Smutný Zbořil: Hledáme nahrávky... Nestíhali jsme po mentální stránce

Jakub Zbořil. | Foto: Markéta Křížová

(TAMPERE, od našich zpravodajů) Závěr turnaje se národnímu týmu vůbec nepovedl. Čeští hokejisté počítali jednu porážku za druhou a selhání ve čtvrtfinále proti Američanům znamenalo definitivní konec na MS. Navíc nevstřelili ani jednu branku a padli jednoznačně 0:3. Z Jakuba Zbořila proto sálalo bezprostředně po zápase obrovské zklamání, obránce Bostonu ani přes znalost několika amerických protihráčů nedokázal prohře zabránit.

„Bolí to. Takový konec jsme rozhodně nechtěli. Teď to musíme překousnout a počkat si na příští rok,“ smutně konstatoval obránce Bostonu Bruins. Zároveň se ale těší na případnou šanci příští rok, kdy se bude MS konat v Praze a Brně.

USA se dostalo do vedení hned v první periodě a od té doby své vedení bez problémů kontrolovalo. Navíc postupně svůj náskok navyšovalo, přičemž stále pokračovalo v pečlivé defenzivě. Kvůli tomu Češi vyprodukovali pouhých patnáct střel, brankář Casey DeSmith navíc nemusel předvádět žádné zázračné zákroky.

„I když jsme dostali první gól, tak jsme rozhodně nic nevzdávali. Od druhé třetiny jsme zvedli tempo hry, díky čemuž jsme hráli v útočném pásmu, ale i přesto jsme neměli moc gólových příležitostí. Stálo nás to zápas,“ smutní český obránce.

„I když jsme dostali první gól, tak jsme rozhodně nic nevzdávali.“

Největším problémem byla právě nulová produktivita, protože čeští hráči nedokázali využít dobré příležitosti, když se jim naskytly. „Zbytečně jsme hledali přihrávky místo střel, navíc jsme si nedokázali rychle vyměnit puk, čímž bychom si výrazně pomohli.“

Z českého pohledu byla nejvydařenější druhá perioda, do které Češi nastoupili s velkým elánem a soupeře pořádně zatlačili. Jenže gól prostě nemohl přijít. „Ve druhé třetině jsme začali hrát rychleji a dostávali jsme se do útočného pásma, což bylo hodně pozitivní a myslím si, že kdyby nám tam aspoň jeden puk spadl, tak by to vypadalo úplně jinak,“ popisuje Zbořil.

Nápor českého týmu pak utnul neuvěřitelně přesnou střelou Nick Perbix, který se ihned po vyhraném vhazování nechytatelně trefil do pravé šibenice, Karel Vejmelka se ani nestačil ohlédnout. „Popravdě jsem to ani neviděl. Bylo buly a najednou zazněla siréna. Podíval jsem se, a bohužel byl puk v naší bráně. Přišlo mi to trochu jako naše slabina, že jsme buď špatně hráli vhazování, nebo se k němu špatně stavěli. To se nám bohužel stalo několikrát na tomhle turnaji,“ vypíchl největší chybu český bek.

„Buď jsme špatně hráli vhazování, nebo se k němu špatně stavěli. To se nám bohužel stalo několikrát na tomhle turnaji...“ 

Česká reprezentace se kvůli senzačními vítězství Lotyšů nad Švýcarskem musela stěhovat do Tampere přímo před čtvrtfinále, na navyknutí na nové prostředí tedy měla pouhý jeden den. Přesun letadlem také nemusí být příjemný. „Myslím si, že stěhování nehrálo žádnou roli. Fyzicky jsme na tom byli dobře, jen jsme nestíhali po mentální stránce,“ shrnul přesun do Tampere Zbořil.

Tampere loni Čechům přineslo štěstí, letos to však neplatilo. Po přesunu z Rigy se domů bude vracet s nepořízenou a bronzovou medaili z loňského mistrovství neobhájí.

Celkově česká reprezentace zakončí turnaj na osmém místě kvůli čtvrté pozici v základní skupině. Jde tak o vůbec nejhorší umístění Česka na mistrovství světa v historii.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz