MS 2023: Přípravy pod tlakem a vyšší návštěvnost. Co finanční situace IIHF?

Foto: Roman Kučera

28. května 2023, 14:25

Ondřej Mach

(TAMPERE, od našeho zpravodaje) Organizátoři letošního mistrovství světa v neděli na závěrečné tiskové konferenci tradičně bilancovali průběh turnaje. Co před jeho vyvrcholením zaznělo?

Jako první si vzal slovo prezident Mezinárodní hokejové federace Luc Tardif. „Rád bych pogratuloval organizačnímu výboru za to, jak zorganizoval letošní mistrovství světa v Tampere a v Rize,“ začal Tardif.

A připomněl, že obvykle trvají přípravy na šampionát celé čtyři roky. Tentokrát se ale všechno muselo uspíšit – obě hostitelské země se na vrchol reprezentační sezony nachystaly za jedenáct měsíců. 

„Pro obě země to byla velká výzva.“

„Byla to pro ně velká výzva,“ připustil Tardif. Mistrovství se mělo původně konat v Petrohradu, vzhledem k agresivní invazi na Ukrajinu ale bylo Rusům pořadatelství odebráno.

Společně s Bělorusy navíc poslední dva roky na turnaji chybí. A co dál? „Třetí týden v březnu 2024 budeme znova posuzovat situaci Ruska a Běloruska vždy s ohledem na nadcházející rok,“ nastínil prezident IIHF.

?️ Jakub Koreis o: ▪ MS ▪ trenéru Jalonenovi ▪ Jakubu Vránovi ▪ Jakubu Laukovi A mnohém dalším... ?

Zveřejnil(a) Hokej dne Sobota 27. května 2023

Pro příští sezonu každopádně zákaz startů platí, jak bylo oznámeno v březnu. Světový šampionát v Praze a Ostravě se tedy odehraje za neúčasti obou zemí.

Představitelé IIHF si dále na tiskové konferenci organizaci letošního MS pochvalovali. „Všechno šlo hladce. Je zřejmé, že Finsko i Lotyšsko milují hokej. Patří jim velké díky,“ zmínil viceprezident Petr Bříza.

„Situaci Ruska a Běloruska budeme posuzovat s ohledem na nadcházející rok.“

„Narazili jsme na skvělého partnera, kterým jsou naši lotyšští přátelé. S návštěvností jsme spokojeni, dosáhli jsme také vysokých návštěv ve fanzónách,“ potěšilo finského generálního sekretáře Heikkiho Hietanena.

Na zápasy v Tampere a Rize už zavítalo přes 400 tisíc fanoušků. A jak úsměvně poznamenal druhý generální sekretář Edgras Bunčis – jen v lotyšské metropoli se vypilo 62 tun piva.

„Výsledek je pro nás velmi dobrý. Více než polovina lístků na utkání v Rize byla koupena ze zahraničních zemí, což byl pro naše město i celou zemi úspěch,“ dodal Bunčis.

„Nejsme úplně v nejlepším stavu, ale jsme pořád naživu.“

I díky tomu by měla být finanční situace IIHF stabilizovaná. „Prošli jsme vichřicí. Jsme nezisková organizace a téměř všechen náš zisk pochází ze světového šampionátu dospělých,“ podotkl Tardif.

„Nejsme úplně v nejlepším stavu, ale jsme pořád naživu,“ uzavřel prezident IIHF.

Prezident IIHF Luc Tardif.

Prezident IIHF Luc Tardif. | Foto: Martin Voltr

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz