovnat,“ říká Hauser. Zkušenosti, že si zahrál proti budoucím hvězdám NHL, si cení. Zápas s Kanadou zařadil k těm, které v jeho paměti dlouho zůstanou.

A jaký byl plán na Kanadu? Jednoduchá hra. „Myslím, že jsme většinou dodržovali taktiku od trenérů, ale byli tam maličkosti, které se nepovedly. Kanaďani nás hned potrestali. Chyby dokážou využít,“ popisuje Hauser.

Ze soupeřů se Češi nejvíce zaměřili na Connora Bedarda, s nímž se často popichovali. „Věděli jsme, že je šikovný, umí udělat kličku, dobře vystřelit. Obránci se ho snažili trochu rozhodit,“ komentuje. To se Čechům z části povedlo ‒ Bedard Tomáše Suchánka neprostřelil.

Na výkon českého gólmana pak směřovala jen slova chvály. Ze všech stran. „Za mě to byla zeď v brance. Párkrát to tam propadlo, ale musím říct, že chytal excelentně,“ vyzdvihuje Hauser výkon maskovaného muže.

Útočníka pražské Sparty potěšila i divácká návštěva. Na duel Česka s Kanadou si našlo cestu lehce přes pět tisíc diváků. „Viděl jsem v pozadí mexickou vlnu. Sice by lidí mohlo přijít ještě víc, ale atmosféra byla výborná,“ říká.

Čechy nyní čeká poslední zápas základní skupiny, ve kterém vyzvou Lotyše. Papírově se sice jedná o nejslabšího soupeře, hokejisté z pobaltské země ovšem podávají solidní výkony – naposledy dovedli zápas se Slováky až do prodloužení, předtím se výborně prezentovali proti Kanadě.

„Musíme dělat co nejméně chyb, dodržovat plán a rvát se do branky,“ velí Hauser. Podle něj nehráli čeští reprezentanti proti domácím špatný hokej, jen soupeř byl prostě o třídu jinde. „Proti Lotyšům ukážeme, co v nás je. Myslím, že to bude dobré,“ uzavírá.

Foto: Martin Voltr

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz